اختلال خواب

شب بیداری






 

شب بیداری

یکی از مهم ترین عوامل برای حفظ سلامتی، خواب کافی است. ما آدم ها به 7 تا 9 ساعت خواب نیاز داریم تا بتوانیم در زندگی فردی و اجتماعی عملکرد خوبی داشته باشیم، بیمار نشویم و برای انجام انواع مسئولیت ها پر انرژی باشیم.

بعضی آدم ها سحرخیز هستند یا به هر حال، هر طور که شده، صبح ها از خواب بیدار می شوند و روزشان را آغاز می کنند اما بعضی دیگر شب ها تا دیروقت یا حتی صبح بیدارند و شب زنده داری را ترجیح می دهند. شاید سوال بسیاری از ما این باشد که شب بیداری مفید است یا مضر؟ آیا ما با شب زنده داری به سلامت خودمان آسیب می رسانیم؟ آیا آدم های شب زنده دار می توانند در زندگی شخصی و اجتماعی خودشان موفق باشند؟

در این مقاله به مزایا و معایب شب بیداری می پردازیم:

شب زنده دارها باهوشند

پژوهشگران رابطه ای را میان هوش و رفتارهای تطبیقی پیدا کرده اند که به آن «تکامل جدید» می گویند. این رابطه به این معنی است که این رفتارها با رفتارهای اجدادمان متفاوت هستند. شب بیداری احتمالاً به ندرت در میان انسان های نخستین اتفاق می افتاده.

نتیجه این پژوهش ها این است که کودکان باهوش تر دیرتر به تخت خواب می روند و صبح ها دیرتر بیدار می شوند. اما نباید از این نکته غافل ماند که اگر چه شب زنده دارها باهوش ترند اما معمولاً سحرخیزها موفق تر هستند.

تحقیقات دیگری به این نتیجه رسیده اند که معمولاً بهترین عملکرد آدم ها صبح ها دیده می شوند.

شب زنده دارها خلاق ترند

شب زنده دارها معمولاً خلاقیت بیشتری دارند و راه حال های خلاقانه تری برای مشکلات پیدا می کنند. بعضی محققان اعتقاد دارند که دلیل این موضوع می تواند این باشد که معمولاً شب زنده دارها افرادی اند که به شیوه های متفاوتی نسبت به دیگران فکر می کنند.

شب بیدارها قدرت بدنی خاصی دارند

بنابر تحقیقاتی قدرت بدنی افراد شب زنده دار موقع شب افزایش پیدا می کند چون شب ها تحریک پذیری مغز و ستون فقرات بیشتر می شود.

شب بیدارها مهارت ها و استعدادهای خاصی دارند

اگر به زندگی افرادی که شب زنده داری می کنند توجه کنید، می بینید که خیلی از آن ها در طول شب کارهای خاصی انجام می دهند. مثلاً ممکن است وقتی که بیدارند داستان بنویسند، شعر بگویند، ساز بزنند و… در واقع انگار آن ها افراد خاصی هستند که استعدادهایشان شب ها شکوفا می شوند.

عوارض شب بیداری

ممکن است افراد شب زنده دار باهوش تر و خلاق تر باشند، اما نمی توان از عوارض شب بیداری و تاثیرات منفی آن بر سلامت انسان ها و بیماری هایی که نتیجه شب بیداری هستند غافل ماند.

در اینجا به مهم ترین عوارض شب بیداری می پردازیم:

مختل شدن ساعت زیستی بدن

شب زنده داری می تواند در ساعت زیستی بدن اختلال ایجاد کند. این مکانیسمی است که فرایندهای فیزیکی، ذهنی و رفتاری را در طول 24 ساعت تنظیم می کند.

ساعت زیستی ما به نور موجود در محیط واکنش نشان می دهد. نور به ما می گوید که زمان بیدار شدن است، در حالی که تاریکی این پیام را منتقل می کند که وقت خواب است.

اما وقتی این حالت عادی بر عکس می شود، بر سلامتی ما تأثیر منفی می گذارد.

اختلال در عملکرد پروتئین های خون

نتایج تحقیقاتی نشان می دهد که شب زنده داری می تواند موجب اختلال در عملکرد بیشتر از 100 پروتئین در خون شود. این اختلال ممکن است منجر به ابتلا به دیابت و سرطان شود.

رفتارهای سالم

متأسفانه استرس های روانی، غذا خوردن در زمان اشتباه، ورزش نکردن به مقدار کافی، خواب کافی و با کیفیت نداشتن و مصرف الکل و مواد مخدر از جمله تجربیات و رفتار هایی هستند که در میان آدم های شب بیدار زیاد دیده می شوند.

در ادامه مطالعه مقاله «اختلالات خواب در جوانان» را به شما پیشنهاد می کنیم.

چنانچه فردی شب زنده دار هستید و احساس می کنید که این ویژگی بر سلامتی تان تأثیر منفی گذاشته، برای تغییر الگوی خواب و بیداری، با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *