راهنمای مطالعه
کنترل استرس
امروزه، ما انسان ها می توانیم در لحظه ای به هم بریزیم چون زندگی خانوادگی، محیط های شغلی و تعاملات اجتماعی سرشار از عوامل استرس زا هستند. به همین دلیل نیاز داریم که مهارت های کنترل استرس را یاد بگیریم تا سلامت جسمی و روانی مان را حفظ کنیم.
یادگیری مدیریت استرس به تمرین نیاز دارد اما امکان پذیر است. در این مقاله به مهارت های کنترل استرس می پردازیم:
ورزش کردن
ورزش منظم یکی از بهترین روش های آرام کردن بدن و ذهن است. به علاوه ورزش می تواند حال ما را بهتر کند. فعالیت های جسمی تأثیرگذاری خودشان را برای کاهش استرس ثابت کرده اند.
آرام سازی عضلات
وقتی تحت استرس هستید، عضلاتتان سفت می شوند. می توانید با انجام فعالیت هایی تنش را از آن ها خارج و عضلاتتان را آرام کنید. فعالیت هایی مثل:
- لذت بردن از ماساژ
- دوش آب گرم
- خواب خوب و کافی
- تمرینات کششی
تنفس عمیق
گاهی اوقات کارهایتان را متوقف کنید و چند نفس عمیق بکشید تا فشارهایتان کاهش پیدا کنند. تأثیر گذاری این کار را به وضوح حس خواهید کرد. این 5 مرحله را امتحان کنید:
- در یک موقعیت راحت قرار بگیرید. دست هایتان را روی ران ها و پاهایتان را روی زمین بگذارید. یا دراز بکشید .
- چشم هایتان را ببندید.
- خودتان را در محل آرامش بخشی تصور کنید. این محل می تواند یک ساحل، باغ سرسبز و زیبا یا هر مکان آرامش بخش دیگری باشد.
- به آرامی نفس تان را داخل و خارج کنید.
- این کار را به مدت 5 تا 10 دقیقه انجام دهید.
رژیم غذایی مناسب
از یک رژیم غذایی متعادل و مناسب پیروی کنید. تغذیه سالم سلامتی شما را ارتقا می دهد و برای کنترل خلق به شما کمک می کند. رژیم غذایی تان باید سرشار از سبزی، میوه، غلات و پروتئین باشد. این تغذیه استرس هایتان را هم کاهش می دهد.
استراحت ذهن
شما به برنامه ای برای اختصاص دادن وقت به آرام سازی خودتان احتیاج دارید. برای این آرام سازی و استراحت ذهنی می توانید فعالیت های زیر را انجام دهید.
- مدیتیشن
- یوگا
- دعا و نیایش
- گوش دادن به موسیقی مورد علاقه
- وقت گذرانی در طبیعت
تفریح کردن
شما نیاز دارید که گاهی فقط تفریح کنید و لذت ببرید. تلاش کنید که هر روز کاری، هر چند کوچک، انجام بدهید که به شما احساس خوبی می دهد و استرس هایتان را کاهش می دهد. لازم نیست این کار حتماً به مدت طولانی انجام شود. حتی 15 تا 20 دقیقه هم کافی است. فعالیت های سرگرم کننده می توانند شامل موارد زیر باشند:
- کتاب خواندن
- بافندگی
- انجام یک کار هنری
- تماشای یک فیلم
- بازی کردن
- معاشرت با یک دوست
صحبت کردن در مورد مشکلات
اگر مسائلی شما را آزار می دهند، صحبت کردن در مورد آن ها می توانند استرس هایتان را کاهش بدهد. می توانید با افراد خانواده، دوستان یا یک مشاور صحبت کنید. همچنین می توانید با خودتان صحبت کنید.
به این کار گفت و گوی درونی می گویند. اما برای این که گفت و گوهای درونی استرس هایتان را کاهش دهند، باید مثبت باشند نه منفی.
به عنوان مثال به جای این که به خودتان بگویید: «من نمی توانم این کار را انجام دهم.» بگویید: «من می توانم این کار را انجام دهم» یا بگویید: «من این کار را به بهترین نحو انجام می دهم.»
توقع غیرواقعی نداشتن از خود
این واقعیت را بپذیرید که شما نمی توانید همه کارها را بی عیب و نقص انجام بدهید و هر چقدر هم که تلاش کنید، قادر به کنترل همه چیز نیستید. انسان جائزالخطاست و یک زندگی خالی از اشتباه، قابل تصور نیست.
حذف منابع استرس زا
ببینید بزرگ ترین عوامل استرس زا زندگی تان چه چیزهایی هستند. شاید شغل شما، روابط تان یا تکالیف درسی به شما استرس می دهد. اگر قادر باشید که منابع استرس زا را بشناسید، می توانید تشخیص بدهید که حذف آن ها یا حداقل کاهش شان امکان پذیر است یا نه.
به عنوان مثال دیگر رابطه با شخصی خاص به زندگی شما استرس وارد می کند، چرا باید به آن رابطه ادامه بدهید؟
استرس آنقدر قدرت دارد که اگر کنترل نشود می تواند عملکرد مثبت ما را در حوزه های مختلف زندگی فردی و اجتماعی کاهش بدهد. یادگیری مهارت های کنترل استرس به نفع ماست و کیفیت زندگی ما را عمیقاً افزایش می دهد.
در ادامه مطالعه مقاله «تاثیر ورزش بر سلامت روانی» را به شما پیشنهاد می کنیم.
چنانچه استرس زیادی را در زندگی تجربه می کنید و این استرس عملکرد مثبت شما را مختل کرده است، با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.