آیدانیتو > روانسنجی
رشد و توسعه ی فردی

روانسنجی





 


روانسنجی

در علم روانشناسی و بررسی های روانشناختی ما از مفاهیمی مثل افسردگی، اضطراب، انگیزش، هوش هیجانی، رضایت زناشویی، سلامت روانی و… صحبت می کنیم. و بعضی افراد را با توجه به علائم و نشانه هایی مبتلا به اختلالات روانی می دانیم و برای درمانشان برنامه ریزی می کنیم. اما شاید سؤال بسیاری از ما این باشد که این مفاهیم چطور اندازه گیری می شوند؟ چطور می توان فهمید که کسی افسرده است یا نه؟ خرسندی زناشویی، اعتیاد به اینترنت، دلبستگی نوجوان به والدین، رضایت زناشویی، بی انگیزگی و… از چه طریقی اندازه گیری می شوند؟

روانشناسی یکی از علوم انسانی است و تا امروز این امکان وجود نداشته که بتوان متغیرهایی را که در این علم مطرح می شوند، در آزمایشگاه اندازه گیری کرد. اما خوشبختانه روش هایی وجود دارند که می توان به واسطه آن ها پدیده ها را از حالت کیفی به حالت کمی در آورد. به فرایندی که متغیرهای کیفی روانشناختی را کمی می کند، روانسنجی می گویند. روانسنج ها کسانی هستند که با استفاده از انواع مختلف تست ها و آزمون های روانی، متغیرهای مختلف روانشناختی را اندازه گیری می کنند.

حتماً تا به حال کلماتی مثل تست افسردگی، تست تیپ شخصیتی یا تست رضایت شغلی به گوشتان خورده، استفاده از این تست ها برای به دست آوردن اطلاعاتی در مورد کسی که از تست استفاده می کند، همان روانسنجی است.

مزایای روانسنجی

روانسنجی کاربردهای متعددی دارد. مهم ترین مزایای آن شامل موارد زیر است:

پیش بینی

با استفاده از یک آزمون روانسنجی می توانیم بعضی چیزها را تا حدی پیش بینی کنیم. مثلاً در جلسات مشاوره ازدواج ، کسانی که قصد ازدواج دارند با استفاده از تست های شخصیت پیش بینی می کنند که زندگی مشترک موفقیت آمیزی خواهند داشت یا نه.

ارزش یابی

معمولاً در جلسات مشاوره و روان درمانی، بعد از مصاحبه با مراجع و تشخیص نسبی مشکل او، از تست های روانشناختی استفاده می شود تا با اطمینان بیشتری بتوان مراجع و موقعیتش را ارزشیابی کرد.

گزینش و انتخاب

امروزه در بسیاری از سازمان ها، در جلسات مشاوره شغلی از آزمون های روان سنجی استفاده می کنند تا معلوم شود که آیا فرد از نظر روان شناختی و شخصیتی برای کار کردن در آن موقعیت شغلی مناسب است یا نه. ورود روانشناسی به دنیای کار و تجارت یک اتفاق مهم در عصر ماست.

رشته روانسنجی

رشته روانسنجی در ایران، در واقع یکی از گرایش های روانشناسی در مقطع ارشد است و تعداد کمی دانشجو در آن پذیرفته می شوند. معمولاً کسانی در این رشته قبول می شوند که هم بر علم روانشناسی تسلط داشته باشند و هم ریاضیات و آمارشان قوی باشد.

به طور کلی می توان گفت که روانسنجی به ما کمک می کند تا به یافته های روانشناختی بیشتر اعتماد کنیم و در فعالیت های پژوهشی و درمانی با اطمینان بیشتری به یافته ها دست پیدا کنیم.

در ادامه مطالعه مقاله تست شخصیت را به شما پیشنهاد می کنیم.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه روانسنجی و ابزارهای آن، می توانید با مشاوران حرفه ای و با تجربه آیدانیتو تماس بگیرید.

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *