رشد و توسعه ی فردی

خیال پردازی






 


خیال پردازی

خیال پردازی یکی از شایع ترین کارهایی است که ما انجام می دهیم. بنابر نتایج یک پژوهش در دانشگاه مینسوتا (University of Minnesota)، هشتاد درصد آدم ها ترجیح می دهند که یک اتفاق خجالت آور را تجربه کنند اما خیال پردازی هایشان برای کسی فاش نشود.

اما آیا خیال پردازی هدر دادن زمان است یا دروازه ای به سمت خلاقیت؟

روانشناس ها معتقدند که ما نیمی از فعالیت های ذهنی مان را صرف خیال پردازی می کنیم. این خیال پردازی ها به ما کمک می کنند تا هدف هایمان را درک کنیم و آگاه شویم که به چه چیزهایی امید داریم و صاحب چه ترس ها و تمایلاتی هستیم.

شاید بسیاری از ما فکر کنیم که خیال ها افکار نامتمرکز و پراکنده ای هستند. اما اگر خوب به آن ها توجه کنیم و به آن ها نظم ببخشیم، می توانیم از خیال پردازی ها برای ترسیم نقشه آینده کمک بگیریم.

تفاوت خیال پردازی ها

همه ما به شکل های مختلفی خیال پردازی می کنیم. کودکان و نوجوانان بیشتر از بزرگسالان خیال پردازی می کنند. در واقع این عمل برای آن ها فرصتی است تا بتوانند هویت های مختلف را امتحان کنند و در فضایی امن امکانات متنوعی داشته باشند.

هر چه سن مان بالاتر می رود، اهدافمان مشخص تر و قابل دست یابی تر می شود. در نتیجه خیال هایمان هم واقعی تر می شوند. نکته مهم این است که بعضی بیشتر از دیگران خیال پردازی می کنند و این الزاماً به این معنی نیست که شخصیت فرد از دنیای واقعی جدا شده.

ممکن است فکر کنیم که بعضی نیاز به درمان خیال پردازی دارند چون بیش از حد رؤیایی هستند. پژوهش ها نشان می دهند که کسانی که تصویرپردازی های زیادی در ذهن شان دارند و در رؤیاها غرق می شوند، کمتر از دیگران امکان موفقیت ندارند و حتی ممکن است خلاق تر باشند.

نتایج یک تحقیق بر روی کودکان نشان می دهد که کودکان خیال پرداز کم تر از دیگران پرخاشگری می کنند، کنترل بیشتری بر احساسات و اعمال شان دارند و همدلی بیشتری نسبت به کودکان دیگر نشان می دهند.

فواید خیال پردازی

ممکن است بارها شنیده باشید که خیال پردازی مضر است، ما را در جایی که هستیم متوقف می کند و به نوعی وقت کشی محسوب می شود. اما واقعیت این است خیال پردازی فواید زیادی دارد و کمک می کند که از حداکثر نیروی ذهنی مان استفاده کنیم. چیزی که ما برای سازگاری با اتفاقات زندگی و جلو رفتن در مسیرمان به آن نیاز داریم.

البته خیال پردازی شدید که رابطه انسان را با دنیای واقعی به کلی قطع می کند مضراتی دارد. اما این حالت معمولاً در موقعیتی ایجاد می شود که فرد مبتلا به یک اختلال روانی باشد و در یک دنیای خیالی زندگی کند.

رابطه هوش و خیال پردازی

داده های محققان و آزمون هایی که از افراد خیال پرداز گرفته اند نشان می دهد که این افراد حتی در تست IQ هم بهتر عمل کرده اند. سرگردانی های ذهنی این افراد نشان دهنده بی توجهی آن ها نیست. آن ها باهوش هستند و برای درک دنیای پیرامون به تمرکز و توجه کمتری نیاز دارند و ترجیح می دهند به ایده ها و رؤیاهایشان فکر کنند.

در ادامه مطالعه مقاله «راهکارهای افزایش خلاقیت» را به شما پیشنهاد می کنیم.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه فواید خیال پردازی می توانید با مشاوران حرفه ای و با تجربه آیدانیتو تماس بگیرید.

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *