آیدانیتو > جنون دزدی
انواع اختلال

جنون دزدی






 

جنون دزدی

جنون دزدی یا کلپتومانیا یک ناتوانی شدید برای مقاومت در برابر تمایل به دزدیدن چیزهایی است که فرد واقعاً به آن ها  نیازی واقعی ندارد یا خیلی بی ارزشند.

کلپتومانیا اختلال نادری است اما می تواند باعث دردهای روانی زیادی در فرد و نزدیکانش شود. جنون دزدی در واقع نوعی اختلال کنترل تکانشی است و مربوط به مشکلاتی در کنترل احساسات یا رفتارها است.

وقتی کسی دارای اختلالی در کنترل تکانش ها باشد به سختی می تواند وسوسه هایش را برای رفتارهایی که به خودش یا دیگران صدمه می زنند، کنترل کند.

بسیاری از افرادِ مبتلا به جنون دزدی، با یک احساس شرم همیشگی زندگی می کنند و از این که به دنبال روش های درمان باشند، می ترسند و خجالت می کشند.

نشانه ها جنون دزدی

مهم ترین نشانه های جنون دزدی شامل موارد زیر هستند:

  • ناتوانی در مقاومت در برابر دزدیدن چیزهایی که مورد نیاز نیستند
  • احساس تنش و اضطراب شدید
  • احساس لذت و آرامش، بعد از دزدی
  • احساس گناه شدید، پشیمانی، خجالت یا ترس از دستگیرشدن بعد از دزدی
  • بازگشت دوباره تمایل شدید به دزدی و تکرار چرخه کلپتومانیا

دلیل جنون دزدی

دلیل جنون دزدی شناخته شده نیست. تئوری های بسیاری تغییراتی در مغز را ریشه کلپتومانیا می دانند. تحقیقات بیشتری برای درک بهتر دلایل احتمالی این اختلال مورد نیاز هستند اما ممکن است عوامل زیر دلیل جنون دزدی باشند:

مشکلاتی در مواد شیمیایی مغز

سروتونین یک انتقال دهنده عصبی و ماده ای شیمیایی در مغز است که به تنظیم خلق و احساسات کمک می کند. سطح پایین سروتونین در افرادی که رفتارهای تکانش انجام می دهند شایع است.

اختلال های اعتیادی

ممکن است دزدیدن باعث آزاد شدن دوپامین (یک انتقال دهنده عصبی دیگر) شود. دوپامین منجر به تجربه احساس لذت شدید می شود و به همین دلیل فرد بارها و بارها این کار را انجام می دهد.

ویژگی های افراد مبتلا به جنون دزدی

افراد مبتلا به جنون دزدی معمولاً این ویژگی ها را نشان می دهند:

  • برخلاف دزدی های دیگر، این افراد برای یک هدف شخصی دزدی نمی کنند. آن ها دزدی می کنند چون تمایل شدیدی به این کار دارند و نمی توانند نسبت به آن مقاومت کنند.
  • جنون دزدی بدون برنامه ریزی در فرد رخ می دهد و کاملاً ناگهانی است.
  • بیشتر افراد مبتلا به این اختلال در مکان های عمومی دزدی می کنند: جاهایی مثل مغازه ها و فروشگاه های زنجیره ای. بعضی هم در جایی مثل یک مهمانی از دوستان و آشنایان دزدی می کنند.
  • چیزی که توسط فرد دزدیده شده، معمولاً استفاده نمی شود و کنار گذاشه می شود. ممکن است فرد آن چه را که دزدیده به کسی بدهد یا به جای خود بازگرداند.
  • تمایل به دزدی می آید و می رود و ممکن است گاهی خفیف تر و گاهی شدیدتر شود.

درمان جنون دزدی

بهتر است کسی که نشانه های دزدی را در خود می بیند به یک متخصص مراجعه کند. البته آدم های بسیاری با این اختلال، از مراجعه به روان پزشک یا روانشناس اجتناب می کنند چون می ترسند که دستگیر شوند. اما یک متخصص، در این موقعیت، گزارش مراجعش را به مراجع قانونی می دهد.

دارو درمانی و جلسات مشاوره و روان درمانی می توانند برای درمان کلپتومانیا مفید باشند.

در ادامه مطالعه مقاله «انواع اختلالات» را به شما پیشنهاد می کنیم.

اگر شاهد نشانه های جنون دزدی، در خودتان یا یکی از اطرافیانتان هستید، برای اطلاع از روش های درمان این اختلال، با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *