راهنمای مطالعه
کودک باهوش
کودکان باهوش چه ویژگی هایی دارند؟ چطور می توان یک کودک باهوش را تشخیص داد؟ آیا می توان هوش را در کودکان تقویت کرد؟ آیا کودک من باهوش است؟
این سؤال ها و سایر سؤال های مشابه، بارها از والدین مختلف شنیده می شوند و بسیار از والدین آرزو دارند که صاحب یک کودک باهوش یا نابغه باشند.
متخصصان هوش را این طور تعریف می کنند: «توانایی سازگاری با شرایط محیطی، قضاوت و استدلال» بهره هوشی90 تا 110 طبیعی است و افرادی که بهره هوشی بیشتری داشته باشند، سرآمد هستند. بخشی از هوش ذاتی است اما بخشی از آن اکتسابی است و دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که با انجام فعالیت هایی و یادگیری مهارت هایی می توان هوش را افزایش داد.
ویژگی های کودک باهوش
یکی از راه های تشخیص هوش در کودک، مشاهده حالات و رفتارهای اوست. موارد زیر بعضی از مهم ترین ویژگی های یک کودک باهوش هستند:
- کودک باهوش زودتر از کودکان دیگر راه می رود و حرف می زند
- یادگیری در کودکان باهوش سریع تر اتفاق می افتد و آن ها چیزهای جدید را زودتر یاد می گیرند
- کودک باهوش سریع تر از دیگران مستقل می شود
- هوش بالا کودک را پرانرژی تر و فعال می کند
- کودکان باهوش این توانایی را دارند که با بزرگسالان وارد تعامل شوند
- دایره لغات یک کودک باهوش وسیع تر از دایره لغات هم سالانش است
- کودکان باهوش نسبت به محیط اطرافشان حساس هستند و متوجه جزئیات می شوند
راهکارهای افزایش هوش کودک
از آنجایی که انسان ها می توانند با انجام فعالیت هایی هوش خودشان را افزایش بدهند، در اینجا به راهکارهایی برای پرورش یک کودک باهوش می پردازیم:
ورزش
ورزش رشد ذهنی را تحریک می کند و توانایی یادگیری را افزایش می دهد. نتایج پژوهش ها نشان می دهند که ورزش باعث می شود تمرکز و توجه کودک در کلاس درسی افزایش پیدا کند.
اگر می خواهید یک کودک هوشمند داشته باشید، ورزش کردن را به بخشی از برنامه روزانه زندگی او تبدیل کنید.
بازی
بازی کردن فرایند یادگیری، حافظه و رشد بخش های جلویی مغز را افزایش می دهد. همچنین باعث تقویت زبان، هوش فضایی، مهارت های استدلالی و ریاضی می شود.
خواب کافی و با کیفیت
شواهد نشان می دهند که اگر بلافاصله بعد از یادگیری چیزی بخوابیم، آنچه یاد گرفته ایم در حافظه مان می ماند و بینش های تازه ای را هم فرا می گیریم.
نتایج یک پژوهش روانشناختی بر روی کودکان 5/2 تا 6 ساله نشان می دهند که کودکانی که در زمان نوزادی خواب خوب و با کیفیتی نداشتند، در تست های رشدی- عصبی که در سن 6 سالگی از آن ها گرفته شد ضعیف عمل کردند.
استفاده از دست ها
شواهد نشان می دهند که اگر یک کودک از دست هایش استفاده کند، توانایی اش برای به خاطر سپردن چیزها و یادگیری افزایش پیدا می کند.
کودکانی که از دست هایشان و حالت دست ها برای به خاطر سپردن کلمات، وقایع و حتی درس های ریاضی استفاده می کنند، حافظه بهتری دارند.
رابطه والد- فرزندی
پژوهشگران متوجه شده اند که میان بهره هوشی یک کودک و رابطه اش با پدر یا مادر رابطه ای وجود دارد. به عنوان مثال نتایج آزمایشی که 36 مادر از طبقه متوسط با فرزندان سه ساله شان در آن شرکت کردند، نشان می دهد که کودکانی که رابطه امن تری با مادرشان داشتند، نتایج بهتری از تست هوش گرفتند.
می توان گفت که یک کودک باهوش معمولاً در محیط خانوادگی امن و صمیمی ای رشد می کند و روابط دوستانه و گرمی با پدر و مادرش دارد.
این ایده که بهره هوشی میزان ثابتی دارد و هرگز افزایش پیدا نمی کند، ایده اشتباهی است والدین می توانند با راهکارها و فعالیت هایی هوش کودک را افزایش دهند.
در ادامه مطالعه مقاله «پرورش خلاقیت کودکان» را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه راهکارهای افزایش هوش در کودکان، می توانید با مشاوران حرفه ای و با تجربه آیدانیتو تماس بگیرید.