پارانویا
پارانویا یک اختلال شخصیت و وضعیتی است که موجب تجربه اضطراب زیاد، احساساسات شدید و افکاری می شود که با آزار و اذیت، تهدید یا توطئه مرتبط اند. آدم های پارانوئید دارای الگوهای فکر و رفتاری ای هستند که موجب می شود همیشه به دیگران مشکوک و بی اعتماد باشند.
یک فرد مبتلا به اختلال شخصیت پارانویا همیشه فکر می کند که دیگران قصد دارند به او صدمه بزنند و فریبش بدهند.
او بدون هیچ شواهدی به دیگران بدبین می شود. اگرچه این کاملاً عادی است که هر انسانی تا حدی در موقعیت هایی از زندگی به دیگران بدبین بشود، اما آدم های پارانوئید آن قدر به همه چیز و همه کس شک دارند که این شک بر همه ابعاد زندگی شان اثر می گذارد و زندگی فردی، اجتماعی و روابطشان را مختل می کند.
علائم و نشانه های اختلال شخصیت پارانویا
برای توصیف پارانویا می توان به دو خصوصیت بی اعتمادی و شک بیش از حد به دیگران اشاره کرد. این اختلال معمولاً در اوایل بزرگسالی خودش را نشان می دهد وً با چهار مورد یا بیشتر از چهار مورد از نشانه های زیر شناخته می شود:
· شک کردن بی مبنا و اساس و باور به اینکه دیگران قصد صدمه زدن به فرد را دارند
· شک کردن به وفاداری و قابل اعتماد بودن همسر، افراد خانواده و دوستان
· بی میلی نسبت به اطلاعات دادن به دیگران به دلیل ترس از اینکه اطلاعات ممکن است بر علیه فرد استفاده شوند
· شک مداوم به همسر و باور به اینکه او در حال خیانت است
· حس کردن نشانه ها و معنی های خطرناک در هر چیزی و رویدادی
· حس تحت حمله بودن از جانب کسی در حالی که دیگران نشانه ای از این حمله نمی بینند
اختلال پارانویا در اوایل جوانی تشخیص داده می شود و به ندرت ممکن است در کودکی یا نوجوانی دیده شود این اختلال هم مثل باقی اختلالات شخصیت، با افزایش سن از شدتش کاسته می شود.
دلایل اختلال شخصیت پارانویا
پژوهشگران نمی دانند که دقیقاً چه عاملی موجب ابتلا به اختلال پارانویا می شود. اما تئوری های زیادی درباره دلایل احتمالی این اختلال وجود دارند. بیشتر متخصصان یک نگاه ترکیبی به این اختلال دارند و معتقدند که عوامل بیولوژیکی، روان شناختی و اجتماعی می توانند دلیل این اختلال باشند.
ژن ها ، عوامل اجتماعی (نوع تعاملات فرد با افراد خانواده و دوستانش در دوران کودکی) و عوامل روان شناختی (شخصیت و خلق و خوی فرد که به واسطه محیط و مهارت هایی که برای مقاله با استرس یاد گرفته، شکل می گیرد) می توانند در ابتلا به پارانویا نقش داشته باشند.
پژوهش ها نشان می دهند که اگر کسی دارای این اختلال باشد احتمال انتقال این اختلال از او به فرزندش زیاد است.
درمان پارانویا
معمولاً درمان اختلال شخصیت پارانویا به واسطه جلسات روان درمانی طولانی مدت با یک روان درمان گر با تجربه انجام می شود. بعضی داروها هم ممکن است برای خفیف کردن علائم و نشانه های پارانویا تجویز شوند.
در ادامه مطالعه مقاله «اسکیزوفرنی» را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای اطلاع از روش های درمان اختلال شخصیت پارانویا می توانید با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.