آیدانیتو > اسکیزوفرنی
انواع اختلال

اسکیزوفرنی

 

 

 

 

اسکیزوفرنی

اسکیزوفرنی یا شیزوفرنی یک بیماری روانی خیلی جدی است و باعث می شود که فرد مبتلا مجموعه ای از توهم ها و هذیان ها را تجربه کند. از آنجایی که این هذیان ها و توهم ها شدیداً واقعی به نظر می آیند، فرد دارای این اختلال، در صورتی که تحت درمان قرار نگیرد، ممکن است نتواند واقعیت را از تجربیات ذهنی اش تشخیص بدهد.

علی رغم پیشرفت در درک علل این اختلال و درمان هایش، اسکیزوفرنی همچنان برای پژوهشگران و کسانی که از آن رنج می کشند یک چالش است. درک بیماری سرطان برای اکثر افراد راحت تر از درک رفتارهای عجیب، توهم ها یا افکار غیر عادی یک زن یا مرد مبتلا به اسکیزوفرنی است.

مثل بیشتر اختلالات روانی، علل اسکیزوفرنی همچنان نامشخص است. معمولاً دوستان و اعضای خانواده کسی که دارای این اختلال است، در اولین روزهای شناخت این بیماری، شدیداً می ترسند و شوکه می شوند. بیشتر آدم ها فکر می کنند که اسکیزوفرنی موجب خشونت می شود و کنترل فرد را از دستش خارج می کند.

برای درمان این بیماری باید دانست که اختلال اسکیزوفرنی نیازمند یک درمان مداوم و معمولاً مادام العمر است. نشانه های اسکیزوفرنی شامل رفتارهای غیرعادی ای هستند که موجب اختلالات عمیقی در زندگی فرد و اطرافیان او می شود.

هر فردی، با هر جنسیتی، از هر نژادی، طبقه اجتماعی‌ای و با هر فرهنگی می تواند مبتلا به شیزوفرنی شود. البته مردان بیشتر از زنان گرفتار این اختلال می شوند. اسکیزوفرنی معمولاً اولین بار در اواخر نوجوانی یا اوایل جوانی زندگی بیمار تشخیص داده می شود.

نشانه های اسکیزوفرنی

نشانه های این اختلال معمولاً به راحتی شناخته می شوند چون از رفتارهای عادی قابل تشخیص هستند. به منظور تشخیص این اختلال در یک فرد، باید دو نشانه یا بیشتر از دو نشانه را از موارد زیر، به مدت حداقل یک ماه در یک فرد مشاهده کرد:

  • هذیان ها
  • توهم ها
  • تکلم غیر قابل فهم یا صحبت کردن به نحوی که فرد به سرعت از یک موضوع به سراغ موضوعی دیگر برود
  • مشکلاتی در رفتار، مثل پریشانی یا رفتارهای عجیب و غیر قابل توضیح
  • لذت نبردن از زندگی روزمره
  • افکار مغشوش و آشفته و ناتوانی در برقرار کردن یک رابطه منطقی میان افکار
  • مشکل در آغاز و ادامه فعالیت ها

هذیان ها، باورهای تثبیت شده و غیرقابل تغییری هستند که حتی وقتی فرد شواهدی از نادرستی آن ها دارد، نمی تواند تغییرشان بدهد.

این هذیان ها می توانند تنوع زیادی داشته باشند. ممکن است بیمار فکر کند که دیگران قصد صدمه زدن به او را دارند، می خواهند پیام های مخفیانه ای را به او انتقال بدهند، خودش را مشهور یا پولدار بداند، بدون هیچ شواهدی فکر کند که کسی عاشقش است، پایان دنیا را نزدیک ببیند و…..

توهم به معنای تجربه چیزهایی است که وجود ندارند. ممکن است او چیزی را ببیند که واقعاً آنجا نیست یا صداهایی را در ذهنش بشنود که با او یا با همدیگر صحبت می کنند. گاهی اوقات هم یک فرد مبتلا به اسکیزوفرنی حس می کند که چیزهایی، مثلاً حشرات، روی پوستش حرکت می کنند.

علل اسکیزوفرنی

اسکیزوفرنی بیماری عجیبی است و برای متخصصات و پژوهشگران تبدیل به یک راز شده است. این اختلال یکی از اختلال هایی است که تا به امروز تحت تحقیقات وسیعی قرار گرفته است تا بتوان به درک بیشتر و عمیق تری از علائم و روش های درمان آن رسید.

این بیماری معمولاً در افراد یک خانواده دیده می شود و به نظر می رسد که عوامل ژنتیکی، بیولوژیکی و رشدی در ابتلا به آن نقش دارند. علل این بیماری روانی مثل سایر بیماری های روانی پیچیده هستند و حداقل تا به امروز، هنوز کاملاً درک نشده اند.

متخصصان معتقدند که تعامل میان ژن ها و جنبه هایی از محیط زندگی فرد، در ابتلا به اسکیزوفرنی نقش دارد.

انتقال دهنده های عصبی ای مثل دوپامین، گلوتامیک و… می توانند در این بیماری نقش داشته باشند. مسئولیت انتقال دهنده های عصبی این است که میان سلول های مغزی  ارتباط برقرار کنند.

شواهد نشان می دهند که ساختار مغز بعضی اسکیزوفرنن ها هم با بقیه افراد متفاوت است. به همین دلیل ممکن است مشکلاتی در مغز دلیل این بیماری باشند.

درمان اسکیزوفرنی

روش های درمانی متنوعی برای درمان اسکیزوفرن ها وجود دارند و داروهای مختلفی برای درمان این بیماری تجویز می شوند. از آن جایی که هر فردی واکنش متفاوتی به این داروها نشان می دهد، باید صبور بود و داروی مناسب را برای فرد اسکیزوفرن پیدا کرد. به همین دلیل دارو مصرف کردن، تحت نظر یک متخصص، بسیار مهم است.

علاوه بر تجویز دارو، بسیاری از افراد مبتلا به اسکیزوفرنی با شرکت در جلسات روان درمانی منظم و مداوم یا گروه های حمایتی و درمانی بهبود پیدا می کنند.

یکی از مهم ترین عوامل در فرآیند درمان یک فرد اسکیزوفرن این است که اطرافیان و افراد خانواده اش این بیماری را بشناسند، با علائم آن آشنا باشند و در مورد این اختلال آگاهی کافی داشته باشند. حمایت های خانوادگی و دوستانه در بهبود این  بیماری بسیار مهم هستند.

با اینکه راهکارهای درمانی برای درمان اختلال اسکیزوفرنی وجود دارند، عود و بازگشت این بیماری بسیار محتمل است. معمولاً فرد مبتلا به این بیماری، همه عمر با اسکیزوفرنی درگیر است و باید همیشه تحت درمان باشد.

در ادامه مطالعه مقاله «روان پریشی در جوانان» را به شما پیشنهاد می کنیم.

اگر شاهد نشانه های اختلال اسکیزوفرنی در خودتان یا یکی از نزدیکانتان هستید، برای آگاهی از روش های درمان آن با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *