راهنمای مطالعه
اعتیاد قرص
وقتی صحبت از اعتیاد می شود، اکثر ما تصور می کنیم که اعتیاد فقط شامل وابستگی به مواد مخدری مثل کوکائین، هروئین، نیکوتین و الکل است. اما امروزه شاهد این هستیم که اعتیاد قرص از همیشه فراگیرتر شده و آدم ها به قرص های قانونی و داروهایی که توسط پزشک تجویز می شوند، اعتیاد پیدا می کنند.
یکی از شایع ترین دلایلی که افراد به دکتر مراجعه می کنند، برای رهایی از درد است. داروهای متنوعی برای کاهش درد وجود دارند که اعتیاد آورند. بعضی از این قرص ها از تریاک ساخته شده اند. مورفین و کدئین دو قرص حاوی تریاک هستند.
چنین قرص هایی اگر به مدت کوتاهی مصرف شوند، مشکلی ایجاد نمی کنند و باید حتماً توسط یک پزشک تجویز شوند. اما از آن جایی که در کنار کاهش درد، احساس سرخوشی هم ایجاد می کنند، ممکن است بعضی آن ها را بیش از حد مصرف کنند.
دلیل اعتیاد قرص این است که بعضی افراد این داروها را بیشتر از مقداری که تجویز می شود مصرف می کنند، از نسخه شخص دیگری استفاده می کنند یا مقصودشان از مصرف این داروها تجربه احساس سرخوشی است نه کاهش درد.
اعتیاد به ترامادول
یکی از داروهایی که مصرف آن منجر به اعتیاد قرص می شود، ترامادول است. این داروی ضد درد در سال 1970 توسط یک شرکت آلمانی ساخته شد و در حال حاضر در ایران به وفور پیدا می شود. هدف از استفاده از این دارو، کنترل دردهای شدید ناشی از جراحی ها، زایمان و دردهایی مثل دردهای مفصلی است.
از آن جایی که ترامادول به صورت خوراکی هم عرضه می شود، در داروخانه ها موجود است. آمارها در کشورمان نشان می دهند که ترامادول به یک مخدر تبدیل شده است و مصرف بیش از حد آن بعضی را معتاد کرده است.
اعتیاد به ریتالین
ریتالین قرصی است که گاهی از جانب پزشک ها برای افزایش تمرکز و کاهش خواب آلودگی تجویز می شود. بعضی دانشجویان و کسانی که برنامه درسی سنگینی دارند، باید بیدار بمانند و خودشان را برای امتحانات دانشگاهی آماده کنند، گرفتار به این قرص می شوند و با مصرف بیش از حد آن معتاد می شوند.
ریتالین علاوه بر اعتیا آور بودن خاصیت تحریک روان پریشی هم دارد و حتی افراد را پرخاشگر هم می کند.
اعتیاد به قرص های خواب آور
اعتیاد به قرص های خواب آور نوع دیگری از اعتیاد قرص و بسیار شایع است. زنان و مردان زیادی برای درمان بی خوابی این داروها را مصرف می کنند و از عوارض جانبی آن ها مطلع نیستند. به عنوان مثال یکی از خطرهای مصرف طولانی مدت قرص های خواب آور، زمین افتادن و سقوط ناگهانی است. پژوهش ها نشان می دهند که کسانی که زولپیدم مصرف می کنند، چهار بار بیشتر از دیگران زمین می افتند.
راه رفتن در خواب، اعتیاد به مواد مخدر و مرگ ناشی از سرطان، از دیگر عوارض مصرف این داروها هستند.
درمان اعتیاد قرص
چنانچه فردی به مصرف یک داروی خاص وابسته شود، می تواند برای درمان اعتیاد قرص اقدام کند. اولین قدم برای ترک این اعتیاد، متوقف کردن مصرف قرص است. ممکن است دکتر کم کم مقدار مصرفی را کاهش دهد. در این صورت فرد علائم زیر را تجربه می کند.
- اضطراب
- پریشانی
- تمایل شدید به دارو
- خمیازه زیاد
- آبریزش بینی
- دردهای مفصلی
- تهوع زیاد
- عرق کردن
- سرگیجه
- معده درد
- از دست دادن اشتها
تحمل این علائم دشوار است و به همین دلیل بسیاری از افراد دوباره به مصرف دارو مشغول می شوندن. معمولاً دکترها در این موقعیت داروهایی را تجویز می کنند که موجب تسهیل فرایند روزهای بعد از ترک اعتیاد قرص می شوند.
در ادامه مطالعه مقاله «اعتیاد به متادون» را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه انواع روش های ترک اعتیاد، می توانید با مشاوران متخصص و با تجربه آیدانیتو در زمینه ترک اعتیاد تماس بگیرید.
سلام
من بعد از زایمان اعتیاد قرص ترامادول پیدا کردم الان وقتی قطعش میکنم دستام میلرزه میشه راهنمایی کنین.
سلام دوست عزیز
بهتر است که برای ترک قرص حتماً از یک متخصص کمک بگیرید و به صورت فردی وارد فرایند ترک نشوید. چون ترک قرص روندی جدی است.