ابراز احساسات
آدم های زیادی در دنیا به سختی می توانند احساساتشان را ابراز کنند. بعضی از مردم بیش از حد آن چه را که احساس می کنند به دیگران انتقال می دهند و بعضی به اندازه کافی احساساتشان را با دیگران سهیم نمی شوند.
این که ابراز احساسات را، به شیوه ای صحیح و سالم، بلد باشید به شما در افزایش کیفیت زندگی فردی و اجتماعی کمک خیلی زیادی می کند. در این مقاله به راهکارهایی برای ابراز احساسات می پردازیم:
روش های ابراز احساسات
با کمی تلاش و تمرین می توانید یاد بگیرید که احساساتتان را بشناسید و آن ها را به شیوه ای مناسب ابراز کنید. در این جا به روش هایی برای ابراز کردن سالم احساسات اشاره می کنیم:
احساسات را بشناسید
وقتی به واسطه واکنش نشان دادن به عاملی بیرونی یا چیزی در افکارتان، تغییری را در خودتان حس می کنید، از خودتان بپرسید: من چه حسی دارم؟ من دارم چه نشانه های جسمی ای را تجربه می کنم؟ آیا این احساس خوشحالی است؟ آیا من غمگینم؟ الان چه وضعیتی دارم؟
یاد بگیرید که احساساتتان را تحلیل کنید
به محض این که احساسات خودتان را بشناسید، باید آن ها را تحلیل کنید تا بفهمید که این احساسات موجب چه تجربه ای در شما شده اند. آیا دارید آزار می بینید؟ آیا اتفاق خوبی برایتان افتاده؟ آیا کسی به شما صدمه زده است؟ فهرستی را از احساساتی که تجربه می کنید و تأثیرشان تهیه کنید.
به واکنش های جسمی توجه کنید
احساسات توسط سیستم عصبی مدیریت می شوند و کنترل آن ها در لحظه ای که ایجاد می شوند کار دشواری است. زمانی را به این اختصاص بدهید که احساساتتان تجربه شوند، جسمتان را تحت تأثیر قرار دهند و بعد با دقت درباره آن ها و درباره واکنشی که می خواهید به آن ها نشان بدهید فکر کنید.
آیا دارید می لرزید؟ آیا ضربان قلبتان بالا رفته است؟ عرق کرده اید؟ این واکنش های جسمی نتیجه جه عواملی هستند و حالا شما می خواهید چه کنید؟
به واکنش هایتان نسبت به موقعیتی که در آن قرار دارید، توجه کنید
فرض کنید شما با همکارتان مشاجره ای داشتید و حالا بسیار آشفته هستید. ممکن است فکر کنید موقعیتی که در آن قرار گرفته اید شما را مضطرب کرده است. اما ریشه این مشکل در واقع واکنش احساسی شما به موقعیت است. اگر خودتان را مشاهده و بررسی کنید، متوجه می شوید که همان احساسی را دارید که موقع پیدا نکردن یک کاغذ مهم یا گیر کردن در ترافیک تجربه می کنید.
تنها چیزی که شما می توانید آن را تغییر بدهید، واکنش هایتان است. احساسات معمولاً مشاب اند.
احساساتتان را به شیوه ای صحیح و به اندازه ابراز کنید
وقتی بتوانید آن چه را که احساس می کنید به خوبی بررسی و تحلیل کنید و بر واکنش هایتان نسبت به موقعیت ها کنترل پیدا کنید، این توانایی را به دست می آورید که احساسات را به شیوه ای تحت کنترل ابراز کنید. به عنوان مثال، موقع ابراز احساس خشم فریاد نمی کشید یا چیزی را نمی شکنید.
وقتی آگاه شوید که چه اتفاقی دارد درون شما می افتد، می توانید ابراز احساسات را به بهترین نحو ممکن انجام دهید.
با احساسات و اعمال تان صادق باشید
خودتان را گول نزنید و با احساساتتان صادق باشید. اگر در دنیای واقعی به کسی حسی ندارید، چرا باید برای ارتباط با او تلاش کنید؟ اگر عصابی و خشمگین هستید چرا از مکالمه ای که باعث می شود حس بهتری پیدا کنید اجتناب می کنید؟
بهترین موقعیت را برای ابراز احساسات انتخاب کنید
اگر با رئیس تان دچار مشکل شده اید و می خواهید با او مکالمه داشته باشید، صحبت کردن با او، در لحظه ای اشتباه، انتخاب نامناسبی است. موقعیت، آدم هایی که در اطرافتان هستند و حس و حال خودتان را بسنجید و بعد برای ابراز احساسات تصمیم گیری کنید.
از مهارت های ارتباطی استفاده کنید
از تن صدای مناسبی استفاده کنید، گوش دادن فعال را یاد بگیرید، با شخصی که مقابل شما قرار دارد ارتباط چشمی برقرار کنید و به جای این که بگویید: «اتفاقی که امروز در محل کار افتاد، به من استرس وارد کرد.»، بگویید: «من استرس دارم.»
با این شیوه بیان، لازم نیست که به عقب برگردید و همه عوامل استرس زا را تعریف کنید. مخاطب شما هم متوجه می شود که اتفاقی در محل کار، دلیل استرس شماست.
از بدنتان برای ابراز احساسات استفاده کنید
در فرایند توضیح دادن درباره استرس هایتان، دستتان را روی قلب، روی سر یا روی شکمتان بگذارید. این کار نشان می دهد که شما احساسات ناگواری را تجربه می کنید و آدم های اطرافتان شما را بهتر درک خواهند کرد.
احساساتتان را سرکوب نکنید
شما مسئول مدیریت احساساتتان هستید و نباید آن ها را پنهان یا سرکوب کنید. برای رسیدن به آرامش ذهنی و درک شدن از جانب دیگران، نیاز دارید که احساساتتان را بیان کنید.
در ادامه مطالعه مقاله «راهکارهای افزایش خود آگاهی» را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای آگاهی از بهترین روش های ابراز احساسات، می توانید با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.