مهارت گوش دادن
گوش دادن یکی از مهمترین مهارتها است. این که شما چقدر در استفاده از این مهارت توانمند باشید، تأثیر زیادی بر شغلتان و کیفیت روابطتان دارد. گوش دادن فواید زیادی دارد:
- ما گوش میدهیم تا اطلاعات به دست بیاوریم.
- ما گوش میدهیم تا مسائل را درک کنیم.
- ما برای لذت بردن گوش میدهیم.
- ما گوش میدهیم تا یاد بگیریم.
احتمالاً اکثر ما فکر میکنیم همین که گوشهایمان میشنوند یعنی از مهارت گوش دادن برخوردار هستیم. اما واقعیت این است که بیشتر ما گوش دادن را بلد نیستیم. پژوهشها نشان می دهند که ما فقط بین 25 تا 50 درصد از آنچه را میشنویم، بهخاطر میآوریم.
این به این معنا است که وقتی شما با رئیس، همکاران، مشتریها یا همسرتان به مدت 10 دقیقه صحبت میکنید، آنها فقط به کمتر از نیمی از صحبتهای شما توجه میکنند.
وقتی در یک مکالمه در معرض اطلاعات قرار میگیرید، کل پیام را دریافت نمیکنید. شما امیدوارید که در آن 25 تا 50 درصد توجهی که میکنید، بخشهای مهم پیام را دریافت کنید، اما اگر موفق نشوید چه؟
گوش دادن مهارتی است که همهی ما با ارتقای آن سود خواهیم کرد. وقتی شنوندهی بهتری باشید، خلاقتر و مولدتر میشوید و تواناییتان برای تأثیرگذاری و مذاکره بیشتر میشود. با تقویت مهارت گوش دادن، درگیریها و بدفهمیها کمتر میشوند و همهی این موارد برای موفقیت در حوزهی شغلی لازم هستند.
گوش دادن فعال
برای تقویت مهارت گوش دادن، باید گوش دادن فعال را تمرین کنید. با گوش دادن فعال شما تلاش آگاهانهای میکنید تا فقط کلمههای افراد را نشنوید بلکه پیام کامل را دریافت کنید. به این منظور شما باید با دقت به دیگری توجه کنید.
در این حالت نباید به خودتان اجازه بدهید که اتفاقاتی که اطرافتان میافتند، حواستان را پرت کنند. همچنین نباید خسته شوید و تمرکزتان را بر صحبتهای طرف مقابل از دست بدهید.
نکته: اگر تمرکز بر آنچه طرف مقابل میگوید برایتان دشوار است، تلاش کنید که کلمات او را همچنان که میشنوید در ذهنتان تکرار کنید. این تمرین کمک میکند که متمرکز بمانید.
برای تقویت مهارت گوش دادن، شما نیاز دارید که دیگری بداند به صحبتهایش گوش میدهید. برای درک اهمیت این موضوع از خودتان بپرسید آیا هرگز در مکالمهای احساس کردهاید که طرف مقابل به شما گوش نمیدهد؟منظور موقعی است که مطمئن نیستید پیامتان منتقل بشود و مکالمه ارزش ادامه دادن داشته باشد. ممکن است حتی حس کرده باشید که دارید با یک دیوار صحبت می کنید. چنین موقعیتی خوشایند نیست. مگر نه؟
لازم نیست شما حتماً با آنچه دیگری میگوید موافق باشید، فقط باید نشان بدهید که به او گوش میدهید. استفاده از زبان بدن ثابت میکند که شما گوش میدهید و همچنین به خودتان برای توجه کردن و تمرکز کردن کمک میکنید.
راهکارهایی برای تقویت مهارت گوش دادن
شما میتوانید برای اینکه شنوندهای فعال و تأثیرگذار باشید، این پنج تکنیک گوش دادن فعال را تمرین کنید:
توجه کنید
توجه کاملتان را به گوینده ثابت کنید. حتماً پیامهای غیر کلامی طرف مقابل را درک کنید:
- با گوینده رابطهی چشمی برقرار کنید.
- همهی افکاری را که حواستان را پرت میکنند کنار بگذارید.
- در ذهنتان به پاسخ به طرف مقابل فکر نکنید.
- از عوامل محیطیای که حواستان را پرت میکنند دوری کنید.
- به پیامهای غیر کلامی گوینده گوش دهید.
نشان دهید که گوش میدهید
از زبان و حالات بدن خودتان استفاده کنید تا نشان دهید که آنجا و درگیر مکالمه هستید:
- گاهی سرتان را به نشانهی تأیید تکان بدهید.
- از لبخند و دیگر حالتهای صورت استفاده کنید.
- اطمینان حاصل کنید که نسبت به صحبتهای طرف مقابل علاقهمند به نظر بیایید.
- گوینده را با واکنشهای کلامی کوچکی مثل «بله»، «درست است»، «عجب!» و … به ادامهی صحبت تشویق کنید.
بازخورد بدهید
فیلترهای شخصی، قضاوتها و باورهای ما میتوانند آنچه را میشنویم تحریف کنند. به عنوان یک شنونده، وظیفهی شما این است که چیزی را که میشنوید درک کنید. ممکن است برای این کار نیاز داشته باشید که در مقابل آنچه می شنوید بازخورد بدهید و سؤال بپرسید.
- چیزهایی که می شنوید را در قالب جملات یا عبارات خلاصهی دیگری تکرار کنید. مثلاً بگویید: «پس منظور شما این است که ….» یا «این طور که به نظر می رسد…»
- سوال بپرسید تا ایدهها و نکات مهم صحبتها واضح و روشن شوند: «منظور شما دقیقاً از …. چیست؟» ، «آیا شما می خواهید بگویید که ….»
صحبت گوینده را قطع نکنید
اگر صبحت کسی را قطع کنید، هم وقت را تلف میکنید و هم طرف مقابل عصبانی میشود. در این حالت خود شما هم نمیتوانید درک کاملی از پیامی که میگیرید داشته باشید.
- به گوینده اجازه بدهید صحبتش تمام بشود و بعد سؤال بپرسید.
- با مطرح کردن یک موضوع جدید صحبت گوینده را قطع نکنید.
پاسخ های مناسب و مودبانه بدهید
شما با گوش دادن فعال اطلاعات و دیدگاههای دیگران را به دست میآورید. با بیاحترامی و اجازهی صحبت کردن ندادن به دیگران هیچ اتفاق مثبتی نمیافتد.
- صادقانه و با مهربانی پاسخ بدهید.
- ایدههایتان را با حفظ احترام بیان کنید.
- طوری با طرف مقابل رفتار کنید که دوست دارید با شما رفتار شود.
مهارت گوش دادن به معنای توانایی دریافت و تفسیر درست پیامهای دیگران است. ما در جامعه زندگی میکنیم و بدون درک واقعی ارتباطات و مکالمات نمیتوانیم عملکرد موفقیتآمیزی داشته باشیم. تقویت مهارت گوش دادن به نفع همهی افراد جامعه است.
برای اطلاع از روشهای تقویت مهارت گوش دادن میتوانید با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.
در ادامه مطالعهی مقالهی «فن بیان» را به شما پیشنهاد میکنیم.