آیدانیتو > کودک نوپا
کودک

کودک نوپا






 


کودک نوپا

کودکان نوپا در بازه سنی 12 تا 24 ماه هستند. البته بعضی 24 تا 36 ماهگی را هم مرحله دوم نوپایی می دانند. کودک نوپا در یک مرحله رشدی ویژه است و ویژگی های شخصیتی خاص خودش را دارد. این کودکان کم کم در حال کشف جهان پیرامون خودشان هستند.

یک کودک نوپا در 9 ماهگی می تواند بنشیند و در 10 ماهگی می تواند چهار دست و پا راه برود و کم کم بایستد و راه بیفتد. در نتیجه می توان گفت که این سنین از اهمیت بسیار زیادی برخوردارارند. چون در واقع کودک در حال یادگیری ارتباط برقرار کردن با محیط اطراف است.

مهارت های کودک نوپا

در دوره نوپا بودن، کودک کم کم مهارت های حرکتی و نقش های اجتماعی را یاد می گیرد و به تدریج شروع به حرف زدن می کند. قدرت تکلم از 12 تا 18 ماهگی رشد بیشتری می کند و به همین واسطه کودک می تواند با والدین و اطرافیان رابطه برقرار کند.

کودک در این سن شروع می کند به تقلید کردن رفتارهای دیگران، و از آنجایی که پدر و مادر اولین کسانی هستند که در نزدیکی او قرار دارند، اولین تقلیدها را از رفتارهای آن ها انجام می دهد. توجه به روش های تربیتی و سبک های فرزند پروری در این سن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. چون شخصیت کودک در حال شکل گیری است.

حرف زدن کودک نوپا

کودک نوپا دوست دارد که حرف بزند و از طریق صداها و لحن های آهنگین ارتباط برقرار کند. قان و قون کردن و تکرار یک صدای خاص در واقع روش او برای مکالمه با دیگران است. بسیاری از کودکان در 18 ماهگی  کلمات را یاد می گیرند و در درک جملات پیشرفت می کنند.

ممکن است یک کودک نوپا در دو سالگی بتواند بیشتر از 50 کلمه را به زبان بیاورد و از عباراتی مثل «ماشین بابا» «مال من»، «بیا بریم»و… استفاده کند.

استقلال در کودک نوپا

یکی از تغییرات مهم کودکان نوپا ، مستقل شدن آن ها است. بسیاری از کودکان در این سن دقیقاً همان کاری را انجام می دهند که والدین نمی پسندند چون می خواهند به آن ها نشان دهند که مستقل شده اند. این تجربه منفی نیست چون هر انسانی برای این که در بزرگسالی شخصیت سالمی داشته باشد، باید در کودکی استقلال را یاد بگیرد.

اگر کودک نوپایی دارید، مانع استقلال او نشوید. فقط شرایطی را فراهم کنید تا او در امنیت کامل چیزهای جدید را امتحان کند و به او یاد بدهید که بعضی کارها اشتباه هستند و عواقبی منفی دارند. مثلاً اگر او وسایل و اسباب بازی هایش را خراب می کند یا به در و دیوار می کوبد، برای مدتی اسباب بازی های او را بگیرد و برایش هیچ اسباب بازی ای نخرید، تا با تبعات کارش آشنا شود.

آموزش کودک نوپا

در کشورهای توسعه یافته کودکان زیر هفت سال تحت آموزش قرار می گیرند. البته این آموزش ها به هیچ عنوان سنگین نیستند و به کودک فشاری وارد نمی کنند. بخش اعظم آموزش در مهد کودک ها با بازی و سرگرمی انجام می شود. تلاش کنید که کودک نوپا با بازی و سرگرمی وارد فرایند آموزش شود.

راه رفتن کودک نوپا

بازه سنی راه رفتن کودکان نوپا، بین 9 تا 18 ماهگی است. معمولاً قبل از این که کودک کاملاً سرپا بایستد و شروع کند به راه رفتن، قل می خورد، مثل خرچنگ راه می رود یا با کمک دست هایش از پله ها بالا می رود. بهتر است مانع تلاش های حرکتی کودک نشوید و در عین حال امنیتش را حفظ کنید. شرایطی را فراهم کنید تا کودک با حفظ تعادل حرکت و کم کم به صورت مستقل راه رفتن را آغاز کند.

به طور کلی می توان گفت که کودکان نوپا در حال کشف دنیا هستند و والدین و مربیان می توانند در این کشف آن ها را همراهی کنند.

در ادامه مطالعه مقاله «تربیت کودک دو ساله» را به شما پیشنهاد می کنیم.

 

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *