رشد و توسعه ی فردی

کتاب درمانی






 

کتاب درمانی

اختلالات روانی، انواع بحران ها و مشکلات و کشمکش های زندگی مدرن موجب شده اند که انسان ها بیشتر از همیشه اهمیت درمان های روانشناختی را درک کنند و هر کس بنابر شدت مشکلش و خصوصیات شخصیتی و روانشناختی روشی درمانی ای را انتخاب کند.

دارو درمانی، جلسات مشاوره و روان درمانی فردی، درمان گروهی و… از جمله مهم ترین روش های درمانی هستند. کتاب درمانی هم یک روش درمانی است که اگر چه برای درمان اختلالات شدیدی مثل اسکیزوفرنی یا دو قطبی کافی نیست اما می تواند برای حل بحران های ساده تر بسیار کارآمد باشد.

در این روش کتاب خواندن به فرد بیمار یا کسی که مشکلی جدی دارد کمک می کند که از طریق نگرش های جدیدی که از کتاب خوانی به دست می آورد، به وضعیت روانی بهتری دست پیدا کند. کتاب درمانی به ویژه برای کودکان و نوجوانان بسیار مفید است. این روش همچنین می تواند مکمل درمان اصلی باشد و به صورت گروهی، فردی، حضوری یا غیرحضوری انجام شود.

کتاب درمان کیست؟

کتاب درمان کسی است که از کتاب به جای دارو یا جلسه روان درمانی استفاده می کند. البته همان طور که گفتیم گاهی اوقات روانشناس ها هم گام با روش درمانی ای که انتخاب کرده اند، خواندن کتاب های تأثیر گذار را هم به مراجع پیشنهاد می کنند.

انواع کتاب درمانی

کتاب درمانی می تواند به دو شکل اتفاق بی افتد. گاهی اوقات درمانگر مطالعه یک کتاب روانشناختی یا فلسفی را به مراجع پیشنهاد می کند تا در واقع او با خواندن آن کتاب اطلاعات بیشتر و عمیق تری در مورد مشکلش به دست بیاورد.

مثلاً کتاب مورد نظر می تواند در مورد افسردگی، تعارضات زناشویی، روش های ترک اعتیاد و … باشد. از سویی دیگر عده ای از درمانگران که کتاب را یک ابزار درمانی می دانند بر ادبیات و کتاب های داستانی تأکید دارند و معتقدند نویسنده های بزرگی که در داستان هایشان روان انسان را مورد مطالعه قرار می دهند، کتاب های ارزشمندی را به جهان ادبیات ارائه داده اند که علاوه بر لذت ادبی، خاصیت درمانی هم دارند. کتاب های نویسنده بزرگی مثل داستایوسکی، از این دست کتاب ها هستند.

کتاب درمانی در واقع حرفه ای است که به کمک پزشکان، روانپزشکان، روانشناسان و کتابداران به یاری کسانی که از دردهای جسمی و روحی رنج می کشند، آمده است. انجمن کتابداران آمریکا یکی از نخستین سازمان هایی بود که کتاب درمانی را از طریق کتابخانه های بیمارستانی رواج داد.

محدودیت های کتاب درمانی

اگر چه کتاب درمانی مزایای بسیاری دارد اما محدودیت های آن را هم باید در نظر گرفت و این طور تصور نکرد که این روش در هر وضعیت و موقعیتی می تواند کارآمد باشد. به عنوان مثال مراجعان بی سواد نمی توانند از کتاب درمانی بهره ای ببرند. اختلالات روانی شدید و بیماری های حاد از این طریق درمان نمی شوند. بعضی انسان ها اصلاً عادت به کتاب خواندن ندارند و امکان ندارد وارد این فرایند درمانی بشوند. و بعضی کتاب هایی که برای شناخت بیشتر بحران های روانی نوشته شده اند، تخصصی و دانشگاهی هستند و مراجعان عادی نمی توانند از آن ها استفاده کنند و…

به طور کلی می توان گفت کتاب درمانی یک روش بسیار تأثیر گذار است که در موقعیت های مناسب نتیجه مفیدی دارد.

در ادامه مطالعه مقاله مددکاری اجتماعی را به شما پیشنهاد می دهیم.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه مزایای کتاب درمانی می توانید با مشاوران با تجربه و حرفه ای آیدانیتو تماس بگیرید.

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *