رشد و توسعه ی فردی

مدیتیشن






 

مدیتیشن

مدیتیشن ما را به آدمی جدید، متفاوت یا حتی بهتر تبدیل نمی کند. بلکه تمرینی برای خودآگاهی و دستیابی به یک دیدگاه سالم است. آدم هایی که تمرینات مدیتیشن انجام می دهند، قرار نیست افکار و احساساتشان را خاموش کنند. آن ها در حقیقت یاد می گیرند که احساسات را بدون قضاوت مشاهده کنند. و در نهایت درک بهتری نسبت به آن ها پیدا کنند.

مدیتیشن که آن را با نام مراقبه هم می شناسند، در واقع شامل روش هایی برای تسلط بر ذهن است. فنون و تکنیک های مدیتیشن اگر به شیوه ای صحیح و مداوم انجام شوند، می توانند آگاهی و آرامش عمیقی را به دنبال داشته باشند.

مدیتیشن ریشه شرقی دارد و بعضی ادیان مثل هندوئیسم و بودیسم به آن اهمیت زیادی می دهند.

ذهن آگاهی

ذهن آگاهی بخش مهمی از مدیتیشن و به این معنا است که بتوانیم در زمان حال حضور داشته باشیم، اینجا و اکنون را کاملاً درک کنیم و بر هر چیزی که در لحظه درگیر آن هستیم، تمرکز داشته باشیم. یکی از مهم ترین مشکلات بسیاری از ما این است که مدام غرق گذشته و مشکلات آن یا نگران آینده هستیم و زمان حال را از دست می دهیم.

مدیتیشن چیست

یادگیری مدیتیشن مثل یادگیری هر مهارت دیگری است. می توانیم آن را مثل هر عضله دیگری ببینیم که قبلاً هرگز برای تقویت آن کاری نکرده ایم. در نتیجه برای فعال کردنش به تمرینات مداوم احتیاج داریم و بهتر است که از یک معلم هم کمک بگیریم.

رام کردن ذهن کار ساده ای نیست. برای رسیدن به مرحله ای که بتوانیم با ذهن مان به نقطه مشترکی برسیم، به زمان احتیاج داریم.

مدیتیشن در خانه

بهتر است که تمرینات مدیتیشن زیر نظر یک معلم انجام شوند تا فرد در مسیر مناسبی قرار بگیرد. اما می توان تمرینات ساده مدیتیشن را به تنهایی هم انجام داد. به شرط این که با پشتکار بود و در رسیدن به وضعیت مورد نظر خسته نشد. در اینجا به تعدادی از تمرینات ساده مدیتیشن در خانه می پردازیم:

انتخاب یک مکان مناسب

جایی که مدیتیشن در آن انجام می شود باید آرام و ساکت و خالی از مزاحمت باشد. می توانید بخشی از خانه یا فضایی سبز را به این کار اختصاص بدهید. خاموش کردن چراغ ها و روشن کردن شمع هم به ایجاد چنین فضایی کمک می کند.

پوشیدن لباس راحت

موقع انجام تمرینات مدیتیشن، باید از استرس خالی بود. پس بهتر است لباسی بپوشید که کاملاً راحت و آزاد باشد و به بدنتان فشاری وارد نکند.

انتخاب یک زمان مناسب

مدیتیشن باید در زمانی انجام شود که خسته یا گرسته نباشید، ذهنتان درگیرمسئله یا مشکلی نباشد و استرس نداشته باشید. بعضی ترجیح می دهند صبح ها مدیتیشن انجام دهند که با انرژی مثبت روزشان را آغاز کنند و برخی شب و قبل از خواب این کار را می کنند تا خواب راحتی داشته باشند.

قرار گرفتن در وضعیت بدنی مطلوب

وضعیت های مختلفی را برای انجام مدیتیشن انتخاب کنید و الزاماً خودتان را به چهار زانو نشستن و قرار دادن دست ها روی زانوها محدود نکنید. همچنین می توانید روی صندلی بنشینید. در هر وضعیتی که هستید باید بدنتان صاف باشد و بر تنفس تمرکز کنید. می توانید برای راحت نشستن یک بالشت زیر پای خود بگذارید.

آرام کردن ذهن

سعی کنید ذهنتان را آرام کنید. این مرحله شاید در اولین مدیتیشن ها سخت ترین کار باشد. چون باید بتوانید همه دغدغه ها و بحران های زندگی را کنار بگذارید اما کم کم می توانید به این آرامش ذهنی برسید.

بر زمان حال تمرکز کنید

یکی از مهم ترین مزایای مدیتیشن این است که بتوانیم ذهن آگاه باشیم، در لحظه زندگی کنیم و مدام بین گذشته، حال و آینده در رفت و آمد نباشیم. سعی کنید برای ذهنتان آگاه شدن، هر فعالیتی که انجام می دهید، بر آن تمرکز کنید، مثلاً وقتی غذایی می خورید، به جای فکر کردن به گذشته و نگرانی ها بر طعم غذا تمرکز کنید یا وقتی در یک مهمانی هستید از غذایی که می خورید و معاشرتی که می کنید لذت ببرید. با همه وجود در مهمانی حضور داشته باشید و به چیز دیگری فکر نکنید.

برای آگاهی از سایر مراحل مدیتیشن، می توانید با مشاوران حرفه ای و با تجربه آیدانیتو تماس بگیرید.

در ادامه مطالعه مقاله مهارت های کنترل استرس را به شما پیشنهاد می کنیم.

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *