اختلالات نوجوان

خودزنی نوجوانان






 

خودزنی نوجوانان

نوجوانی یکی از حساس ترین دوره های زندگی هر انسانی است. در این مرحله از زندگی جسم و روان تغییرات ناگهانی، شدید و عمیقی را تجربه می کنند. رشد اندام های مختلف بدن، تغییرات هورمونی، بیداری جنسی، تغییر نوع تعاملات با هم سالان و تغییر در جهان بینی موجب می شود که یک دختر یا پسر نوجوان فشارهای زیادی را تحمل کند.
به طور کلی می توان گفت که انسان در این سن از همیشه آسیب پذیرتر می شود. به همین دلیل آگاهی والدین، معلمان و همه کسانی که با نوجوانان در تعامل هستند از ویژگی های دوره نوجوانی و بلوغ و برقراری یک رابطه سالم و صمیمانه با نوجوان باعث می شود که او این دوره را به سلامت پشت سر بگذارد.
بعضی نوجوانان، علی الخصوص آن هایی که از نظر روانی آسیب دیده اند، اگر رابطه خوبی با والدین شان نداشته باشند و از مشکلات عاطفی رنج بکشند، دست به رفتارهای آسیب زا و هنجار شکن می زنند. خودزنی نوجوانان یکی از این رفتارهای آسیب زا است که متأسفانه در کشور ما هم فراگیر شده و در مدارس مقاطع متوسطه اول و دوم قابل مشاهده است.
   

خودزنی چیست؟

خودزنی به معنای آسیب زدن به خود و هر جراحت عمدی است که فرد به روش های مختلف به خود وارد می کند. خودزنی می تواند به تنهایی یا در حضور دیگری انجام شود. احتمالاً این رفتار در نظر اکثر افراد عجیب و غیر منطقی است و کمتر کسی می تواند درک کند که چرا یک انسان، آن هم یک دختر یا پسر کم سن و سال ممکن است بخواهد که داوطلبانه به جسم خودش آسیب برساند. اما واقعیت این است که خودزنی در نوجوانان می تواند همراه با احساس لذت و آرامش باشد.

انواع خودزنی نوجوانان

خودزنی در نوجوانان ممکن است به روش های زیر انجام شود:

  • زخمی کردن اعضای بدن به ویژه دست ها با تیغ یا چاقو
  • سوزاندن یا داغ زدن
  • کندن پوست یا دوباره باز کردن زخم ها
  • ضربه زدن به خود با اشیایی مثل چکش
  • کوبیدن سر به جایی
  • سوراخ کردن بدن
  • شکستن استخوان

 


علت خودزنی نوجوانان

خودزنی دلایل مختلفی دارد. این رفتار آسیب زا می تواند روشی برای رهایی از اضطراب باشد. بسیاری از نوجوانانی که خودزنی می کنند با این کار در حقیقت می خواهند تنش ها و خشم ها و اضطراب هایشان را تخلیه کنند.
تجربه میل به خودکشی، تجربه احساسات جنسی، تمایل به تنبیه خود و پرت کردن حواس از افکار و خاطره های دردناک هم می توانند دلایل خودزنی باشند. این رفتار بیشتر در دختران نوجوان و کسانی دیده می شود که در خانواده های آسیب دیده رشد کرده اند.

درمان خودزنی نوجوانان

معمولاً نوجوانانی که دست به خودزنی می زنند نیازمند توجه و عاطفه هستند و چون هیچ مهارتی را برای بروز احساسات منفی ای که تجربه می کنند، ندارند، به خودشان آسیب می زنند. پس مهم ترین روش درمان خودزنی نوجوانان این است که مشکلات عاطفی شان برطرف شود و یاد بگیرند که راهکارهای سالم تری هم برای تخلیه خشم و اضطراب وجود دارد. مشاوره و روان درمانی فردی و گروهی می توانند برای درمان خودزنی نوجوانان مفید باشند. گاهی اوقات دارو درمانی هم موجب ثبات خلق و خوی آن ها می شود.

مشاوره نوجوان در آیدانیتو

آیدانیتو یک فضای هوشمند آموزش و مشاوره است. مشاوران آیدانیتو با توجه به رشته تحصیلی و تجربیات کاری شان، این توانایی را دارند که در زمینه های مختلف خانواده، تحصیلی، شغلی، مهاجرت، نظام وظیفه و… به مخاطبان مشاوره تلفنی بدهند. مشاوره نوجوان و دوران بلوغ، یکی از پرتماس ترین موضوعات مشاوره خانواده است.
دوران بلوغ دوران حساسی است. نوجوان در این سن نباید احساس تنهایی کند و رفتارهای متفاوت او نباید باعث شود که پدر و مادر رهایش کنند. فشارهای اجتماعی و روانی احتمال رفتارهای پرخطر را بالا می برند و خود زنی هم یکی از همین رفتارهای است. چنانچه به عنوان پدر، مادر یا معلمی که با یک نوجوان در تعامل است، شاهد خودزنی او هستید، می توانید برای آگاهی از بهترین روش های اصلاح رفتارهای مخرب نوجوانان، با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

چرا مشاوره تلفنی؟

شاید این سؤال برای شما هم پیش آمده باشد که دلیل استقبال روز افزون افراد جوامع از مشاوره های غیر حضوری مثل مشاوره تلفنی چیست. در پاسخ به این سؤال می توان گفت که در دنیای امروز، مشاوره تلفنی مزایای فراوانی دارد. مزایایی مثل:

  • کم هزینه تر و مقرون به صرفه تر بودن نسبت به مشاوره های حضوری
  • پاسخگو بودن در مواقع بحرانی که دسترسی به مراکز مشاوره حضوری امکان پذیر نیست
  • صرف زمان کم تر نسبت به مشاوره های حضوری
  • عدم افشای هویت و اطلاعات شخصی

در ادامه مطالعه مقاله نوجوان و بلوغ را به شما پیشنهاد می کنیم.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه خودزنی نوجوانان می توانید با مشاوران خانواده آیدانیتو تماس بگیرید.

 


0 دیدگاه در “خودزنی نوجوانان

  1. زهرا خان بیگی گفت:

    سلام، اولیای مدارس چگونه با خودزنی نوجوانان مقابله کنند

    1. آیدانیتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      بهترین روش برای مقابله با خودزنی نوجوانان این است که معلمان، مشاوران و سایر مسئولین مدرسه از علل خودزنی آگاه باشند و برای مقابله با این وضعیت منفی روانی، رابطه ی صمیمانه ای را با نوجوانان برقرار کرده و اختلالاتی مثل اضطراب و افسردگی را که منجر به خودزنی نوجوانان شده اند درمان کنند.

  2. آسیه گفت:

    سلام. وقت بخیر
    خودزنی تو نوجوانان به عادت تبدیل میشه؟ یا با بلوغ بیشتر رفع میشه؟

    1. آیدانیتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      بله اگر ریشه های خودزنی نوجوانان مشخص و حل نشه، می تونه تا دوران بزرگسالی ادامه پیدا کنه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *