رشد و توسعه ی فردی

بدبینی





 

بدبینی

بدبینی باعث می شود که آدم ها همه چیز را در زندگی وخیم، خطرناک و ناخوشایند ببینند. آدم های بدبین تمایل دارند که مدام خودشان را شماتت کنند و باور داشته باشند که هر اشتباهی برای همیشه اشتباه باقی می ماند و همه چیز را به نابودی می کشاند.

بدبینی موجب می شود که توجه، ارزش و وزن بیشتری را به نظرات و تجربیات منفی اختصاص بدهیم. به نظر می رسد این ویژگی با بسیای از ما عجین است. بعضی از تئوری های اعتقاد دارند که بدبینی در گذشته های خیلی دور موجب بقای ما شده است. در واقع آن دسته از انسان های اولیه که بدبین نبودند و احتمال نمی دانند که همیشه خطری در کمین باشد، زنده نماندند.

 تمایل به تمرکز بر مشکلات با خروج ما از غارها پایان گرفت و امروز در علم روانشناسی، مثبت اندیشی و خوش بینی عواملی هستند که موجب موفقیت می شوند. بدبینی مانع اقدام عملی است، جلوی خلاقیت را می گیرد، ما را از جامعه جدا می کند و ممکن است منجر به افسردگی شود.

علت بدبینی

چه عوامل دلایل بدبینی هستند؟ چرا بعضی از آدم ها همیشه انتظار بدترین ها را دارند؟ در اینجا به مهم ترین دلیل بدبینی اشاره می کنیم:

تجربیات منفی گذشته

اگر آدمی بارها شکست بخورد، ممکن است به این نتیجه برسد که موفقیت غیر ممکن است و تبدیل به آدم بدبینی بشود.

دوستان بدبین

معاشرت با آدم هایی که مدام از شکست ها، بدشانسی ها و شرایط منفی زندگی صحبت می کنند، می تواند بر ما اثر بگذارد و نگاهمان را به دنیای پیرامون تغییر بدهد. بدبینی همیشه ناشی از تجربیات منفی خودمان نیست و می تواند برگرفته از تجربیات منفی دیگران باشد.

اعتقادات

آدم های مذهبی معمولاً خوش بین تر از دیگران هستند چون بدبینی با نا امیدی همراه است و معمولاً ادیان با نا امیدی مخالفت می کنند.

اعتماد به نفس

نمی توان با اطمینان گفت که هر فرد بدبینی خالی از اعتماد به نفس است اما این یک واقعیت است که کمبود اعتماد به نفس می تواند دلیلی برای بدبینی بشود.

اگر کسی به خودش شک داشته باشد، از توانایی های خودش برای موفقیت مطمئن نباشد، ممکن است به فرد بدبینی تبدیل بشود.

 

درمان بدبینی

خوشبینی به معنای ندیدن مشکلات نیست بلکه به معنای امید، توانمندی و خلاقیت برای پیدا کردن راه حل مشکلات است. در اینجا به روش هایی برای درمان بدبینی می پردازیم:

تأکید بر عوامل مثبت در زندگی

روانشناسان مثبت نگر معتقدند که ما باید هر روز زمانی را صرف بازنگری زندگی مان و تأکید بر ویژگی های مثبت آن بکنیم. آن ها پیشنهاد می دهند که یک دفتر یادداشت برای این کار داشته باشیم و دقایقی را به نوشتن خوبی های زندگی مان اختصاص بدهیم.

خوبی های زندگی می توانند به سادگی یک پاکت شیر داخل یخچال باشند که صبح می توانیم با آن قهوه درست کنیم. ما می توانیم بابت سلامتی اعضای خانواده و اینکه صاحب یک شغل هستیم خوشحال باشیم.

با آدم های خوش بین معاشرت کنید

معاشرت های ما تأثیر عمیقی بر ما دارند. اگر همیشه با آدم هایی تعامل داشته باشیم که نیمه خالی لیوان را می بینند، شبیه به آن ها می شویم. معاشرت با آدم های خوشبینی که بابت داشته هایشان خوشحال و سپاس گزارند به ما انرژی مثبت می دهد.

مهربان باشید

تلاش کنید که به دیگران کمک کنید. شاید شما نتوانید جهان بهتری بسازید اما می توانید کیفیت دنیای اطرافتان را ارتقا دهید.

می توانید کارهای داوطلبانه انجام دهید، عضو سازمان های مردم نهاد بشوید و به کودکان کار، بی خانمان ها و زنان سرپرست خانوار و … کمک کنید. مهربان بودن با دیگران می تواند به سادگی بردن یک پاکت شکلات به محل کار و شکلات دادن به همکاران موقعی که خیلی خسته هستند، باشد.

ناامید نشوید

یکی از توجیحات افراد بدبین برای ادامه دادن به بدبینی این است که در گذشته تجربیات منفی ای داشته اند. به خاطر داشته باشید که هیچ تجربه ای را نمی توان به سایر موقعیت ها تعمیم داد.

ما تا زنده ایم وقت داریم که اشتباه کنیم، از جا بلند شویم، از اشتباهاتمان یاد بگیریم و دوباره تلاش کنیم. اجازه ندهید که ترس از شکست شما را به همه چیز بدبین کند.

در ادامه مطالعه مقاله راهکارهای افزایش خوش بینی را به شما پیشنهاد می کنیم

برای اطلاع از راهکارهایی برای غلبه بر بدبینی با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *