آیدانیتو > اختلال شخصیت اسکیزوتایپال
انواع اختلال

اختلال شخصیت اسکیزوتایپال






 

اسکیزوتایپال

افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال ، الگوهای فکری و رفتاری ای دارند که با آنچه جامعه عادی و هنجارمند می داند متفاوت هستند. خصوصیات شخصیتی انعطاف پذیر این آدم ها قابلیت ایجاد آشفتگی های بسیاری را دارند و ممکن است در بسیاری از حوزه های زندگی مثل عملکردهای اجتماعی و شغلی تداخل ایجاد کنند.

اسکیزوتایپی همچنین باعث می شود که فرد مهارت های ارتباطی ضعیفی داشته باشد و نتواند رابطه های سالمی برقرار کند. بر خلاف اختلال های اضطرابی که افراد می دانند مشکل دارند اما در کنترل آن ناتوان هستند، مبتلایان به اختلالات شخصیتی از مشکلشان هیچ آگاهی ای ندارند و باور نمی کنند که باید چیزی را کنترل کنند یا تغییر دهند. ابتلا به این اختلال موجب می شود که فرد بسیار خرافی و غیرمنطقی شود. به همین دلیل بسیاری از مبتلایان به این بیماری به فرقه های عجیب و انحرافی می پیوندند.

اختلال شخصیت اسکیزوتایپال چیست؟

یک فرد مبتلا به بیماری اسکیزوتایپال ممکن است باورها و خرافات عجیبی داشته باشد. این افراد در برقراری روابط نزدیک ناتوان هستند و تمایل دارند که واقعیت را تحریف کنند. می توان گفت که اختلال شخصیت اسکیزوتایپال شبیه به نوعی اسکیزوفرنی ملایم است. اسکیزوفرنی یک اختلال مغزی جدی است که شیوه فکری، عمل، بیان احساسات، درک واقعیت و… را تغییر می دهد. در موارد نادری اسکیزوتایپال می تواند به اسکیزوفرنی تبدیل شود.

نشانه های اسکیزوتایپال

مهم ترین نشانه های این اختلال شخصیت شامل موارد زیر هستند:

  • لباس پوشیدن، صحبت کردن و رفتار کردن به شکلی عجیب
  • مشکوک و پارانوئید بودن
  • احساس ناراحتی و اضطراب در موقعیت های اجتماعی، به علت بی اعتمادی به دیگران
  • دوستان کمی داشتن و مشکل جدی با صمیمیت
  • تمایل به تفسیرهای اشتباه از واقعیت یا درک های تحریف شده (به عنوان مثال شنیدن صداهایی که وجود ندارند)
  • باورها و افکار عجیب (مثلاً بیش از حد خرافاتی بودن)
  • درگیری بیش از حد با خیال پردازی

علت اختلال شخصیت اسکیزوتایپال

ژنتیک ممکن است نقشی کلیدی در ایجاد اسکیزوتایپی داشته باشد. این اختلال بیشتر در کسانی دیده می شود که در افراد خانواده و اقوامشان بیماری اسکیزوفرنی دیده شود. این بیماری معمولاً در اوایل دوران بزرگسالی بروز پیدا می کند. خلق و خوی ذاتی، واکنش فرد به اتفاقات زندگی و نحوه شکل گیری شخصیت در کودکی و نوجوانی می توانند دست به دست هم بدهند و منجر به این اختلال شوند.

درمان اسکیزوتایپال

افراد مبتلا به اختلال شخصیت اسکیزوتایپال به ندرت به دنبال درمان هستند. و معمولاً وقتی که به فکر درمان می افتند، در واقع درصدد درمان یک اختلال مرتبط مثل افسردگی و اضطرابند.

روان درمانی روشی است که اغلب برای درمان اسکیزوتایپال مورد استفاده قرار می گیرد. هدف این درمان کمک به فرد برای تغییر دنیای درونی، انتظارات، عادت های فکری و رفتارهای عجیب و غریب است. دارو درمانی هم می تواند در کنار جلسات روان درمانی مفید باشد.

در ادامه مطالعه مقاله اسکیزوفرنی را به شما پیشنهاد می کنیم.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه روش های درمان اختلال شخصیت اسکیزوتایپال می توانید با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *