راهنمای مطالعه
کودک تنها
کودکان اغلب به علت اضطراب و خجالت زیاد احساس تنهایی می کنند. ممکن است آن ها در تعاملات اجتماعی با هم سالان مشکل داشته باشند و علت اصلی احساسی تنهایی شان همین باشد. همچنین این احتمال وجود دارد که کودک تنها در واقع به قدر کافی در خانه از اعضای خانواده اش توجه نگیرد.
بعضی اعتقاد دارند که در عصر دیجیتال، تنهایی ممکن نیست. چون کودکان از طریق اینترنت و عضویت در شبکه های اجتماعی با همدیگر رابطه برقرار می کنند. اما تنهایی دیجیتالی هم یک مشکل رو به رشد است. حتی گاهی اوقات این روابط مجازی می توانند آسیب های زیادی برای یک کودک تنها داشته باشد.
تنهایی یک کودک می تواند نگرانی آفرین باشد. والدین و سایر کسانی که با کودکان در تعامل هستند باید روش های مقابله با این مشکل را یاد بگیرند واگرنه ممکن است تنهایی تبدیل به مشکلات و اختلالات بزرگ تری مثل افسردگی و اضطراب شود.
نتایج تنهایی
معمولاً کودک تنها حس می کند که طرد شده است و این حس می تواند بسیار آسیب زا باشد و عزت نفس کودک را در خطر قرار دهد. به علاوه تجربه احساساتی مثل غم، ملال، احساس ناخوشی و بیگانگی در این کودکان بسیار شایع است. تجربه تنهایی در دوران کودکی می تواند پیش بینی کننده تنهایی در دوران بزرگسالی باشد.
روابط دوستانه در دوران کودکی برای رشد کودکان بسیار مفید هستند. بهتر است بعد از مشاهده نشانه های تنهایی در یک کودک، از راهکارهایی برای مقابله با آن استفاده کنیم.
راهکارهایی برای مقابله با تنهایی در کودک
در اینجا به راهکارهایی می پردازیم که والدین و معلم ها می توانند در رابطه با یک کودک تنها از آن ها استفاده کنند.
با معلم کودک صحبت کنید
اگر احساس می کنید که کودکتان تنها است، می توانید با معلم های او و مشاور مدرسه صحبت کنید. آن ها متخصص هستند و قادرند که به شما کمک کنند. گاهی اوقات مشکلی در خانه یا مدرسه باعث می شود که کودک در بازه ای از زمان از نزدیکانش دوری کند و وارد بازی های هم سالان نشود.
از روابط خانوادگی استفاده کنید
فرزندان اقوام ما اولین دوستان ما هستند. اگر می بینید که کودک از دوستی با همکلاسی هایش اجتناب می کند، شرایطی را فراهم کنید تا با دخترخاله ها و پسرخاله هایش بازی کنید.
فامیل هایی که بچه دارند را به خانه دعوت کنید و به کودک کمک کنید در فضای خانه خودتان که شاید احساس امنیت بیشتری به او می دهد با کودکان فامیل هم بازی شود.
کودک را وارد فضای عمومی مناسب کنید
اگر یک کودک نتواند در مدرسه دوست پیدا کند، به این معنا نیست که در هیچ مکان دیگری نمی تواند دوست پیدا کند.
اسم او را در یک کلاس ورزشی یا آموزشی مورد علاقه اش بنویسید. البته این کار باید با موافقت او انجام شود و اجباری نباشد. ممکن است کودکی که در مدرسه تنها است در یک کلاس ورزشی یا هنری دوست پیدا کند.
از خدمات مشاوره ای استفاده کنید
اگر هیچ راهکاری برای برطرف کردن تنهایی فرزند شما جواب نمی دهد، بهتر است که از یک روانشناس یا مشاور کودک کمک بگیرید. ممکن است تنهایی فرزند شما نتیجه یک اختلال روانی جدی باشد و با درمان آن اختلال، رفتار کودک تغییر کند.
در ادامه مطالعه مقاله «علل انزوا کودکان» را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه روش های مقابله با تنهایی کودکان، می توانید با مشاوران حرفه ای و با تجربه آیدانیتو تماس بگیرید.