راهنمای مطالعه
کودکان خجالتی
هر کودکی گاهی اوقات خجالت می کشد. اما بعضی کودکان کاملاً خجالتی هستند. آیا یک کودک خجالتی را باید به حال خود رها کرد؟ یا می توان رفتارهای او را تغییر داد.
کودکان خجالتی معمولاً نمی توانند تبدیل به کودکان فوق العاده اجتماعی ای شوند. اما شما می توانید به آن ها کمک کنید که در اجتماع عملکرد بهتری داشته باشند.
خجالت بیش از حد یعنی چه؟
به طور کلی خجالتی بودن، ویژگی منفی ای نیست. کودکان خجالتی اغلب شنونده های بهتری هستند و کمتر در مدرسه مشکل دارند. این خصلت زمانی دردسر ساز می شود که کودک از پس انتظارات معمولی که از او دارند برنیاید یا این خصوصیت موجب ناراحتی اش شود.
اگر کودک خجالتی شما حالت های زیر را دارد، شاید بهتر باشد از خدمات مشاوره کودک استفاده کنید:
- نمی خواهد به مدرسه برود
- نمی تواند با هم سالانش دوست شود
- از رفتن به جشن تولد دوستانش یا کلاس های ورزشی اجتناب می کند
- خجالتی بودن منجر به اضطرابش شده است
دلیل خجالت کودکان
خجالت کودکان اتفاق شایعی است. آمارها نشان می دهد که بین 20% تا 48% مردم شخصیتی خجالتی دارند. بیشتر کودکان خجالتی این طور به دنیا آمده اند. اما تجربیات منفی هم در رشد این خصوصیت نقش ایفا می کنند. اگر کودکی ناگهان خجالتی شده باشد، احتمالاً اتفاق خاصی دلیل این تغییر است.
مزایا و معایب خجالت کودکان
کودکان خجالتی ویژگی های مشترکی دارند. آن ها معمولاً مستقل و متفکر هستند و می توانند با دیگران همدلی کنند. اما اغلب به سختی چیزهای جدید را امتحان می کنند، نمی توانند به راحتی روابط صمیمانه برقرار کنند و زمان زیادی طول می کشد تا با شرایط جدید سازگار شوند.
آن ها ممکن است بخواهند که اجتماعی باشند اما از نزدیک شدن به دیگران اجتناب کنند. چون از این کار می ترسند یا نمی دانند که چطور باید به کسی نزدیک شوند.
راهکارهایی برای کمک به یک کودک خجالتی
در اینجا به راهکارهایی می پردازیم که والدین، معلم ها و سایر کسانی که با کودکان سروکار دارند، می توانند از آن ها برای تعامل با کودکان خجالتی استفاده کنند:
اعتماد به نفس او را افزایش دهید
به فرزندتان زمان هایی را یادآوری کنید که در موقعیت جدید قرار گرفته بود و به خوبی از پس آن بر آمده بود. مثلاً وقتی که به جشن تولدی رفته بود و حسابی خوش گذرانده بود. در چالش هایی که موجب تقویت روحیه او می شوند کمکش کنید تا دوباره آن ها را انجام دهد.
مهارت های اجتماعی کودک را تقویت کنید
به کودک این شانس را بدهید که مهارت های اجتماعی اش را تقویت کند. مثلاً وقتی در مغازه هستید، تشویقش کنید که پول را بپردازد. موقع شام در رستوان شرایطی را فراهم کنید که او غذا سفارش بدهد. دوستی را که فرزند کوچک دارد به خانه تان دعوت کنید، تا فرزندانتان با هم ارتباط برقرار کنند.
کودک خجالتی را تشویق کنید
کودکان خجالتی مثل سایر کودکان برای تقویت رفتارهای مثبت به تشویق شدن احتیاج دارند. وقتی کودک رفتار اجتماعی مثبتی از خودش نشان می دهد، به صورت کلامی، غیر کلامی یا با دادن جایزه به او، تشویقش کنید.
با کودک همدلی کنید
به کودک خجالتی بگویید که او را درک می کنید و خودتان هم گاهی احساس خجالت می کنید. تجربیاتتان را با او در میان بگذارید تا بتواند برخجالتش غلبه کند.
الگوی خوبی باشید
وقتی کودک مزایای اجتماعی بودن را در شما ببیند، رفتارهایی را از شما تقلید می کند. آدم اجتماعی ای باشید و با دیگران معاشرت کنید تا کودک این رفتارها را از شما بگیرد.
در ادامه مطالعه مقاله «انزوا کودکان» را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه روش های غلبه بر خجالت، می توانید با مشاوران با تجربه و حرفه ای آیدانیتو تماس بگیرید.