رشد و توسعه ی فردی

هورمون شادی

 

هورمون شادی

امروزه زندگی ما آدم‌ها بسیار شلوغ است و معمولاً برنامه روزمره‌مان سرشار از استرس است.  این استرس‌ها تعادل  مواد شیمیایی بدن را به هم می‌زند. مواد شیمیایی‌ای که به آرامی و در طول سال‌ها تکامل یافته و به مرحله‌ای رسیده‌اند که شادی را علاوه بر سلامت جسمی به سلامت ذهنی هم وابسته کرده‌اند.

همه ما می‌دانیم که افسردگی یک بیماری روانی است. این بیماری فقط به معنای احساس غم نیست. بلکه نتیجه عدم تعادل در هورمون‌های شادی هم هست. هر عدم تعادل هورمونی‌ در بدن ما تبعات منفی‌ای به دنبال دارد و ما می‌توانیم با پیدا کردن ریشه این عدم تعادل به خودمان کمک کنیم.

هر چه زودتر از اهمیت یک هورمون شادی آگاه شویم، سریعتر می‌توانیم بفهمیم که به هم خوردن تعادل‌های هورمونی، تنها با مصرف یک قرص برطرف نمی‌شود. هدف اصلی شما برای یک زندگی سالم و شاد می‌تواند برقرار کردن سبک زندگی‌ای باشد که شامل رفتارها و فعالیت‌هایی بر متعادل کردن شیمی مغز هستند.

بدن انسان صدها ماده شیمیایی تولید می‌کند و بیشتر آن‌ها هنوز برای ناشناخته هستند. پژوهشگران در حال پژوهش کردن برای کشف این مواد شیمیایی هستند اما احتمال آگاهی از همه این مواد شیمیایی‌ای که بر احساسات ما در زندگی تأثیر می‌گذراند زیاد نیست.

با این حال ما از ویژگی‌های مهم‌ترین موادی در مغز که حال کلی‌مان را کنترل می‌کنند آگاه هستیم. و در این مقاله آن‌ها را به شما معرفی می‌کنیم.

دوپامین

حتی کسانی که هیچ دانشی درباره مواد شیمیایی و علم پزشکی ندارند اسم دوپامین را شنیده اند: ماده‌ای که مستقیماً تحت تأثیر مواد مخدری مثل کوکائین قرار دارد و مصرف بعضی مواد مخدر ترشح آن را زیاد و افراد را به دلیل احساس سرخوشی زیاد معتاد می کند.

علاوه بر این دوپامین رابطه نزدیکی با شخصیت یک فرد دارد. شواهد نشان می‌دهد که میزان دوپامین در افراد برونگرا بیشتر از افراد درونگرا است.

دوپامین در واقع سیستم دریافت پاداش را در مغز تنظیم می‌کند. وقتی کسی در محل تحصیل یا کار تشویق شود، مغزش این انتقال دهنده عصبی را ترشح می‌کند و فرد احساس شادی و رضایت زیادی را تجربه می‌کند.

اُکسی توسین

هورمون شادی اُکسی توسین با احساساتی مثل عشق، وفاداری و اعتماد در ارتباط است. پژوهش‌ها نشان می‌دهند که کاهش نزدیکی جسمی میان یک  زوج سطح اُکسی توسین را کاهش می‌دهد.

این بحث که چه میزان اُکسی توسین بر مردان و زنان تأثیر می‌گذارد، یک بحث همیشگی میان متخصصان است. اما شکی در قوت تأثیر این هورمون وجود ندارد.

دنیای دیجیتال از ترشح این هورمون در ما جلوگیری می‌کند. به همین دلیل پیشنهاد می‌شود که از روابط رو در رو غافل نمانیم و روابط اجتماعی را به هیچ عنوان فراموش نکنیم. کار ساده و کوچکی مثل قرار گرفتن در یک جای شلوغ موجب پایداری ترشح اُکسی توسین می‌شود.

اندورفین

احتمالاً هورمون شادی اندورفین برای آدم‌های زیادی شناخته شده است. اندورفین توسط هیپوتالاموس و غده هیپوفیز آزاد می‌شود. شاید بدانید که بدن ما زمانی این هورمون را ترشح می‌کند که در حال فعالیت فیزیکی شدید باشیم یا ارضای جنسی را تجربه کنیم.

سروتونین

سروتونین به روش‌های مختلفی بر بدن ما تأثیر می‌گذارد، اعتماد به نفس یک فرد و احساس تعلق در او بیشترین تأثیر را بر آزاد شدن این هورمون دارد. در نتیجه اگر کسی قصد دارد که ترشح این هورمون را با هدف‌گذاری افزایش بدهد، بهتر است به صورت منظم خودش را در چالش قرار دهد.

سروتونین یکی از مشهورترین مواد سازنده داروهای ضد افسردگی است و همچنین برای درمان اختلالات اضطرابی، دردهای مزمن و استرس پس از سانحه هم مورد استفاده قرار می‌گیرند.

آدرنالین

وقتی از کسی بپرسیم آدرنالین چیست؟ احتمالاً او پاسخ خواهد داد که چیزی است که به آدم انرژی می‌دهد. این جواب اشتباه نیست. آدرنالین ماده‌ای حاوی انرژی است که موجب افزایش فشار خون و ضربان قلب می‌شود.

افزایش آدرنالین رگ‌های خونی‌ای که کمتر اهمیت دارند را تنگ می‎‌کند و به همین دلیل سرعت جریان به سمت عضلات بزرگ بیشتر می‌شود.

آزاد شدن این هورمون باعث می‌شود که افراد احساس زنده بودن و تازگی بکنند و موقع انجام دادن کارهای هیجان‌انگیز و ترسناک، ترشح این ماده بیشتر می شود.

گابا

گابا یک انتقال‌دهنده عصبی است. و نقش مهمی در بهبود افسردگی و اضطراب دارد. این ماده آرامش‌بخش است و این قابلیت را دارد که استرس و اضطراب را کاهش بدهد. ترشح این ماده با انجام ورزش یوگا، مدیتیشن و بعضی داروها افزایش می‌یابد.

نتیجه یک پژوهش نشان داد که ترشح گابا در کسانی که به مدت 60 دقیقه تمرینات یوگا انجام می‌دهند، در مقایسه با کسانی که این مدت زمان را به مطالعه کتاب اختصاص می‌دهند، 27% بیشتر است. در نتیجه برای افزایش سطح این انتقال‌دهنده عصبی الزاماً نیازمند مصرف دارو نیستیم.

با توجه به آنچه گفته شد، با تغییر سبک زندگی و انجام فعالیت‌های خاص می‌توان هورمون شادی را به زندگی وارد کرد و بدون مصرف داروهای خاص با افزایش ترشح این هورمون‌ها زندگی سالم‌تر و شادتری داشت.

در ادامه مطالعه مقاله «تأثیر ورزش بر مشکلات روانی» را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

برای آگاهی از رفتارها و فعالیت‌هایی که ترشح هورمون‌های شادی را در بدن افزایش می‌دهند، با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *