راهنمای مطالعه
مقایسه کودکان
مقایسه یک روش فراگیر برای شناخت بیشتر کودک و آگاهی از کیفیت عملکرد او است. وقتی نمره های کودکتان را با نمره های کودکان دیگر مقایسه می کنید، می توانید تصمیم بگیرید و مطمئن شوید که عملکرد تحصیلی او متوسط، خوب یا عالی است.
بعد احتمالاً تلاش می کنید تا با استفاده از مقایسه کودک با هم سالانش، به فرزندتان انگیزه بدهید. به عنوان مثال به او می گویید:« کارنامه پریسا را دیدی؟ دیدی نمراتش چقدر عالی بودند؟» یا مثلاً می گویید: «پسر همکارم خیلی باهوش است. همیشه بهترین نمره ها را در درس ریاضی می گیرد.» شما قصد ندارید که با این جملات، کودکتان را آزار بدهید اما در نهایت این کار را می کنید و از نظر روانی به او صدمه می زنید.
مقایسه کودکان منجر به مضطرب شدن آن ها می شود و عملکرد مثبت شان را شدیداً کاهش می دهد. هیچ دو کودکی شبیه به همدیگر نیستند. آن ها استعدادها و علائق متفاوتی دارند و هر انسانی در حوزه منحصر به فردی موفق می شود. مقایسه کودکان فقط به اعتماد به نفس و عزت نفس شان صدمه می زند. در ادامه به تأثیرات منفی مقایسه کودکان می پردازیم:
تأثیرات منفی مقایسه کودکان
استرس
کودکی که مدام توسط پدر و مادرش با دیگران مقایسه می شود همیشه استرس دارد. چون باید عملکردش نسبت به عملکرد هم سالان بهترین باشد و رضایت والدین را کسب کند. این استرس می تواند موجب اختلالات خواب و اختلالات اضطرابی شود و در نهایت عملکرد مثبت کودک، حتی نسبت به گذشته بی کیفیت تر می شود.
کاهش عزت نفس
کودکی که مقایسه می شود شروع می کند به باور اینکه دیگران بهتر از او هستند. او به هوش، توانمندی ها و استعدادهای خودش شک می کند. چنین احساساتی صدمه شدیدی به رشد شخصی و تحصیلی کودک وارد می کنند. مقایسه کودک با دیگری باعث می شود که به خودش شک کند و نتوانند استعدادهایش را شکوفا کند.
انزوا
مقایسه کودکان می تواند آن ها را منزوی کند. کودکی که اعتماد به نفسش را از دست بدهد یا احساس کند که با ورود به هر جمعی قرار است با هم سالانش مقایسه شود، ترجیح می دهد که از تعاملات اجتماعی دوری کند.
سرکوب استعدادها
تصور کنید که کودک شما با شور و شوق، زمان زیادی را صرف کشیدن یک نقاشی کرده است. اما وقتی نقاشی اش را به شما نشان می دهد، اولین چیزی که به او می گویید این است: «بهتر بود مثل پسرخاله ات وقت آزادت را صرف حل تمرین های ریاضی کنی.» این واکنش می تواند منجر به این شود که او کلاً نقاشی را کنار بگذارد و استعدادش را سرکوب کند.
دوری از والدین
طبیعی است که وقتی کودکی بی وقفه مقایسه شود، از کسی یا کسانی که او را با دیگران مقایسه می کنند فاصله می گیرد. اگر شما پدر یا مادری باشید که این کار را انجام می دهد، بعد از مدتی شاهد دور شدن فرزندتان از خودتان خواهید بود.
در ادامه مطالعه مقاله استعدادیابی کودکان را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه تبعات منفی مقایسه کودکان می توانید با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.