راهنمای مطالعه
مسئولیت پذیری
«مدام نگویید که دنیا چیزی به شما بدهکار است. این دنیا هیچ بدهکاری ای به شما ندارد. او قبل از شما اینجا بوده است.»
مارک تواین
یادتان می آید که وقتی خیلی کوچک و در حال رشد بودید، همه چیزی که می خواستید این بود که زودتر بزرگ بشوید؟
وقتی کوچک بودیم به آزادی و مزیت های بزرگ شدن فکر می کردیم. دلمان می خواست با ما مثل بزرگسال ها رفتار کنند. دلمان می خواست تصمیم گیرنده باشیم.
حالا بزرگ شده ایم و علاوه بر آزادی و مزیت های بزرگسالی، مسئولیت های بسیار زیادی داریم. در نتیجه دیگران از ما انتظار دارند که مسئولیت انتخاب ها و تصمیم هایمان را به عهده بگیریم.
آدم های بزرگسال باید پاسخ گوی همه اعمال، افکار و رفتارهایشان باشند. چه تصمیم ها با آگاهی گرفته شده باشند، چه ناآگاهانه باشند. مسئولیت پذیری یکی از ویژگی های مهم هر انسان موفقی است.
هرجایی که ایستاده ایم، نتیجه اعمال و انتخاب هایمان است. هر اتفاقی که در زندگی برای ما می افتد در امتداد تصمیم هایمان است. اما چطور می توانیم آدم مسئولیت پذیری باشیم. آیا مسئولیت پذیری قابل یادگیری است؟ در این مقاله به راهکارهایی برای افزایش مسئولیت پذیری می پردازیم:
سرزنش کردن دیگران را متوقف کنید
کسی را سرزنش نکنید. به خاطر داشته باشید که وقتی انگشت تان را به سمت کسی می گیرید، یک انگشت تان به سمت او و سه انگشت به سمت خودتان است. وقتی کسی را سرزنش می کنید او حالت دفاعی به خودش می گیرد و مکالمه شما به بدترین حالت ممکن تبدیل می شود.
درست است که ممکن است دیگران در مشکلات شما سهمی داشته باشند، اما در نهایت خود شما حق انتخاب و تصمیم گیری دارید.
مسئولیت کارهایتان را به عهده بگیرید
اگر فرزندانتان آن طور که شما می پسندید رفتار نمی کنند، اگر والدینتان خوش اخلاق نیستند، اگر نمی توانید همکارتان را تحمل کنید، فراموش نکنید که شما همچنان مسئول واکنش هایتان هستید. شما باید بتوانید که 100% جوابگوی رفتارها و روابط تان باشید.
صادقانه و بالغانه رفتار کنید
به جای اینکه توجیهات بی معنی ای برای کار اشتباهتان ارائه بدهید، واقعیت را بگویید. مثلاً اگر بر سر قولتان برای تماس با کسی نمانده اید، بگویید: «بله، حق با تو است. من بر خلاف قرارمان با تو تماس نگرفتم.» و با این جمله ادامه بدهید: «برای جبران این اشتباه چه کاری از دستم بر می آید؟»
مثبت اندیش باشید
با یک دیدگاه و نگرش مثبت هر روزتان را آغاز کنید. آیا تا به حال به این موضوع دقت کرده اید که آدم هایی که مسئولیت کارهایشان را به عهده نمی گیرند، آدم های بدبین و منفی بافی هستند؟
اگر برای دست یابی به زندگی ای که می خواهید، مسئولیت پذیر باشید، نگاهتان از نکات منفی به نکات مثبت منتقل می شود.
خودتان را بپذیرید
مسئولیت پذیری به معنای آگاهی به ضعف ها و قوت هاست. آدم های مسئولیت پذیر با خودشان مهربان هستند، خصوصیات منفی و مثبت خودشان را می بینند و آن ها را می پذیرند.
یک تصویر واضح و واقعی از خودتان داشته باشید و برای ارتقای خودتان تلاش کنید.
در بررسی خودتان، بیشازحد سختگیر نباشید
فکر کردن بیش از حد به مشکلات، استرس زیاد در مورد آینده، پشیمانی بابت گذشته و تأسف خوردن برای خود فقط شما را آزار می دهد و جلوی توانمندی هایتان را می گیرد.
زمانی را به بررسی اشتباه های خودتان اختصاص بدهید اما این کار را به شیوه ای انجام ندهید که انرژی تان از دست برود. به جایش روش هایی را برای عدم تکرار اشتباه ها یاد بگیرید.
به عهده گرفتن مسئولیت کارها، یک موفقیت خیلی بزرگ است، به ما حس خیلی خوبی در مورد خودمان می دهد و ما را از رفتارهای منفی ای مثل خشم، ترس، تلخی و عدم اطمینان نجات می دهد.
در ادامه مطالعه مقاله «کلید های طلایی موفقیت» را به شما پیشنهاد می کنیم.
جهت اطلاع از بهترین راهکارهای افزایش مسئولیت پذیری می توانید با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.