راهنمای مطالعه
لکنت زبان
لکنت زبان نوعی اختلال و آشفتگی در گفتار است که باعث می شود فرد کلمات را تکرار کند، بین کلمات مکث کند، صداها را بکشد یا آن ها را تکرار کند، در صحبت کردن ناهماهنگی داشته باشد و کلامش را قطع کند و…
لکنت زبان می تواند در هر سنی اتفاق بیافتد اما در میان کودکان و نوجوانان شایع تر است و پسران بیشتر از دختران دچار آن می شوند.
لکنت زبان کودکان
لکنت زبان کودکان تجربه ناراحت کننده ای است که می تواند علل مختلفی داشته باشد. عوامل ژنتیکی، بیولوژیکی و روان شناختی می توانند در ابتلا به لکنت زبان نقش داشته باشند.
عوامل ژنتیکی
احتمال ابتلا به این اختلال در میان افرادی که سابقه اختلالات گفتاری و لکنت زبان در خانواده شان وجود دارد، بیشتر است.
عوامل بیولوژیکی
گاهی اوقات سلول های مربوط به گفتار در یک فرد آسیب می بینند و این اتفاق منجر به لکنت زبان می شود.
عوامل روانشناختی
ترس و اضطراب از مهم ترین دلایل لکنت زبان هستند و بیشترین آمار دلایل ابتلا به این اختلال را به خود اختصاص داده اند. کودکی که در یک خانواده متشنج زندگی کند، طلاق، جنگ، سوء استفاده جنسی، یک واقعه هولناک و… را تجربه کند، ممکن است در واکنش به این اتفاقات ناگوار دچار لکنت زبان شود چون شدیداً ترسیده و مضطرب است.
بسیاری از کودکان در بازه سنی 6 تا 7 سالگی لکنت زبان می گیرند. چون با ورود به مدرسه و محیط های آموزشی، زندگی شان در ابعاد مختلفی تغییر می کند و از آن جایی که نمی توانند خودشان را با این تغییرات سازگار کنند دچار این اختلال می شوند.
لکنت زبان در دوران نوجوانی هم اتفاق می افتد و می تواند ریشه در عوامل محیطی داشته باشد که فرد را می ترسانند و مضطرب می کنند.
لکنت زبان در بزرگسالی
علاوه بر لکنت زبان که در دوران کودکی به دلایل مختلف اتفاق می افتد، ممکن است فردی در دوران بزرگسالی در نتیجه سکته مغزی، وارد شدن ضربه ای به مغز، مصرف یک داروی خاص یا فشار شدید روانی دچار لکنت زبان شود.
درمان لکنت زبان
بعد از بررسی عمیق فردی که لکنت زبان دارد، توسط یک گفتار درمان، می توان برای روش درمان لکنت زبان تصمیم گیری کرد. رویکردهای مختلفی برای درمان لکنت زبان کودکان و بزرگسالان وجود دارند.
ممکن است روش های درمانی نتوانند لکنت زبان را کاملاً ناپدید کنند اما می توانند مهارت هایی را به فرد آموزش بدهند تا:
- روان تر صحبت کند.
- ارتباط های تأثیرگذارتری برقرار کند.
- در مدرسه، محل کار و فعالیت های اجتماعی مشارکت بیشتری داشته باشد.
در اینجا مهم ترین روش های درمان لکنت زبان را معرفی می کنیم:
گفتار درمانی
گفتار درمانی به فرد کمک می کند تا با سرعت کمتری صحبت کند و یاد بگیرد که وقتی لکنت زبان می گیرد، متوجه آن بشود. در اولین روزهای گفتار درمانی فرد با سرعت خیلی پایینی صحبت می کند اما کم کم الگوهای عادی صحبت کردن را یاد می گیرد.
وسایل الکترونیکی
دستگاه های الکترونیکی زیادی برای تقویت گفتار وجود دارند. البته در مورد تأثیر گذاری این دستگاه ها شک و تردید وجود دارد. بعضی متخصصان آن ها را بی فایده می دانند و بعضی معتقدند که استفاده از این دستگاه ها باید همراه با روش های درمانی دیگری باشد.
درمان شناختی –رفتاری
این درمان به فرد کمک می کند تا یاد بگیرد الگوهای فکری ای را که لکنت زبانش را بدتر می کنند، تغییر بدهد. همچنین با استفاده از این روش می توان مشکلات مرتبط با استرس، اضطراب یا عزت نفس را برطرف کرد.
روابط والد- فرزندی
کمک والدین به کودکی که لکنت زبان دارد یکی از کارآمدترین روش ها برای غلبه بر لکنت زبان است. مخصوصاً اگر در خانه از تکنیک ها و تمرین های مؤثر و علمی استفاده شود.
در ادامه مطالعه مقاله «گفتار درمانی در کودکان» را به شما پیشنهاد می کنیم.
چنانچه از لکنت زبان رنج می برید، یا فرزندی دارید که مبتلا به لکنت زبان است، برای اطلاع از روش های درمان این اختلال با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.