راهنمای مطالعه
فشار روانی
فشار روانی چیزی است که همه ما تجربه کرده ایم. این فشار ناشی از استرس ها، نگرانی ها و بحران هایی است که در زندگی با آن ها مواجه می شویم و دست و پنجه نرم می کنیم. یک زندگی خالی از فشار روانی تقریباً قابل تصور نیست. ما در هر موقعیتی که باشیم، از روابط فردی گرفته تا حوزه های تحصیلی و کاری با چالش های استرس زا روبرو خواهیم شد.
فشار روانی می تواند منجر به لرزیدن دست ها، عرق کردن، خشک شدن دهان، بالارفتن ضربان قلب، ضعیف شدن بدن، ناتوانی در صحبت کردن و… بشود. همچنین این فشار علاوه بر جسم بر روان ما هم تأثیر می گذارد. وقتی تحت فشار هستیم ممکن است خشمگین شویم از فرط ناراحتی گریه کنیم، تمرکز خودمان را از دست بدهیم، احساس ناامیدی شدید کنیم و…
عوامل ایجاد فشار روانی
عوامل ایجاد فشار روانی متعدد هستند. در زندگی هر فردی، با توجه به خصوصیات شخصیتی او، سبک زندگی و جهان بینی اش، فشارهای روانی خاصی وجود دارند. اما معمولاً مهم ترین علل فشار روانی شامل موارد زیر هستند:
مشکلات اقتصادی
مشکلات مالی یکی از شایع ترین دلایل فشارهای روانی در سراسر جهان اند. وقتی آدم ها نتوانند به علت مشکلات اقتصادی نیازهای اولیه خودشان را برطرف کنند، طبیعی است که مضطرب شوند.
شکست
ما انسان ها دوست داریم که در زندگی موفق باشیم و در حوزه های مختلف خانوادگی، تحصیلی و شغلی از احساس رضایت برخوردار باشیم. وقتی در هر کدام از این حوزه ها شکست بخوریم احساس ناکامی می کنیم و اگر نتوانیم با این احساس مقابله کنیم، ممکن است استرس های شدیدی را تجربه کنیم.
حوادث ناگوار
جنگ، بلایای طبیعی، مرگ یکی از اعضای خانواده، قربانی خشونت شدن، مواجهه با طلاق والدین در دوران کودکی، ابتلا به یک بیماری جسمی جدی و… می توانند فشار روانی شدیدی را به انسان تحمیل کنند.
مشکلات اجتماعی
ما در جامعه زندگی می کنیم. به همین دلیل اتفاقات اجتماعی می توانند زندگی و احساسات فردی مان را دگرگون کنند. یک جامعه توسعه نیافته و سرشار از آسیب، شهروندان سالمی ندارند. عواملی مثل اعتیاد، تورم و… ریشه های بسیاری از فشارهای روانی هستند.
مشکلات روزمره
شاید ما به بسیاری از استرس های روزمره عادت کرده باشیم. اما واقعیت این است که این مشکلات در طولانی مدت به استرس های شدیدی تبدیل شوند.
ترافیک، آلودگی هوا، جر و بحث های همیشگی خانواده، تنش های محیط کار، صرف وقت طولانی در صف اتوبوس یا بانک، پیدا نکردن جای پارک برای اتومبیل و… استرس زا هستند. حتی اگر به آن ها عادت کرده باشیم.
مهار فشار روانی
حالا که می دانیم چه مسائل و بحران هایی ممکن است ما را مضطرب کنند احتمالاً از خودمان می پرسیم که برای مهار فشار روانی چه باید کرد؟ در پاسخ به این سؤال می توان گفت که بهترین راه حل برای رهایی از فشار روانی یا تعدیل آن، این است که مهارت های کنترل استرس را یاد بگیریم. البته در شرایطی که استرس ها تبدیل به اختلال شوند، می توان از دارو درمانی و جلسات روان درمانی کمک گرفت.
در ادامه مطالعه مقاله مدیریت استرس را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه روش های مهار فشار روانی ، می توانید با مشاوران حرفه ای و با تجربه آیدانیتو تماس بگیرید.