کودک

عصبانیت کودک






 

عصبانیت کودک

آیا شما یکی از آن والدینی هستید که نمی دانند چرا فرزندشان از کوچک ترین چیزها عصبانی می شود؟ آیا فکر می کنید که گاهی اوقات کودکتان بی دلیل خشمگین می شود؟

از زمانی که کودک متولد می شود، تا وقتی که به دوران نوجوانی، جوانی و بزرگسالی برسد، بارها عصبانی می شود. می توان گفت که این یک خصوصیت عادی و یکی از ویژگی های هر انسانی است. می توانیم صادق باشیم و از خودمان بپرسیم که آیا ما عصبانی نمی شویم؟

ما بالغ هستیم و شاید یاد گرفته باشیم که احساساتمان را مدیریت کنیم اما همچنان گاهی خشمگین می شویم. همه ما گاهی سر شار از احساسات منفی هستیم و عصبانیت ساده ترین راه برای آزاد کردن این احساسات است.

اما یک تفاوت اصلی میان بزرگسالان و کودکان در این است که کودکان کنترل کمتری بر احساسات و واکنش هایشان دارند و یکی از علل عصبانیت کودک این است که او بلد نیست خشمش را کنترل کند.

بعضی آدم ها تصور می کنند که کودکان همیشه شاد و خوشحال هستند و هیچ چیز آن ها را آزار نمی دهد. اما این یک واقعیت است که آن ها هم مثل ما ناراحت، مضطرب، نا امید و عصبانی می شوند.

علل عصبانیت کودک

دلایل زیادی برای عصبانیت کودک وجود دارند. ما در این جا به مهم ترین عواملی که موجب خشم کودکان می شوند، می پردازیم:

دلایل بیولوژیکی

ممکن است تعجب کنید اما گاهی اوقات عصبانیت کودک ریشه های بیولوژیکی دارد. مثلاً ممکن است او در یادگیری ناتوان باشد، آلرژی داشته باشد یا حتی مبتلا به اختلالات رشدی باشد.

 کودکان بیش فعال هم ممکن است با عصبانیت و پرخاشگری به مسائل واکنش نشان بدهند. پسربچه‌ای اغلب اوقات در فصل بهار بی قرار و عصبانی بود و در کلاس درس تمرکز پایینی داشت به پیشنهاد دکترش آزمایش آلرژی داد و مشخص شد که به بعضی گیاهان در فصل بهار حساسیت دارد.

وقتی او شروع کرد به مصرف داروهای ضد آلرژی رفتارش عادی شد.

عوامل استرس زا در زندگی

شاید ما متوجه نشویم اما کودکان ما می توانند بابت بسیاری از عوامل استرس زا در زندگی عصبانی شوند. این عوامل می توانند انتظارات والدین از کودکان باشند. انتظاراتی مربوط به عملکرد تحصیلی، رفتار در کلاس درس، رفتار با دوستان و….

اگر پدر و مادر از فرزندشان انتظارات بیش از حدی داشته باشند، ممکن است کودک به فردی عصبانی تبدیل شود.

بعضی کودکان زمانی که همراه با خانواده نقل مکان می کنند، یکی از اعضای خانواده را از دست می دهند، صاحب خواهر یا برادر می شوند یا با طلاق والدین مواجه می شوند، خشمگین می شوند.

هر عامل استرس زایی در زندگی می تواند در بعضی کودکان به شکل خشم و عصبانیت بروز پیدا کند.

هورمون ها

هورمون نقش مهمی در چگونگی تجربه عصبانیت توسط یک کودک بازی می کند. هورمون ها مخصوصاً در کودکانی که نزدیک به دوران بلوغ باشند موجب عصبانیت می شوند.

هر چه کودک به دوران نوجوانی و بلوغ بیشتر نزدیک شود، تغییرات هورمونی و تغییرات جسمی و روانی در او بیشتر می شود. ممکن است او هیچ درکی از این تغییرات نداشته باشد و همین عدم درک آشفته و عصبانی اش کند.

کمبود ارتباط و تعامل

یک دلیل اصلی عصبانیت کودک کمبود تعاملات تأثیر گذار در زندگی اش است. کودکان عصبانی می شوند چون ممکن است نتوانند آزادانه درباره احساساتشان با دوستان یا خانواده صحبت کنند.

کودک باید این امکان را داشته باشد که وقتی مساله ای ذهنش را درگیرکرده، ناراحت یا نگران هستند و به دلیلی مضطرب شده، با والدینش صحبت کند. پدر و مادر باید صبور باشند و برای مشکلات کودک گوش شنوایی داشته باشند واگرنه احساسات و افکار کودک او را شدیداً درگیر می کنند و در بعضی کودکان به خشم تبدیل می شوند.

در ادامه مطالعه مقاله «رفتار صحیح با کودکان» را به شما پیشنهاد می کنیم.

چنانچه کودک شما زیاد عصبانی می شود، برای آگاهی از دلایل عصبانیت او و روش های کاهش این عصبانیت با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *