آیدانیتو > علل اصلی ضعف حافظه
رشد و توسعه ی فردی

علل اصلی ضعف حافظه






 

 

 

 

ضعف حافظه

اختلالات و مشکلات حافظه آسیب زا هستند و عملکرد مثبت ما را در حوزه های مختلف فردی و اجتماعی کاهش می دهند. ما برای این که بتوانیم به درستی عمل کنیم و از همه قابلیت هایمان در زندگی استفاده کنیم، نیازمند به خاطر آوردن مسائل مختلفیم. اختلالات حافظه ممکن است نتیجه افزایش سن باشند. ضعف حافظه در پیری، اتفاق عجیبی نیست، اما این مشکل در جوانی عللی دارد. اگر این علل بر طرف شوند، فرد می تواند به حالت عادی برگردد، در غیر این صورت، مشکلات حافظه در طولانی مدت خطر آفرین می شوند.

حافظه کوتاه مدت

حافظه کوتاه مدت که به آن حافظه اصلی هم می گویند، در واقع حافظه ما از اتفاقاتی است که ظرف چند ثانیه و دقیقه گذشته اتفاق افتاده اند. می توان گفت که حافظه کوتاه مدت مربوط به اطلاعاتی است که بعد از پردازش در هوشیاری باقی می مانند و بخشی از وضعیت روانشناختی ما را تشکیل می دهند. حافظه کوتاه مدت در لوب پیشانی قشر مغز ایجاد می شود. در حالی که هیپوکامپ مکان اصلی حافظه بلند مدت است. برای این که ضعف حافظه در حافظه کوتاه مدت اتفاق نیفتد، یادگیری باید به صورت مستمر باشد و اگر اطلاعات در مغز پردازش و تکرار نشوند، از یاد می روند.

حافظه بلند مدت

حافظه بلند مدت، آن بخشی از حافظه انسان است که داده ها را برای مدت طولانی ذخیره می کند. اگر ما می توانیم چیزی را به خاطر بیاوریم که چند ساعت قبل یا چند سال قبل اتفاق افتاده، در واقع آن رویداد در حافظه بلند مدت ما قرار دارد و در صورت نیاز به حافظه کوتاه مدت منتقل می شود.

نشانه های ضعف حافظه

مشکلات حافظه کوتاه مدت معمولاً خودشان را با علائم و نشانه های زیر بروز می دهند:

  • گم کردن وسایل
  • به یاد نیاوردن چیزهایی که خوانده شده اند
  • فراموش کردن کاری که قرار بوده انجام شود
  • اشتباه گفتن اسم افراد
  • به سختی به یاد آوردن کلمات در حین مکالمه

علل ضعف حافظه

ضعف حافظه کوتاه مدت دلایل زیادی دارد. ممکن است زوال مغز یا آلزایمر در سن بالا، عامل اصلی ضعف حافظه باشد. در غیر این صورت، مواردی مثل موارد زیر هم این قابلیت را دارند که به مشکلات حافظه ختم شوند.

استرس

استرس تأثیری شدیداً منفی بر حافظه می گذارد و توانایی فرد را در استفاده از مهارت های شناختی کاهش می دهد. در چنین موقعیتی یادگیری روش های مدیریت استرس، کار آمدترین روش برای متوقف کردن مشکلات حافظه است.

 

 

 

 

بعضی داروها

داروهای ضد افسردگی و شیمی درمانی از جمله درمان های دارویی ای هستند که موجب کاهش تمرکز و افزایش فراموش کاری می شوند.

آسیب مغزی

ممکن است ضعف حافظه یا اختلالات شدید حافظه، نتیجه عفونتی در مغز، تومور مغزی یا ضربه دیدن سر باشد.

مواد مخدر و الکل

مواد مخدر می توانند به مواد شیمیایی مغز آسیب وارد کنند و حافظه فرد را تحت تأثیر قرار بدهند. اعتیاد به الکل هم یکی از علل اصلی روال مغز و مشکلات حافظه است.

کم خوابی

یکی از مهم ترین عوامل تأثیر گذار بر کاهش سلامت روانی، کم خوابی، بی خوابی یا سایر اختلالات خواب است. نتایج پژوهش های مختلف نشان می دهند که پنج ساعت محرومیت از خواب موجب از دست رفتن اتصال بین نورون ها می شود و این اتفاق بر یادگیری و حافظه اثر منفی می گذارد.

عوامل پرت کننده حواس

از جمله مهم ترین علل مشکلات حافظه، پرت شدن حواس است. محرک های بسیاری در اطراف ما حواسمان را پرت می کنند. مخصوصاً پیشرفت روز افزون تکنولوژی، استفاده از انواع وسایل الکترونیکی مثل گوشی هوشمند، تبلت و… و فضای مجازی احتمال حواس پرتی را که در نهایت به فراموش کاری ختم می شود، افزایش می دهند.

اتفاقات ناگوار

بعضی اتفاقات ناگوار در زندگی، مثل از  دست دادن یک عضو نزدیک خانواده، شکست شدید عاطفی، جنگ، یک تصادف هولناک و… می تواند آثار مخربی در مغز داشته باشند و در نتیجه حافظه را مختل کنند.

در آخر می توان گفت که یک سبک زندگی سالم و استفاده از خدمات پزشکی و روانشناختی راهکاری مناسب برای پیشگیری از ضعف حافظه و درمان آن است. ما برای موفقیت در هر کاری نیازمند حافظه ای سالم هستیم و نمی توانیم به ظرفیت های مغزی بی توجه باشیم.

در ادامه مطالعه مقاله روش های تقویت حافظه را به شما پیشنهاد می کنیم.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه درمان ضعف حافظه ، می توانید با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 

 

 

 


0 thoughts on “علل اصلی ضعف حافظه”

  1. آرزو نراقی گفت:

    سلام خسته نباشید
    علل اصلی ضعف حافظه بیشتر به عدم تمرکز مربوط میشه؟

    1. آیدانیتو گفت:

      سلام دوست عزیز
      ضعف حافظه می تونه دلایل بسیاری داشته باشه. از دلایل ژنتیکی گرفته تا تأثیر عوامل محیطی…
      بدون بررسی پزشکی و روانشناختی کسی که از نظر حافظه ضعف داره ، نمی شه در مورد ریشه دقیق این مشکل حرف زد. اما مشکل تمرکز هم ممکنه با ضعف حافظه مرتبط باشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *