نوجوان

سن نوجوانی






 


سن نوجوانی

وقتی از سن نوجوانی صحبت می کنیم معمولاً بازه زمانی 11 تا 18 سالگی را مدنظر قرار داریم. این دوران در حقیقت دورانی است که یک کودک را به یک جوان تبدیل می کند و به همین دلیل با تغییرات جسمی و روانی شدید و ناگهانی ای همراه است.

نوجوانان در حال کشف هویت خود و جهان اطرافشان هستند. چنین تغییراتی می توانند هیجان انگیز و شیرین و در عین حال آزار دهنده و استرس زا باشند.

تغییرات جسمی در سن نوجوانی

بلوغ فرایندی است که معمولاً در سن 10 تا 14 سالگی در دختران و در سن 12 تا 16 سالگی، در پسران اتفاق می افتد.

تغییرات جسمی در بلوغ دختران

  • بزرگ شدن سینه ها
  • عادت ماهانه
  • جوش زدن صورت
  • رشد موهای زائد در بعضی نواحی بدن

تغییرات جسمی در بلوغ پسران

  • بزرگ شدن اندام تناسلی
  • کلفت شدن صدا
  • رشد عضلات
  • رشد موهای زائد در بعضی نواحی بدن
  • جوش زدن صورت

تغییرات روانی در سن نوجوانی

یکی از مهم ترین مشخصات سن نوجوانی ، تغییرات روانی است. از آن جایی که هورمون ها در این دوران نوسانات شدیدی دارند، نوجوانان به عدم تعادل اخلاقی و رفتاری مشهور هستند. آن ها می توانند در یک بازه زمانی خیلی کوتاه، احساساتی مثل شادی، اضطراب، خشم، افسردگی و غم را تجربه کنند.

این نوسانات خلقی ممکن است باعث شوند که والدین و سایر بزرگسالان یک نوجوان را درک نکنند یا از او فاصله بگیرند. هر چقدر شناخت ما از سن نوجوانی ، به عنوان کسی که با نوجوانان سر و کار دارد، افزایش پیدا کند، رابطه بهتری با آن ها برقرار می کنیم.

یک نوجوان تحت انواع فشارها قرار دارد. او در حال شناخت خودش است، از نظر جنسی بیدار شده است، به تازگی مناسبات اجتماعی را درک کرده، تحت فشار هم سالان است، ممکن است در محیط مدرسه مشکلاتی داشته باشد و….

همه این عوامل موجب می شوند که تعادل هیجانی و احساسی در سن نوجوانی به هم بخورد و این موضوع اجتناب ناپذیر است. به همین دلیل یک نوجوان برای پشت سرگذاشتن این دوران بیش از هر چیز نیازمند درک شدن است.

خانواده و سن نوجوانی

معمولاً والدین یک نوجوان، اضطراب زیادی را تجربه می کنند. آن ها نگران این هستند که فرزندشان دچار افت تحصیلی شود، یا در دوستی با افراد بزهکار به مصرف مواد مخدر یا ارتکاب جرم روی بیاورد. یک رابطه عمیق عاطفی میان والدین و فرزندان، آگاهی از دوران بلوغ و استفاده از خدمات مشاوره ای در این سنین، می تواند از بسیاری از آسیب ها در سن نوجوانی جلوگیری کند.

مدرسه و سن نوجوانی

نوجوانان ممکن است در مدرسه با مشکلات فراوانی دست و پنجه نرم کنند. تعارض با هم سالان، فشار درسی، رابطه غیرصمیمانه با معلم ها و مسئولین، افت تحصیلی و…تعدادی از این مشکلات هستند. روانشناسان و مشاوران مدرسه می توانند به حل این دست مشکلات کمک کنند.

سن نوجوانی دوران بسیار مهم و تأثیرگذاری در زندگی هر فردی است. اگر این دوران به سلامت طی شود، از ابتلا به بسیاری از اختلالات در آینده جلوگیری می شود.

بهتر است والدین و مسئولان مدرسه نوجوانان را تحت نظر داشته باشند تا با مشاهده نشانه ها و علائم اختلالات و مشکلات، قبل از این که دیر شود، در جهت حل آن ها بربیایید.

در ادامه مطالعه مقاله «بررسی اختلالات نوجوانان» را به شما پیشنهاد می کنیم.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه سن نوجوانی و فراز و نشیب های آن، می توانید با مشاوران با تجربه و حرفه ای آیدانیتو تماس بگیرید.

 

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *