راهنمای مطالعه
سالمندان و سلامت
امروزه آدم ها در سراسر جهان بیشتر از همیشه عمر می کنند. برای اولین بار در طول تاریخ، زنان و مردان می توانند شصت سال یا بیشتر عمر کنند. یک زندگی طولانی تر مزایای زیادی دارد و فرصت های فراوانی را برای افراد فراهم می کند.
در واقع فرد می تواند در سال های بیشتری که نسبت به دیگران در اختیار دارد، فعالیت های بیشتری هم انجام بدهد. مثلاً ادامه تحصیل بدهد، مهارت های جدیدی را یاد بگیرد، وارد حوزه شغلی جدید بشود و به دنبال علائقش برود. این فرصت های بیشتر نه تنها به نفع او که به نفع جامعه هم هست.
از سویی دیگر، به صورت طبیعی، با افزایش سن، جسم و ذهن انسان تحلیل می رود. پیری فرایندی است که موجب تغییرات فراوانی در جسم و روان انسان می شود. بیماری هایی مثل دیابت، بیماری های قلبی- عروقی، فشار خون، مشکلات گوارشی و تغییراتی در مغز که زمینه ساز فراموشی، آلزایمر و زوال عقل هستند، بسیاری از سالمندان را آزار می دهند. الزاماً هر مرد یا زن سالمندی با بیماری های جسمی جدی دست و پنجه نرم نمی کند. خصوصیات ژنتیکی، رژیم غذایی، سبک زندگی آدم ها در دوران جوانی، ورزش کردن یا بی تحرک بودن و… بر وضعیت یک انسان در دوران سالمندی تأثیر می گذارند. در این مقاله تلاش کرده ایم که به موضوع سالمندان و سلامت و راهکارهایی که موجب افزایش سلامت زنان و مردان سالمند می شوند بپردازیم:
سبک زندگی سالمندان
یکی از مهم ترین مؤلفه ها در رابطه سالمندان و سلامت ، سبک زندگی است. یک سبک زندگی سالم می تواند با بسیاری از مشکلات دوران سالمندی و عواملی که سلامت سالمندان را به خطر می اندازند، مقابله کند.
یک رژیم غذایی متعادل و ورزش منظم تضمین کننده سلامتی همه آدم ها در سنین مختلف هستند. بسیاری از بیماری هایی که افراد در سنین بالا به آن ها مبتلا می شوند قابل پیشگیری هستند. به عنوان مثال تغییراتی در رژیم غذایی و دیگر جنبه های سبک زندگی، این قابلیت را دارند که از آرتروز، بیماری های قلبی، فشار خون بالا، دیابت، کلسترول بالا، افسردگی و بعضی انواع سرطان جلوگیری کنند.
علاوه بر رژیم غذایی و ورزش کردن، اصلاحات دیگری در شیوه زندگی می توانند کیفیت دوران سالمندی را بالا ببرند. اصلاحاتی مثل:
- عدم مصرف الکل
- سیگار نکشیدن
- استفاده از کرم ضد آفتاب
- مسواک زدن و استفاده از نخ دندان، یک یا دو بار در روز
- مراجعه به دکتر هر چند وقت یک بار، برای بررسی وضعیت کلی سلامتی
- مراجعه به داندانپزشک، هر چند وقت یک بار
- خواب کافی و با کیفیت
- فعالیت های اجتماعی
- تفریح و سرگرمی
نقش رژیم غذایی در سلامتی سالمندان
رژیم غذایی سالم مزایای زیادی برای سلامتی سالمندان دارد. برنامه غذایی سالم و متعادل شامل میوه ها و سبزیجات، حبوبات و… است. بهتر است سالمندان از خوردن چربی های اشباع شده اجتناب کنند و حتماً مکمل های غذایی ای را مصرف کنند که شامل مواد معدنی و ویتامین ها باشند. آب و مایعات طبیعی هم اجزاء مهم یک رژیم غذایی سالم هستند. تغذیه سالم سپری است در برابر بسیاری از بیماری ها.
نقش ورزش در یک سبک زندگی سالم
این روزها مزایای ورزش کردن بر کمتر کسی پوشیده است. بعضی از مهم ترین فواید ورزش کردن شامل موارد زیر هستند:
- حفظ وزن مناسب و سوزاندن کالری های اضافی
- افزایش مقاومت فیزیکی
- تقویت سلامت قلب، شش ها و سیستم عروقی
- ارسال بهتر اکسیژن و مواد غذایی به بافت ها
- کاهش احتمال ابتلا به آرتروز
- خواب بهتر
- حال روانی و ذهنی بهتر
ورزش منظمی که سه تا پنج بار در هر هفته باشد و هر بار حداقل سی دقیقه طول بکشد، به سالمندان پیشنهاد می شود. ورزش تأثیر گذار فقط تضمین کننده سلامت جسمی سالمند نیست و برای سلامت روانی هم بسیار مفید است.
در این مقاله به موضوع سالمندان و سلامت پرداختیم. در ادامه مطالعه مقاله «سالمندان در ایران» را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه راهکارهای افزایش سلامت سالمندان، می توانید با مشاوران با تجربه و حرفه ای آیدانیتو تماس بگیرید.