آیدانیتو > خودشناسی
رشد و توسعه ی فردی

خودشناسی






 

 

 

 

خودشناسی

در یونان باستان، وقتی از سقراط درخواست شد که همه احکام فلسفه را خلاصه کند، او گفت: «خودت را بشناس» خودشناسی از اهمیت بسیاری برخوردار است چون تنها تضمینی است که باعث می شود تصمیمات قابل اعتماد بگیریم و در حوزه های مختلفی مثل کار و روابط عاطفی بهتر عمل کنیم.

نمی توان با اطمینان گفت که علاقه انسان به خودشناسی از چه زمانی آغاز می شود. اما هر چه انسان متمدن تر می شود و علوم مختلف بیشتر پیشرفت می کنند علاقه دانشمندان، فیلسوفان، روان شناسان، جامعه شناسان، نویسندگان و… به شناخت انسان بیشتر می شود.

همچنین معمولاً هر فردی که اولیه ترین نیازهایش برطرف شده و به ثباتی نسبی رسیده باشد، بیشتر در مورد خودش می اندیشد و مشتاق می شود که ویژگی های شخصیتی خودش را بشناسد.

اما سوال بیشتر افراد علاقه مند به خودشناسی این است که خودشناسی دقیقاً چیست و چطور اتفاق می افتد؟

معنای خودشناسی و فواید آن

خودشناسی به معنای این است که درک کنیم دقیقاً چه کسی هستیم. در واقع با خود شناسی قصد داریم به سوال مهم و چالش برانگیز «من چه کسی هستم؟» پاسخ بدهیم. ما انتظار داریم که با این کار به صلح با خودمان و دنیای اطرافمان دست پیدا کنیم و جست و جوی صلح چیزی است که انسان از ازل به دنبال آن بوده است.

خودشناسی بنیان هر مطالعه و پژوهشی در مورد انسان است. با شناخت خود و آگاهی از خود تغییرات بزرگی را تجربه خواهیم کرد و در راه رشد و توسعه فردی قدم برخواهیم داشت. خودشناسی ما را خوشحال تر و آگاه تر می کند و از سردرگمی نجات میإدهد.

چطور خودشناسی را آغاز کنیم؟

وقتی که از چیستی خودشناسی، اهمیت و فواید آن آگاه شویم، شاید اولین سوالی که برایمان پیش بیاید این باشد که باید از کجا شروع کرد؟ شناخت خود از کجا آغاز می شود و برای این کار باید در چه مسیری قرار گرفت؟

 این سوال پاسخ مشخصی ندارد چون واقعیت این است که چنین فرایندی در هر فردی به شکل متفاوت اتفاق می افتد. اما می توان گفت که عواملی مثل مطالعات عمیق در حوزه های مختلف، مخصوصاً روان شناسی، تفکر و تامل عمیق در مورد خود و تجربیات زندگی به ما برای شناخت خودمات کمک می کنند.

در اینجا به نکات و راهنمایی هایی برای بهتر و سریع تر انجام شدن خودشناسی اشاره می کنیم:

خودت را مشاهده کن

با دقت خودت را مشاهده کن و نظاره گر رفتارهایت باش. اگر معتقدی که دارای صفتی هستی، به این موضوع دقت کن که آیا این صفات واقعاً در تو وجود دارند؟ به عنوان مثال اگر فکر می کنی که آدم سخاوت مندی هستی به دنبال مصداق های عینی سخاوت مندی در زندگی ات باش.

از دیگران کمک بگیر

از کسانی که به تو نزدیک هستند، به خوبی تو را می شناسند و خصومتی با تو ندارند بخواه که نظرشان را در مورد خصوصیات شخصیتی تو بدهند تا به آگاهی کامل تری از خودت دست پیدا کنی و خودت را از زاویه دید دیگران مشاهده کنی.

مطالعه کن

رویکردهای متفاوت علم روان شناسی بر جنبه های مختلف شخصیت انسان تاکید دارند و با مطالعه آن ها می توان از مسائلی آگاه شد که قبلاً هیچ ایده ای از آن ها نداشتیم.

البته این به این معنا نیست که نظریه های روان شناختی بی عیب و نقص هستند. اما با مطالعه هر دیدگاهی می توانیم تکه ای از خودمان را پیدا کنیم.

در ادامه مطالعه مقاله «راهکارهای افزایش خود آگاهی» را به شما پیشنهاد می کنیم.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه خودشناسی و راهکارهای آن، می توانید با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 

 

 

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *