راهنمای مطالعه
حسادت
حسادت یک احساس است و به طور کلی به افکار و احساساتی مربوط می شود که ناشی از نا امنی، ترس، نگرانی و حسرت خوردن هستند. این افکار و احساسات معمولاً به علت کمبود چیزی که برای فرد ارزشمند محسوب می شود، تجربه می شوند. چیزی که می تواند یک شی مادی باشد یا خصوصیتی در یک فرد. آدم ها اغلب در مقایسه خودشان با دیگران دچار حسادت می شوند.
حسادت می تواند در موقعیت های رقابتی مثل رقابت های درسی و ورزشی رخ بدهد. این احساس نادر نیست و همه آدم ها گاهی به دیگران حسودی می کنند. حسادت می تواند شما را شدیداً آزار بدهد و رابطه ای را در هم بشکند. همچنین می تواند نشانه این باشد که لازم است چیزی را در زندگی تغییر بدهید که موجب رشدتان از نظر عاطفی و هیجانی شود.
آدم های مختلف به چیزهای مختلفی حسودی می کنند. بعضی به ثروت دیگران حسودی می کنند و بعضی به موقعیت تحصیلی و شغلی. عده ای به افراد زیبا و خوش اندام حسودی می کنند و عدی به افراد باهوش و فرهیخته.
می توان گفت سوژه حسادت هر شخصی متناسب با ویژگی های شخصیتی اش است. نوعی از حسادت هم مربوط به روابط عاطفی و عاشقانه است. در این حالت فرد نمی تواند به هیچ عنوان صمیمی شدن یا ارتباط همسرش را با دیگران ببیند و بپذیرد.
دلایل حسادت
نمی توان گفت که حسادت یک احساس کاملاً غیر طبیعی است و باید حذف شود. چنین چیزی ممکن نیست. سالم ترین انسان ها، از نظر روانی، هم گاهی این حس را تجربه می کنند. آنچه اهمیت دارد این است که بتوانیم این احساس را مدیریت کنیم. حتی گاهی اوقات میزانی از حسادت برای افزایش تلاش در زندگی و یک رقابت سالم مفید است.
اما اگر حسادت بیش از حد باشد و کنترل آن از دستمان خارج شود، می توانیم به خودمان و دیگران آسیب برسانیم.
در اینجا به علل یک حسادت ناسالم و آسیب زا اشاره می کنیم:
کمبود اعتماد به نفس
اولین دلیل اصلی احساس حسادت، شک انسان به توانایی ها و استعدادهایش است. اگر کسی به توانمندی های خودش باور داشته باشد، کمتر دچار حسادت می شود.
ترس
ترس یکی از مهم ترین ریشه های حسادت است. چنین ترسی می تواند ترس از تنها ماندن برای باقی عمر باشد یا ترس از طرد شدن. به عنوان مثال کسی که شدیداً به رابطه همسرش با دیگران حسودی می کند، می ترسد که همسرش را از دست بدهد.
نا امنی
آدمی که یک احساس نا امنی شدید و درونی داشته باشد، خودش را ضعیف و ناتوان می بیند، به استعدادها و توانمندی هایش اعتماد ندارد و فکر می کند که در ذهن دیگران مورد تمسخر قرار می گیرد. این نا امنی قابلیت تبدیل شدن به حسادتی بیش از حد دارد.
راهکارهایی برای مدیریت حسادت
حسادت می تواند ما را فلج کند. اگر مدام خودمان را با دیگران مقایسه کنیم و با غبطه خوردن به ویژگی های مثبت و موفقیت های آن ها خودمان را آزار بدهیم، عملکرد مثبت مان در زندگی کاهش پیدا می کند و زندگی شخصی و اجتماعی مان سرشار از انرژی منفی می شود.
در اینجا به راهکارهایی برای مدیریت احساس حسادت می پردازیم (منظورمان از حسادت، حسادت بیش از حد و آسیب زا است):
معنای دقیق حسادت را درک کنید
حسادت ترکیبی از ترس و خشم است. ترس از دست دادنِ کسی یا چیزی و خشم بابت اینکه کسی به موقعیتی یا فردی که مورد علاقه شماست دست پیدا کرده است.
این احساس شدیداً مخرب است و هیچ فایده ای ندارد. پس اولین قدم برای غلبه بر آن، شناختنش است. خشم یا ترس هرگز موجب موفقیت نمی شود.
حسادتی که تجربه می کنید را تحلیل کنید
گاهی اوقات دلیل حسادت شکستی در گذشته است که همچنان بر شما و اعتماد شما به دیگران تأثیر می گذارد. اگر چه موقعیت کنونی هیچ شباهتی به موقعیت گذشته ندارد.
عوامل دیگری مثل نا امنی درونی، خشم نسبت به خود، ترس از ترک شدن و … هم می توانند دلیل حسادت های شما باشند. آدم ها حسودی می کنند چون حس می کنند که توسط دیگران تهدید می شوند.
با احساساتتان گلاویز شوید
هر زمان که حسودی می کنید، این سؤال ها را از خودتان بپرسید:
چرا حسودی می کنم؟
چه چیزی موجب می شود حسودی کنم؟
از چه چیزی می ترسم؟
چه عاملی من را تهدید می کند؟
باورهای غلط را تغییر دهید
اغلب اوقات باورهای غلط منجر به حسادت می شوند. مثلاً ممکن است در محل کار به همکاری که تشویق می شود، حسودی کنید و به خودتان بگویید: «او تشویق شد، چون رابطه خوبی با مدیر دارد.» در حالی که اگر منصفانه نگاه کنید، می بینید که همکارتان بخاطر توانمندی ها و تلاش هایش تشویق شده است.
اگر باورهای منفی شما نسبت به دیگران تغییر کنند، حسادت هایتان به میزان قابل توجهی کاهش می یابند.
معذرت خواهی کنید
اگر با نشان دادن حسادت به دیگران و انجام رفتاری یا صحبت طعنه آمیزی دیگری را آزرده اید، حتماً عذرخواهی کنید. حسادت می تواند روابط صمیمی را نابود کند.
اگر کنترل خودمان را بر حسادت هایمان از دست بدهیم، این احساس آنقدر شدید و پرنفوذ می شود که بر همه ابعاد زندگی مان اثر می گذارد و کارایی ما را در حوزه های مختلف کاهش می دهد.
در ادامه، مطالعه مقاله «اهمیت مهارت های ارتباطی فردی» را به شما پیشنهاد می کنیم.
در صورتی که کنترلی بر حسادت هایتان ندارید و شاهد آسیب های ناشی از این احساس مخرب هستید، با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.