تیک عصبی





.

 

 

 

 

تیک عصبی
در پاسخ به این سوال که تیک عصبی چیست ، می توان گفت تیک یک حرکت یا صدای ناگهانی و غیر قابل کنترل است که حالت عادی و بهنجار یک فرد را تغییر می دهد. به عنوان مثال فردی که تیک عصبی دارد، ممکن است پشت سر هم و با سرعت زیاد پلک بزند. به این نوع تیک، تیک عصبی چشم می گویند. حتی اگر هیچ چیزی موجب آزار چشمانش نشده باشد.
هر فردی به شکلی متفاوت تیک عصبی را تجربه می کند. این اختلال در بعضی به شکل یک حرکت خاص و در برخی دیگر به شکل تولید یک صدای خاص است. تیک عصبی در کودکان شایع است و ممکن است به مدت کمتر از یک سال باقی بمانند.
مهم ترین نوع اختلال تیک عصبی ، سندروم توره است که به دو شکل جسمی و کلامی در یک فرد و اغلب در یک زمان اتفاق می افتد.
علل تیک عصبی
یک دلیل واحد برای انواع تیک های عصبی وجود ندارد و معمولاً مجموعه ای از عوامل منجر به این اختلال می شوند.
بعضی پژوهش ها نشان می دهند که تیک های عصبی ممکن است ارثی باشند. یک جهش ژنتیکی می تواند در موارد نادری دلیل سندرم توره باشد. ناهنجاری هایی در مغز هم می توانند علل اختلال تیک عصبی باشند. همان طور که این ناهنجاری ها دلیل اختلالات روانی دیگری مثل افسردگی و اختلال بیش فعالی و عدم تمرکز هستند.
 بعضی تحقیقات تیک های عصبی را با انتقال دهنده های عصبی مرتبط می دانند. انتقال دهنده های عصبی مواد شیمیایی ای در مغز هستند که پیام های عصبی را به سلول های شما منتقل می کنند. البته نمی توان با اطمینان کامل از نقش انتقال دهنده های عصبی در ابتلا به تیک عصبی صحبت کرد. دلیل این ادعا بیشتر این است که داروهایی برای درمان این اختلال تجویز می شوند. سطح انتقال دهنده های عصبی را تغییر می دهند.
.

 

 

 

 

انواع تیک های عصبی
تیک های عصبی معمولاً به شکل های زیر بروز پیدا می کنند:
تیک های گذرا
این تیک ها موقتی هستند و معمولاً نیازی به درمان ندارند. اغلب تیک عصبی در کودکان گذرا است و کمتر از یک سال زمان می برند.
تیک های حرکتی مزمن
اگر فرد یک تیک عصبی را به مدت بیشتر از یک سال تجربه کند، احتمالاً تیک عصبی او از نوع حرکتی مزمن است. هم کودکان و هم بزرگسالان می توانند دچار این نوع تیک بشوند و تیک های حرکتی مزمن حتی در زمان خواب هم تجربه می شوند. ممکن است برای کنترل این تیک نیاز به دارو درمانی باشد.
سندروم توره
این نوع تیک عصبی ترکیبی از حرکات و صداهای ناخواسته است. سندروم توره معمولاً در کودکی آغاز می شود و تا دوران بزرگسالی ادامه پیدا می کند. ممکن است افراد مبتلا به این سندروم دائماً حرکات یا صداهای غیر قابل کنترلی را تکرار کنند.
حرکاتی مثل پلک زدن سریع یا صاف کردن گلو. تیک های شدیدتری مثل تکان دادن بدون کنترل سر، بالا انداختن شانه ها، تماس انگشت ها به حالتی شبیه به بشکن زدن هم می توانند ناشی از سندروم توره باشند.
درمان تیک عصبی
تیک های گذرا در دوران کودکی معمولاً بدون هیچ درمانی ناپدید می شوند. آنچه مهم است این است که اعضای خانواده و معلم ها بیش از حد به این تیک ها توجه نشان ندهند. این رفتار فقط کودکان را مضطرب و نشانه های این اختلال را تشدید می کند.
ترکیب دارودرمانی و روان درمانی می تواند در مواقعی که تیک ها آزار دهنده هستند و بر عملکرد فرد در حوزه تحصیلی و شغلی اثر گذاشته اند، مفید باشد. استرس این قابلیت را دارد که تیک ها را بدتر یا بیشتر کند. یادگیری روش هایی برای مدیریت استرس، در جلسات روان درمانی، نقش مهمی در کنترل تیک های عصبی دارد. درمان شناختی- رفتاری یک روش مفید برای درمان تیک عصبی است.
در طول جلسات این درمان، فرد یاد می گیرد با کنترل هیجانات، رفتارها و افکار به خودش صدمه نزند. دارو نمی تواند کاملاً این اختلال را درمان کند اما نشانه های آن را در بعضی افراد خفیف می کند.
ممکن است با مصرف دارویی که بر انتقال دهنده عصبی دوپامین اثر می گذارد، تیک عصبی کاهش پیدا کند.
در ادامه مطالعه مقاله اختلال اضطراب را به شما پیشنهاد می کنیم.
اگر مبتلا به یک تیک عصبی هستید یا یکی از نزدیکانتان از تیک عصبی رنج می برد، برای اطلاع از روش‌های درمان انواع تیک های عصبی، با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.
.

 

 

 

 


دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا