راهنمای مطالعه
تعارض
یک زندگی خالی از تعارض، کشمکش و درگیری غیرممکن است. ما انسان ها موجوداتی اجتماعی هستیم و بدون شک در روابطمان با دیگران گاهی به اختلاف می رسیم. زندگی خانوادگی، تحصیلی، کاری و به طور کلی حضور ما در جامعه های کوچک و بزرگ همراه با تعارض است. آنچه اهمیت دارد این است که این واقعیت را بپذیریم و برای یادگیری مدیریت تعارض تلاش کنیم.
تعارض چیست؟
متخصصان و پژوهشگران علوم مختلف، تعاریف متفاوت و متنوعی از مفهوم تعارض ارائه داده اند. به بیانی ساده می توان گفت که تعارض هر نوع درگیری ای است که ثبات یک رابطه، تعامل یا سیستم را به هم می زند.
علت تعارض
تعارض دلایل متعدد و متنوعی دارد. اما به طور کلی می توان گفت که تفاوت در درک پدیده ها و رویدادها می تواند علت اصلی اکثر تعارض ها باشد. وقتی ارزش ها، دیدگاه ها، تمایلات و ویژگی های شخصیتی متفاوتند، ممکن است ضدیت ایجاد شود.
ما آدم ها معمولاً فقط به جهان بینی خودمان اعتماد داریم و خودمان را حق می دانیم در نتیجه وقتی با یک جهان بینی متفاوت مواجه می شویم دیگری را در تعارض با خودمان می بینیم. اگر از توانایی مدیریت تعارض برخوردار باشیم، درک می کنیم که انسان های منحصر به فرد، جهان بینی های منحصر به فردی دارند. اما اگر در مدیریت رابطه و مهارت های ارتباطی ضعیف باشیم هر تعارضی را یک دشمنی جدی تلقی می کنیم و از آن بحران می سازیم.
روش های مواجهه با تعارض
روش های متفاوتی برای مواجهه با تعارض وجود دارند. در ادامه به شایع ترین روش ها می پردازیم:
جنگ
جنگ و دعوا فراگیرترین و قدیمی ترین روش مواجهه با تعارض است. در این موقعیت هر دو نفر یا گروه فکر می کنند که حق مطلق هستند و دیگری را باطل مطلق می دانند.
در نهایت کسی در این جنگ موفق می شود که قدرت و زور بیشتری دارد. اما در این شرایط تعارض به معنای واقعی کلمه حل نشده و فقط یکی بر دیگری چیره شده است.
انکار
گاهی اوقات با وجود یک مشکل یا تعارض، یکی از طرفین یا هر دو وانمود می کنند که هیچ اتفاقی نیفتاده است. آن ها با این مکانیسم دفاعی در واقع احساس آرامش می کنند و چالش را پس می زنند. اما انکار در دراز مدت نتایج خوشایندی ندارد.
با این روش فقط مشکل سرکوب می شود و در فرصتی دیگر سر بر می آورد و این بار بحرانی عمیق تر می سازد.
سازش
روش سازش از جنگ یا انکار بهتر و کارآمدتر است. اما در این روش معمولاً بعد از گفت و گو، یکی از افراد یا هر دو کوتاه می آیند و ممکن است در طولانی مدت تعارض دوباره به حالت اولیه برگردد.
درک و همکاری
درک و همکاری بهترین روش حل تعارض است. در این روش طرفین احتیاج دارند که همدیگر را درک کنند و با جهان بینی همدیگر آشنا شوند. این روش زمان بر است و به گفت و گوهای طولانی و همراه با آرامش و استفاده از مهارت هایی مثل مهارت حل مسئله احتیاج دارد. درک و همکاری موجب می شود که طرفین در این روش خودشان را حق مطلق ندانند و با آشنایی بیشتر با دیدگاه های همدیگر، به نقطه مشترک برسند.
در ادامه مطالعه مقاله مهارت های ارتباطی را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه روش های حل تعارض می توانید با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.