دسته‌بندی نشده

بی اعتمادی

 

بی اعتمادی

اعتماد کردن به دیگران لازمه زندگی اجتماعی، عشق های عمیق، دوستی های قوی و روابط بین المللی است. جوامع مدرن برمبنای اعتماد ساخته شده اند و با اجتناب از اعتماد کردن به دیگران، ترس بر روابط و زندگی ها سایه می اندازد.

به همین دلیل درک این موضوع که بی اعتمادی چقدر می تواند در حوزه روابط اجتماعی آسیب زا باشد آسان است. شایع ترین موقعیت هایی که افراد در آن ها بی اعتمادی خودشان را نشان می دهند، روابط بین فردی ( روابط عاطفی یا غیر عاطفی )، روابط کاری، سیاست و حتی موقع استفاده از تکنولوژی است.

از آنجایی که امروزه جنبه های مختلف زندگی به شکل فزاینده ای با هم در ارتباطند، بی اعتمادی می تواند از یک حوزه زندگی به حوزه ای دیگر ورود پیدا کند.

دلایل مشکل بی اعتمادی

سال ها زمان می برد تا اعتماد ایجاد شود اما همین اعتماد می تواند در لحظه ای نابود شود. در اینجا به مهم ترین دلایل بی اعتمادی اشاده می کنیم:

دوران کودکی

پزوهش ها نشان می دهند که کودکانی که والدینشان از همدیگر جدا می شوند یا در خانواده ای بزرگ می شوند که مورد سوء استفاده قرار می گیرند، احتمال دارد در بزرگسالی مشکل صمیمیت و تعهد داشته باشند و نتوانند در روابط به کسی اعتماد کنند.

تجربیات منفی

همان طور که بی اعتمادی می تواند نتیجه تعاملات منفی در دوران کودکی باشد، طرد شدن اجتماعی در دوران نوجوانی یا وقایع و تجربیات منفی در دوران بزرگسالی هم می توانند منجر به بی اعتمادی شوند.

خیانت

بی وفایی و خیانت شریک زندگی، یک دلیل بسیار قوی وشایع برای ناتوانی در اعتماد کردن به دیگران است. گاهی اوقات هم فرد در یک رابطه عاشقانه و پرشور قرار دارد و ناگهان کسی که ادعا می کرده او را دوست دارد ترکش می کند. تعجب آور نیست که این آدم دیگر نتواند در رابطه های نزدیک اعتماد کند.

مشکلات اجتماعی و اقتصادی

از دست رفتن منابع مالی یا تجربه بی عدالتی از جانب مراجع قدرت می تواند باعث احساس بی اعتمادی به نهادهای دولتی شود. به عنوان مثال، شرایط اقتصادی شکننده، در طول تاریخ مردم بسیاری از کشورها را نسبت به سازمان ها و نهادهای دولتی بی اعتماد کرده است.

به طور کلی می توان گفت که وقتی اعتماد کسی مکرراً شکسته شود، باورهای او عمیقاً تحت تاثیر قرار می گیرند و مدام نگران است که از جانب کسی یا نهادی آزار ببیند.

دلیل روانشناختی بی اعتمادی

وقتی انسانی نتواند به دیگران اعتماد کند، احتمالاً با افکاری منفی درباره اعتماد کردن دست وپنجه نرم می کند و ممکن است چنین گفت و گوهای درونی ای داشته باشد:

اگر اعتماد کنم، آسیب خواهم دید.

همه آدم ها غیر قابل اعتماد هستند.

هرگز در برابر دیگران آسیب پذیر نخواهم شد.

آدمی که چنین جملاتی را  در ذهن تکرار کند، ممکن است از موانع اجتماعی به عنوان یک مکانیسم دفاعی استفاده کند تا به این اطمینان برسد که دوباره آسیب نخواهد دید.

این موانع در حقیقت راهکارهای فرد برای اجتناب از درد، طرد شدن یا احساس گناه هستند و خودشان را به صورت بی اعتمادی نشان می دهند.

بازسازی اعتماد

اگر نمی توانید به کسی اعتماد کنید، قبل از هر چیز باید به این نتیجه برسید که مشکلی وجود دارد. خوشبختانه برای حل این مشکل راه حل هایی وجود دارند و شما می توانید با تلاش و ممارست دوباره اعتمادتان را بازسازی کنید.

انواع مختلف روان درمانی به آدم های بی اعتماد کمک می کنند تا دوباره توانایی اعتماد به دیگران را به دست بیاورند و در واقع همان رابطه ای که با روان درمانگر بر قرار می شود، تمرینی برای اعتماد کردن است.

در طول جلسات روان درمانی، ریشه های بی اعتمادی شناخته می شوند و روشی برای حل و فصل آن ها اتخاذ می شود.

گروه درمانی هم نوعی از روان درمانی است که می تواند برای حل این مشکل بسیار مفید باشد. با گروه درمانی فرد در کنار افرادی شبیه خودش قرار می گیرد. این اتفاق مزیت هایی دارد. بازسازی اعتماد در طول گروه درمانی نه فقط به واسطه رابطه با درمانگر، بلکه در رابطه با هم گروهی ها هم اتفاق می افتد.

در ادامه مطالعه مقاله «مهارت های زندگی» را به شما پیشنهاد می کنیم.

در صورتی که از مشکل بی اعتمادی رنج می برید، با مشاوران آیدانتیو تماس بگیرید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *