راهنمای مطالعه
ازدواج کودکان
آمارها نشان می دهند که انتظار می رود از سال 2011 تا 2020، 140 میلیون کودک ازدواج کنند و 50 میلیون آن ها دختران زیر 15 سال باشند. پسران هم در این آمار وجود دارند اما در مقایسه با دختران یک اقلیت کوچک از پسران زیر 18 سال ازدواج می کنند.
ازدواج کودکان آسیب اجتماعی خطرناک است و امروزه فعالان حقوق کودک بیش از هر زمان به آثار منفی آن توجه می کنند. این ازدواج مخصوصاً در مواقعی که دختران بسیار کم سن و سال باشند و با مردان بزرگسالی ازدواج کنند که اختلاف سن زیادی با آن ها دارند، می تواند به یک فاجعه روانی تبدیل شود.
کودک همسری
معمولاً کودک همسری عواقب زیر را برای دختران به همراه دارد:
- در چنین ازدواج هایی معمولاً رابطه جنسی به شکل آزار جنسی اتفاق می افتد.
- ابتلا به اختلالاتی مثل افسردگی و اضطراب در میان دخترانی که در کودکی ازدواج می کنند، شایع است.
- احتمال ابتلا به بیماری های مقاربتی مثل ایدز در ازدواج کودکان زیاد است. چون معمولاً در این ازدواج ها، دختر بچه ها با مردانی ازدواج می کنند که قبل از آن ها شریک های جنسی متعددی داشتند.
- احتمال بارداری دختران زیر 15 سال، پنج برابر بیشتر از دخترانی است که در دهه بیست زندگی شان هستند.
- معمولاً دخترانی که در دوران کودکی ازدواج می کنند، ترک تحصیل می کنند یا در حوزه تحصیلی عملکرد مناسبی ندارند.
ازدواج کودکان در جهان
اگر چه کودک همسری به طور کلی، در سی سال گذشته، در سراسر جهان کاهش پیدا کرده است اما همچنان در مناطق روستایی و میان فقرا اتفاق می افتد. مناطقی در دنیا که ازدواج کودکان در آن ها، بیشتر از هر جای دیگری شیوع دارد، شامل مناطق زیر هستند:
- آسیای جنوبی که نزدیک به ده میلیون کودک زیر 18 سال در آن ازدواج کرده اند.
- آفریقا که در آنجا، 42% دختران، زیر 18 سال ازدواج می کنند.
متأسفانه هنوز در بسیاری از نقاط جهان، برای دختران حقی در ازدواج قائل نیستند و عشق و انتخاب همسر را عامل مهمی در ازدواج دختران نمی دانند. به عنوان مثال در کشور هند، اکثر ازدواج ها از قبل، توسط والدین برنامه ریزی می شود و ازدواج در واقع قراردادی میان دو خانواده است، نه دو فرد.
در نتیجه ممکن است یک خانواده تصمیم بگیرد که در جهت حل بعضی مشکلات مالی، شرایط ازدواج فرزند کمسنش را با فرزند یک خانواده دیگر فراهم کند.
ازدواج کودکان در ایران
در حال حاضر در 17% از ازدواج های کشور ما، دختران زیر 18 سال هستند و طبق آمارها، در سال 94، بیشتر از پنج درصد ازدواج ها زیر سن 15 سالگی ثبت شده اند. البته لازم به ذکر است که این فقط آمار رسمی است و بسیاری از اوقات ازدواج کودکان در ایران اصلاً ثبت نمی شود.
در کشور ما پدیده ازدواج کودکان معمولاً نتیجه فقر فرهنگی، فقر مادی، سنت های قومی، اعتیاد و … است و عواقبی مثل افزایش سقط جنین، خشونت خانگی، سوء تغذیه، تولید نوزادان کم وزن در سنین نوجوانی، ابتلا به HIV و… را به همراه دارد.
خوشبختانه در حال حاضر فرهنگ سازی در این زمینه رو به افزایش است و مسئولین آموزشی، فعالان حقوق کودک، روانشناسان، جامعه شناسان و… در حال تلاش برای جلوگیری از آسیب های فردی و اجتماعی ناشی از ازدواج کودکان هستند.
در ادامه مطالعه مقاله «ازدواج زود» را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه تبعات ازدواج کودکان ، می توانید با مشاوران با تجربه و حرفه ای آیدانیتو تماس بگیرید.
سلام
فکر میکنم تشویق جامعه برای کودک همسری به جای حل مشکلات اجتماعی بیشتر به نفع سودجویان هستش چون دختر 10 12 ساله توقعات و دانش کمتری دارد و کمتر میتونه از خودش در برابر آزارهای زناشویی دفاع کنه.
سلام دوست عزیز
بله همین طور است. در حال حاضر در بسیاری از نقاط دوردست کشورمان به بهانه ازدواج دختران کم سن و سال را می فروشند و کودک همسری به یک جرم در جهت منافع اقتصادی تبدیل شده است.
خوبه دیگه بزرگا همه ازدواج کردن و خوشبخت شدن بیایم بچه هامونم بدبخت کنیم.
ازدواج کودکان واقعا نابود کردن آینده یه دختره
سلام دوست عزیز
بله ازدواج کودکان می تواند نابود کننده آینده یک فرد باشد.
با ازدواج کودکان باید فاتحه آینده سازی و علم و پیشرفت رو خوند.
سلام دوست عزیز
بله دوران کودکی دوران یادگیری و رشد و بازی و …است نه مسئولیت های زندگی مشترک. ازدواج کودکان مانعی برای رشد آن هاست و جامعه ای که کودکانش رشد جسمی و روانی سالمی نداشته باشن پیشرفت نخواهد کرد.
ازدواج کودکان الان تو ایران جرمم محسوب میشه تا قانون تغییر نکرده باید جاپلوی مواردی اینچنینی رو گرفت.
سلام دوست عزیز
بله قانون باید جلوی ازدواج کودکان بایسته تا مانعی برای ارتکاب این جرم باشه.