آیدانیتو > وقت شناسی
رشد و توسعه ی فردی

وقت شناسی





 

وقت شناسی

زمان یکی از با ارزش ترین دارایی های ما است. اگر وقت مان را تلف کنیم، دیگر راهی برای بازگرداندن آن نداریم. شاید بتوان گفت استفاده درست از وقت یکی از بزرگ ترین مسئولیت های ما در زندگی است و مهارت در مدیریت زمان به ما برای این کار کمک می کند.

با مدیریت زمان یاد می گیریم که به جای سخت تر کار کردن، هوشمندانه تر کار کنیم. وقت شناسی به آدم ها کمک می کند تا در زمان کمتری دست آوردهای بیشتری داشته باشند. ناتوانی در مدیریت زمان موجب افزایش استرس می شود و کارآمدی را کاهش می دهد.

وقت شناسی یکی از بخش های مدیریت زمان است. با تمرین وقت شناسی ما به موقع هر جایی حاضر می شویم و مسئولیت هایمان را به موقع شروع می کنیم و به پایان می رسانیم. در نتیجه کارایی مان افزایش پیدا می کند و انسان مولدتری خواهیم بود.

راهکارهایی برای تقویت ویژگی وقت شناسی

در این مقاله به راهکارهایی می پردازیم که با انجام و تمرین آن ها می توان وقت شناسی را به عادتی درونی تبدیل کرد.

ارزش وقت شناسی را به معنای واقعی کلمه درک کنید

اولین قدم برای وقت شناس شدن این است که بپذیرید در مدیریت زمان مشکل دارید. وقتی به این درک برسید، دیگر این خصوصیت در نظرتان خصوصیت جالب و جذابی نیست. بلکه متوجه می شوید که این  عادت تاثیری منفی بر زندگی فردی، اجتماعی و روابط تان گذاشته.

بدانید که چرا می خواهید وقت شناس بشوید

هر زمان که بخواهید عادتی جدید را در خودتان ایجاد کنید، نیاز به دلیلی واضح و روشن دارید. هر چقدر این دلایل قوی تر باشند، توانایی شما برای تغییر بیشتر می شود. به عنوان مثال دلایل شما برای وقت شناسی می توانند موارد زیر باشند:

  • وقت شناسی باعث می شود تا استرس ها کاهش پیدا کند.
  • وقت شناسی به بسیاری از تعارضات میان کارمند و کارفرما پایان می دهد.
  • وقت شناسی به شما کمک می کند تا به فعالیت های مورد علاقه تان برسید.

از یک زمان سنج استفاده کنید

وقتی بدانید که هر کار و مسئولیتی چقدر طول می کشد، استفاده از یک زمان سنج یا ساعت دقیق کمک تان می کند تا مطمئن شوید که چقدر مطابق با آن زمان ها عمل کرده اید.

به عنوان مثال اگر می دانید که دوش گرفتن پنج دقیقه زمان می برد، قبل از ورود به حمام زمان سنجش را تنظیم کنید تا وقتی 5 دقیقه به پایان می رسد، حتماً زنگ بخورد. بعد وقتی که صدای زنگش را شنیدید حتماً از حمام بیرون بیایید.

یک لیست منطقی از کارهایی که باید انجام بدهید، تهیه کنید

یکی از دلایلی که ممکن است همیشه دیر برسید این است که لیست کارهایتان منطقی نیست و مسئولیت های بیش از حدی دارید. اگر دقیق و با منطق برنامه ریزی نکرده باشید نمی توانید به کارهایتان برسید.

زمان بگذارید و لیستی تهیه کنید که با ساعت های شبانه روز و توانایی و انرژی شما هم خوانی داشته باشد. کارهایی را که الویت شما نیستند از این لیست حذف کنید.

وقت شناسی را تمرین کنید

آمادگی یکی از کلیدهای وقت شناسی است. اگر همیشه، صبح ها، خانه را دیر ترک می کنید ساعت را از شب قبل کوک کنید و موارد زیر را آماده کنید.

  • لباس هایی که می خواهید روز بعد بپوشید را آماده کنید.
  • کیف و وسایل تان را آماده کنید و نزدیک در قرار دهید.
  • مطمئن شوید که کلیدهای خانه و سوئیچ ماشین در دسترس باشند.
  • مواد مورد نیاز برای صبحانه فرد را آماده کنید.

اگر همیشه به جلسه ها دیر می رسید چون چیزهایی را که نیاز دارید، پیدا نمی کنید، شروع کنید به تمرین آماده شدن قبل از جلسه. حداقل یک ساعت قبل از جلسه همه چیزهایی را که احتایج دارید آماده کنید و روی میز کار یا صندلی قرار دهید.

صبر کردن را تمرین کنید

آدم ها معمولاً نمی خواهند زودتر از موعد، در مکانی حاضر شوند چون حس می کنند که منتظر دیگران ماندن وقت تلف کردن است. به همین دلیل ترجیح می دهند که کمی دیر کنند. کلید حل این مشکل این است که یاد بگیریم صبر کنیم.

صبر کردن به هیچ عنوان با اتلاف وقت برابر نیست. یکی از بهترین روش ها برای دیر نرسیدن، زود رسیدن است. به علاوه شما می توانید برای زمانی که قرار است صبر کنید برنامه ای داشته باشید .مثلاً اگر زود به یک قرار کاری برسید، می توانید در مدتی که منتظر طرف مقابل هستید، کتاب بخوانید.

کارهایتان را به خودتان یادآوری کنید

با استفاده از یک ساعت، یک رنگ یا علامتی در تقویم، قرارها و مسئولیت هایتان را به خودتان یادآوری کنید. گاهی اوقات دلیل دیر کردهای ما  این است که در میان حجم مسئولیت های زیادی که داریم، کار یا قرار مهمی را فراموش می کنیم.

از روز قبل آدرس را پیدا کنید

برای رویدادهای مهم، مثلاً یک مصاحبه کاری یا ارائه یک کنفرانس، روز قبل آدرس را بررسی کنید، آن را روی نقشه پیدا کنید یا حتی اگر امکانش را دارید به آنجا بروید تا بفهمید بهترین مسیر برای رسیدن به آن مکان کجاست. وقتی در رویدادهای مهم به موقع حاضر شوید، تأثیر مثبتی بر دیگران می گذارید.

در ادامه مطالعه مقاله «دلایل تنبلی» را به شما پیشنهاد می کنیم.

چنانچه در مدیریت زمان مشکل دارید و دیر رسیدن و وقت شناس نبودن در عملکرد شما اختلال ایجاد کرده است، با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 

 

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *