راهنمای مطالعه
کیفیت زندگی
کیفیت زندگی در واقع اندازه گیری انتزاعی میزان خوشحالی یک انسان در زندگی اش است. عواملی که در میزان کیفیت زندگی نقش ایفا می کنند متنوع و از فردی به فرد دیگر، با توجه به ترجیحات شخصی او، متفاوت هستند. اما معمولاً امنیت اقتصادی، رضایت شغلی، زندگی خانوادگی، سلامتی و امنیت مؤلفه های اصلی کیفیت زندگی اند.
به بیان ساده تری می توان گفت که درک یک فرد از جایگاهش در زندگی، کیفیت زندگی او را مشخص می کند. افراد مختلف این درک را به واسطه فرهنگ، سیستم ارزش ها، استانداردها، نگرانی ها، انتظارات، علائق، اهداف و… به دست می آورند. سلامت جسمی و روانی، اعتقادات و روابط اجتماعی هم در این درک دخیل هستند.
عواملی مثل از دست دادن شغل، مشکلات اقتصادی، ابتلا به یک بیماری مهلک، مرگ یکی از اعضای خانواده، جنگ، بلایای طبیعی و… می توانند کیفیت زندگی را در ذهن یک فرد تغییر دهند.
اندازه گیری کیفیت زندگی
تحلیل های علمی و مقالاتی که در 20 سال اخیر در مورد کیفیت زندگی نوشته شده اند، نشان می دهند که ارائه یک معنی مشخص، صریح و واضح در مورد این مفهوم کار دشواری است و اندازه گیری آن هم به هیچ عنوان آسان نیست. اما می توان گفت که برای اندازه گیری کیفیت زندگی باید به این عوامل توجه کرد:
- رضایت از زندگی که یک مفهوم ذهنی و از فردی به فرد دیگر متفاوت است
- سلامت فیزیکی، وضعیت روانی، سطح استقلال، باورهای مذهبی، میزان امیدواری، سطح تحصیلات، روابط خانوادگی، روابط اجتماعی، محیط خانه و زندگی، امکانات محل زندگی و وضعیت شغلی
- فرهنگ، ارزش ها، انتظارات شخصی و اهداف
- تفسیر فرد از اتفاقات (گاهی اوقات فردی که دارای یک ناتوانی جسمی است کیفیت زندگی خود را بالا می داند چون نگاه متفاوتی به رویدادهای زندگی دارد)
- میزان پذیرش موقعیت فعلی و توانایی کنترل افکار و احساسات منفی
مدیریت کیفیت زندگی
مدیریت کیفیت زندگی توسط افراد و حکومت ها انجام می گیرد. حکومت ها باید به واسطه نهادهای مختلف دولتی امکاناتی را برای شهروندان فراهم کنند تا آن ها از حقوق اولیه خودشان برخوردار شوند. به عنوان مثل اگر در جامعه ای فقر شدید اقتصادی و بیکاری وجود داشته باشد، امکانات پزشکی و بهداشتی در اختیار مردم قرار نگیرد، مدارس و دانشگاه ها از نظر علمی سطح بالایی نداشته باشند و به برنامه های تفریحی توجه نشود، نمی توان از افراد انتظار داشت که کیفیت زندگی خودشان را بالا بدانند.
از سویی دیگر خود افراد هم با استفاده از مهارت هایی می توانند کیفیت زندگی شان را مدیریت کنند و افزایش دهند. مهارت های کنترل استرس، احساسات و افکار منفی به فرد کمک می کنند تا در مواجهه با چالش ها و بحران ها احساس شکست نکند و فوراً ناامید نشود.
زندگی در یک کشور توسعه یافته و سرشار از امکانات برای تجربه احساس خوشبختی کافی نیست و سلامت و توانمندی های فردی هم تضمین کننده سطح بالای کیفیت زندگی نیستند.
در ادامه مطالعه مقاله امید به زندگی را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه افزایش کیفیت زندگی، می توانید با مشاوران خانواده آیدانیتو تماس بگیرید.