آیدانیتو > وسواس شستشو و روش های درمان آن
وسواس

وسواس شستشو و روش های درمان آن






 

وسواس شستشو

وسواس شستشو و وسواس تمیزی شناخته شده ترین نشانه های اختلال وسواس اند. این که کسی علاقه مند به تمیزی و قرار گرفتن هر چیزی در سر جای خودش باشد، کاملاً عادی و طبیعی است. نظم حال روانی بسیاری از افراد را بهتر می کند و به آن ها احساس آرامش می دهد. اما گاهی اوقات علاقه به تمیزی، شست و شو و نظم و ترتیب بیش از حد و حتی گاهی آسیب زا است.

شاید سؤال بسیاری از انسان های تمیز و منظم این باشد که چطور می توان فهمید علاقه به شستشو بیش از حد است یا نه؟ پاسخ دادن به این سؤال کار راحتی نیست اما به طور کلی می توان گفت که اگر شست و شو و تمیزکاری با عواقب منفی ای همراه شود و به فرد، اطرافیان و روابطش با افراد خانواده و دوستان نزدیک صدمه بزند، می توان حدس زد که او مبتلا به وسواس شستن است.

به عنوان مثال خانمی را تصور کنید که تمیز و منظم بودن خود و خانه اش برایش اهمیت خیلی زیادی دارد. او از زمانی که خیلی کوچک بوده، هر زمان که اطرافش را مرتب و تمیز می دیده احساس امنیت و کنترل داشتن بر محیط می کرده. این خانم هر روز که از خواب بیدار می شود اتاقش را تمیز می کند، به حمام می رود، حمام و دست شویی را تمیز می کند، چندین بار دست هایش را می شوید و بعد به سر کار می رود. او به محض این که به خانه بر می گردد، بدون این که استراحت کند دوباره شروع به تمیز کردن خانه می کند و تا کل خانه را تمیز نکند آرام نمی گیرد.

شاید این برنامه روزمره به نظر غیرعادی نیاید. اما تصور کنید که او به علت شست و شوی صبحگاهی دیر به محل کار برسد، هیچ وقت با پیشنهاد همکارانش برای رفتن به یک کافه بعد از ساعت کاری موافقت نکند چون فکر می کند مهم ترین کار بعد از یک روز کاری به حمام رفتن و شست و شوی لباس ها است، روابط زناشویی اش دچار مشکل بشود چون همسرش وقتی بعد از یک روز سخت کاری به خانه می رسد، قبل از این که سرتاپایش را بشوید جلوی تلویزیون می نشیند و چای می نوشد و…

 در چنین موقعیتی می توان گفت که زندگی فردی و اجتماعی این زن تحت تأثیر وسواس شستشو قرار گرفته است.

 

اختلال وسواس

اختلال وسواس آدم های مختلف را به روش های مختلفی تحت تأثیر قرار می دهد اما معمولاً یک الگوی تکراری در اکثر مبتلایان به این اختلال تکرار می شود. این الگو چهار مرحله دارد:

  • یک فکر یا تصویر مضطرب کننده مدام در ذهن فرد تکرار می شود.
  • او به واسطه این افکار یا تصاویر شدیداً مضطرب می شود.
  • برای رهایی از این اضطراب شروع می کند به تکرار یک فعالیت ذهنی یا عملی و این فعالیت را بیش از حد انجام می دهد.
  • فعالیت تکراری به صورت موقت به فرد احساس آرامش می دهد، اما خیلی طول نمی کشد تا او دوباره مضطرب شود و به رفتارهای وسواسی روی بیاورد.

پس به بیان ساده تر می توان گفت که انواع مختلف وسواس ریشه های اضطرابی دارند. کسی که از آلوده شدن، کثیف شدن و بیمار شدن به واسطه جرم ها و میکروب ها شدیداً می ترسد، مدام خودش، دست ها و لباس هایش را می شوید. در حدی که شاید دست هایش از شست و شوی بیش از حد زخمی شوند.

درمان وسواس شستشو

بهترین راه برای درمان وسواس شستشو ، استفاده از خدمات روان درمانی است. اگر از این وسواس رنج می برید یا یکی از نزدیکانتان مبتلا به وسواس شستشو است، می توانید با مراجعه به یک متخصص درمان را آغاز کنید. وسواس با روش های مختلفی مثل دارو درمانی و شرکت در جلسات روان درمانی، قابل درمان است.

در ادامه مطالعه مقاله وسواس چیست؟ را به شما پیشنهاد می کنیم.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه روش های درمان وسواس می توانید با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *