بعضی از زنان بعد از ازدواج شدیداً به همسرشان وابسته می شوند. آن ها مثل کسی هستند که به یک ماده مخدر اعتیاد پیدا کرده و در صورتی که از آن ماده دور بماند آشفته و مضطرب می شود.
زن وابسته می تواند از لحاظ عاطفی، اجتماعی و اقتصادی به همسرش وابستگی داشته باشد. چنین زنی معمولاً منفعل است، نمی تواند از عهده کارها و مسئولیت هایش به تنهایی بر بیاید و اکثر تصمیم هایش در زندگی تحت تأثیر نظر و دیدگاه همسرش است. یک زن وابسته ممکن است کوچک ترین و ساده ترین کارها مثل باز کردن حساب در بانک و خرید کردن را نتواند انجام بدهد.
در واقع حضور همسر به او دلگرمی می دهد و از استرس و اضطرابش جلوگیری می کند. وقتی شریک زندگی یک زن وابسته از او دور می شود، فوراً بدترین فکرها و تصورات به ذهنش خطور می کند و همسرش را در حال خیانت می بیند. فکر اینکه ممکن است همسرش یک روز از او جدا شود شدیداً این زن را می ترساند و برای پیشگیری از خیانت همسر مدام او را کنترل می کند. زنان وابسته اعتماد به نفس و توانمندی های کمی دارند و ممکن است استرس زیادی را تحمل کنند.
دلایل وابستگی زنان
چرا یک زن وابسته می شود؟ چه عواملی ریشه های وابستگی زنان هستند؟ در اینجا به مهم ترین دلایل وابستگی می پردازیم:
فرهنگ
بعضی از فرهنگ ها وابسته بودن زن را یک ارزش می دانند. زنانی که تحت تأثیر چنین فرهنگی هستند، تشویق می شوند به اینکه استقلال نداشته باشند و برای انجام هر کاری به یک مرد تکیه کنند.
اختلال شخصیت وابسته
اختلال شخصیت وابسته یکی از انواع اختلالات شخصیت است. ممکن است دلیل رفتارها و تجربیات یک زن وابسته این باشد که مبتلا به این اختلال است و حتی ممکن است خودش از این موضوع باخبر نباشد.
والدین
بعضی از والدین ترس شدیدی از تنها ماندن دارند و برای مقابله با این ترس فرزندشان را به خودشان وابسته می کنند. آن ها مدام کودک را نزدیک به خودشان نگه می دارند، به او بیش از حد محبت می کنند و در نتیجه فرزندشان در بزرگسالی به انسانی وابسته تبدیل می شود.
کنترل وابستگی
گاهی اوقات زنان وابسته از این ویژگی خسته می شوند چون شاهد این هستند که وابستگی موجب کاهش عملکرد مثبت شان در حوزه های فردی و اجتماعی است.
آن ها می خواهند فرد مستقلی بشوند اما وابستگی با آن ها عجین شده و انگار در خونشان جریان دارد. خلاص شدن از این خصوصیت سخت اما شدنی است. در اینجا به راهکارهایی برای رهایی از وابستگی اشاره می کنیم.
شناخت خود
خودتان، استعدادها و توانایی هایتان را بشناسید. اگر به خودباوری برسید می توانید کم کم روی پای خودتان بایستید و برای انجام هر فعالیتی نیازمند کسی نباشید.
با باورهای غلط مبارزه کنید
عشق به معنای اطاعت، ترسیدن و وابسته بودن نیست. اگر باور دارید که در روابط زناشویی باید تماماً وابسته به همسرتان باشید و همه تصمیم گیری ها را به عهده او بگذارید، تلاش کنید که این باورها را تغییر بدهید. عاشق بودن و قوی و توانمند بودن با هم در تناقض نیستند.
نوع وابستگی خودتان را بشناسید
خودتان را بررسی کنید و ببینید که در چه حوزه هایی به همسرتان وابسته هستید. این وابستگی از چه نوعی است؟ جسمی است یا عاطفی؟ اجتماعی است یا اقتصادی؟
بعد از شناخت دقیق وابستگی می توانید برای تغییر خودتان در آن بٌعد قدم بردارید. مطالعه کتاب های مرتبط و کمک گرفتن از یک مشاور می تواند در این مرحله مهم باشد.
به خودتان توجه کنید
شما برای رفع همه نیازها به دیگران نیازمند نیستید و می توانید به تنهایی خودتان را خوشحال کنید. سعی کنید برای خودتان هدیه بخرید، به تنهایی به رستوران یا سینما بروید، ورزش کنید، غذاهای سالم بخورید و به خودتان برسید. گاهی ما آدم ها فکر می کنیم که همه احساسات خوبمان وابسته به دیگری هستند، در حالی که می توانیم به راحتی با خودمان مهربان باشیم.
روابطتان را گسترش دهید
وقتی یک زن به همسرش وابسته است، تنها رابطه او در زندگی یک رابطه دو نفره با او است. برای رهایی از وابستگی به همسر، روابط تان را با دوستانتان از سر بگیرید، دوست های جدید پیدا کنید و با آن ها معاشرت کنید.
از یک متخصص کمک بگیرید
در گفت و گو با یک روانشناس یا مشاور می توانید به دلایل زیربنایی وابستگیتان پی ببرید و در طول جلسات مشاوره با الگوهایی فکری و رفتاری اشتباهتان آشنا شوید. و قتی بدانید ریشههای مشکلتان چه عواملی هستند، میتوانید در مسیر درستی برای تغییر قرار بگیرید.
مشاوره روانشناسی در آیدانیتو
آیدانیتو یک مرکز هوشمند آموزش و مشاوره است. مشاوران آیدانیتو این توانایی را دارند که با توجه به رشته تحصیلی و تجربیات کاری شان، در زمینه های مختلف خانواده، تحصیلی، شغلی، اختلالات روانی، مهاجرت، حقوقی، کسب و کار، نظام وظیفه و …به مخاطبان مشاوره تلفنی بدهند.
همان طور که گفتیم وابستگی زنان وضعیت سالمی نیست و می تواند ریشه های مختلف روانی، فرهنگی، محیطی و…داشته باشد. اما خوشبختانه زنان وابسته می توانند با استفاده از راهکارها، تکنیک ها و تمرین هایی این وضعیت را درمان کنند و به حالت عادی برگردند. مشاوره روانشناسی در آیدانیتو فرصت مناسبی برای یادگیری این راهکارهاست.
چرا مشاوره تلفنی؟
شاید این سؤال برای شما هم پیش آمده باشد که دلیل استقبال روز افزون افراد از مشاوره های غیر حضوری مثل مشاوره تلفنی چیست. در پاسخ به این سؤال می توان گفت که در دنیای امروز، مشاوره تلفنی مزایای فراوانی دارد. مزایایی مثل:
کم هزینه تر و مقرون به صرفه تر بودن نسبت به مشاوره های حضوری
پاسخگو بودن در مواقع بحرانی که دسترسی به مراکز مشاوره حضوری امکان پذیر نیست
صرف زمان کم تر نسبت به مشاوره های حضوری
عدم افشای هویت و اطلاعات شخصی
در ادامه مطالعه مقاله شوهر خسیس را به شما پیشنهاد میکنیم.
از وابستگی در رابطه زناشویی رنج می برید؟ برای یادگیری راهکارهایی برای تغییر خودتان و تکنیک هایی برای افزایش استقلال و سلامت روانی در زندگی مشترک، با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.