نوجوان

دوره نوجوانی






 


دوره نوجوانی

وقتی در مورد یک نوجوان صحبت می کنیم، به فردی اشاره داریم که در بازه سنی 11 تا 18 سال قرار دارد. دوره نوجوانی یک دوره منحصر به فرد در زندگی هر شخصی است. نوجوانان به واسطه دوران بلوغ تغییرات جسمی و ذهنی بسیاری را تجربه می کنند.

بلوغ مرحله ای از زندگی پسران و دختران است که از نظر جنسی بالغ می شوند و از نظر روانی کم کم هویت خودشان را می شناسند و با جهان پیرامونشان آشنا می شوند. این فرایند معمولاً در دختران، در سن 10 تا 14 سالگی و در پسران، در سن 12 تا 16 سالگی اتفاق می افتد.

در این دوران تغییرات جسمی خودشان را به شکل بزرگ شدن سینه ها، عادت ماهیانه، رشد موهای زائد در بعضی نواحی بدن مثل زیر بغل و… در دختران و بزرگ شدن اندام تناسلی، کلفت شدن صدا، رشد عضلات و رشد موهای زائد در بعضی نواحی بدن در پسران نشان می دهند.

دوره نوجوانی دوره عدم تعادل است. چون هورمون های نوجوانان مدام بالا و پایین می شوند و این بالا و پایین شدن منجر به نوسانات خلقی شده و باعث می شود که یک نوجوان در مدت زمان کوتاهی انواع احساسات مختلف مثل اضطراب، خشم، شادی، شوق و ناامیدی را تجربه کند.

رابطه والدین با فرزندان در دوره نوجوانی

ارتباط والدین با فرزندان در دوره نوجوانی تغییر می کند. وقتی فرزند کودک است، نقش والدین و وظایفشان مشخص تر است. آن ها می دانند که باید همه تلاششان را معطوف به رشد و پرورش کودک کنند. اما رفتارهای یک نوجوان به صورتی است که انگار پدر و مادرش را پس می زند.

طبیعی است که دختر یا پسری در دوره نوجوانی بخواهد مستقل شود و توانمندی هایش را به دیگران ثابت کند. اما این اصلاً به این معنی نیست که نوجوان به توجه و مراقبت نیاز ندارد.

راهکارهایی برای تقویت رابطه والدین و فرزندان در دوره نوجوانی

از آنجایی که نوجوانان رفتارها و اخلاق های خاصی دارند، گاهی اوقات تعامل با آن ها مشکل می شود. والدین باید از ویژگی های دوران بلوغ و خصوصیات دوره نوجوانی آگاه باشند تا بتوانند رابطه سالمی با فرزندشان برقرار کنند. در ادامه به راهکارهایی برای تقویت رابطه والدین و فرزندان در دوره نوجوانی می پردازیم:

معاشرت و تعامل با نوجوانان

حتماً زمانی را به گفت و گو و تعامل با نوجوان اختصاص بدهید. با این راهکار می توانید از افکار، دغدغه ها، علائق، نگرانی ها و زندگی روزمره فرزندتان با خبر شوید. هیچ چیز مثل رابطه صمیمانه با نوجوان، او را به شما نزدیک نمی کند.

تشویق کردن نوجوان

وقتی نوجوان را بابت پیروزی هاش ستایش کنید، در واقع نشان می دهید که از او غافل نیستید و به او توجه می کنید. نوجوانی که حس کند برای والدینش اهمیت دارد، کمتر به رفتارهای پر خطر رو می آورد.

تفریحات خانوادگی

این درست است که نوجوانان معاشرت و وقت گذرانی با هم سالان را به هر تفریحی ترجیح می دهند اما اگر تفریحات خانوادگی هم داشته باشید، نوجوان به شما نزدیک می شود. غذاخوردن بیرون از خانه، سینما و تأتر رفتن و سفرهای خانوادگی از تفریحات خانوادگی هستند.

قوانین خانوادگی

معمولاً والدین نگران هستند که نوجوان رفتارهای پرخطر انجام دهند یا در محیط بیرون از خانه آسیب ببینند. به همین دلیل وضع قوانین می تواند از آسیب های احتمالی جلوگیری و حد و مرزهایی را برای نوجوان مشخص می کند. در ضمن وقتی نوجوان از قوانین مطلع باشد گیج نمی شود. او باید بداند که چه ساعتی خانه باشد، با چه کسانی می تواند معاشرت کند و اجازه انجام چه کارهایی را ندارد.

مسئولیت های خانگی

به عهده گرفتن بعضی از مسئولیت های مربوط به خانه و خانواده، نه تنها نوجوان را مسئولیت پذیر می کند، بلکه به او این حس را می دهد که عضو مهمی از خانواده است. اجازه بدهید که او طبق برنامه منظم بعضی کارهای خانه مثل شستن ظرفها، جارو کردن و… را انجام بدهد.

دوره نوجوانی یک دوره پر چالش است. هر چه اطلاعات والدین از این دوران بیشتر باشد، این مرحله از زندگی هر فردی با امنیت بیشتری طی می شود.

در ادامه مطالعه مقاله «نوجوان و خانواده» را به شما پیشنهاد می کنیم.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه ویژگی های دوران نوجوانی می توانید با مشاوران حرفه ای و باتجربه آیدانیتو تماس بگیرید.

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *