آیدانیتو > مراحل درمان وابستگی
انواع اختلال

مراحل درمان وابستگی






 

درمان وابستگی

وابستگی بیش از حد اغلب به عنوان یک مشکل رابطه ای شناخته می شود و حتی عده زیادی آن را یک بیماری می دانند. وابستگی در رابطه شباهت زیادی به معضل اعتیاد دارد. رفتارهای آدم های وابسته هم شبیه به رفتارهای افراد معتاد است. همان قدر که عدم مصرف ماده مخدر فرد معتاد را زجر می دهد، جدایی فرد وابسته از اعضای خانواده، دوست یا همسر هم برای چنین فردی یک تجربه هولناک است.

وقتی به دیگری وابسته هستید، به جای اینکه رابطه سالمی با خودتان داشته باشید، به کسی یا چیزی دیگر بیش از حد اهمیت می دهید و او را اولویت اصلی زندگی خودتان قرار می دهید. در طول زمان، افکار، احساسات و اعمالتان همه حول محور او می چرخند و کم کم خودتان را از یاد می برید.

همچنین ممکن است به او اجازه بدهید که در مورد مسائل مهم زندگی به جای شما تصمیم بگیرد و مسیر زندگی شما را مشخص کند. آدم های وابسته بعد از مدتی ترسو و ناتوان می شوند و از پس ساده ترین مسئولیت ها بر نمی آیند.

رهایی از این چرخه معیوب و آسیب زا امکان پذیر است. فقط به تلاش، تمرین، جدیت، صبر و ممارست نیاز دارد. در این مقاله تلاش کرده ایم که به روانشناسی وابستگی بپردازیم.

نشانه های وابستگی

وابستگی معمولاً خودش را با این علائم نشانه می دهد:

  • مشکل تصمیم گیری در رابطه
  • مشکل شناخت احساسات
  • در اولویت قرار دادن پذیرش از جانب دیگران به جای ارزش های شخصی
  • عدم اعتماد به خود و عزت نفس پایین
  • ترس از طرد شدن و تنها ماندن
  • تلاش بیش از حد برای کسب رضایت دیگری
  • از یاد بردن علائق، ترجیحات و اهداف خود
  • ناتوانی در شکوفایی استعدادها
  • ترس شدید از به عهده گرفتن مسئولیت های شخصی

 


روش های درمان وابستگی

درمان وابستگی کار ساده ای نیست چون تغییر کار ساده ای نیست. اما با راهکارهایی می توان به آن دست پیدا کرد. راهکارهایی مثل:

شناخت خود

اولین مرحله در درمان وابستگی این است که خودتان را بشناسید. شما چه کسی هستید؟ چه ارزش هایی دارید؟ به چه چیزهایی علاقه مندید؟ آیا استعدادها و توانمندی های خودتان را می شناسید؟ هدف شما در زندگی چیست؟ احتمالاً تا به امروز آنقدر درگیر نیازهای دیگری بوده اید که خودتان را کاملاً فراموش کرده اید. حالا وقتش رسیده که به هویت خودتان اهمیت بدهید و در جهت رضایت خودتان قدم بردارید.

آگاهی

انکار یکی از مؤثرترین عوامل در اعتیاد است. چه این اعتیاد مرتبط با مواد مخدر باشد و چه به عشق و توجه کسی معتاد باشیم. آدم های وابسته معمولاً نمی دانند که چرا وابسته هستند. شاید در خانواده ای بزرگ شده باشید که خالی از صمیمیت بوده و به افکار و احساسات شما احترام نمی گذاشتند.

در نتیجه در طول زمان یاد گرفته اید که نیازها و احساسات خودتان را نادیده بگیرید و باور کرده اید که بی ارزش هستید. معمولاً عزت نفس پایین موجب می شود که افراد وابسته خودشان را فراموش کنند و دیگری را در اولویت قرار دهند.

در فرایند درمان وابستگی بهتر است که با استفاده از کمک های یک روانشناس یا مشاور، نسبت به علت وابستگی خودتان به دیگری آگاه شوید.

پذیرش

برای درمان باید خودتان را بپذیرید. پذیرش خود به این معنا است که شما با وجود همه ویژگی های مثبت و منفی، آدم ارزشمندی هستید و نیاز ندارید از ترس اینکه مبادا ترکتان کنند رضایت دیگران را جلب کنید. رسیدن به این مرحله کار آسانی نیست اما اگر اتفاق بی افتد، اعتماد به نفس تان افزایش پیدا می کند، قدر خودتان را بیشتر می دانید و در عین اینکه توانایی هایتان را به کار می گیرید، برای بر طرف کردن نقاط ضعف تلاش می کنید.

عمل

حالا وقت عمل است. آگاهی بدون عمل فایده ندارد. باید به خودتان اعتماد کنید و جهان پیرامون را به تنهایی کشف کنید. به عنوان مثال می توانید در یک کلاس هنری، ورزشی یا آموزشی، مطابق با علائق تان ثبت نام کنید و به تنهایی در آن کلاس حضور پیدا کنید.

سرگرمی ها و تفریحات تنهایی داشته باشید، مهارت های جدید یاد بگیرید، دوست های جدید پیدا کنید و حتی اگر توانایی به تنهایی سفر کردن را در خودتان می بینید، این کار را انجام دهید.

اگر بتوانید در کنار راهکارهایی که به آن اشاره کردیم، از خدمات مشاوره ای هم استفاده کنید، درمان وابستگی تسهیل و تسریع خواهد داشت.

در ادامه مطالعه مقاله وابستگی در رابطه را به شما پیشنهاد می کنیم.

خودتان را فرد وابسته ای می دانید؟ وابستگی به دیگری یا  دیگران آزارتان می دهد؟ حس می کنید وابستگی شما را به فردی ضعیف تبدیل کرده و عملکرد مثبت تان را در زندگی فردی و اجتماعی کاهش داده؟ برای آگاهی از روش های درمان وابستگی می توانید با مشاوراان آیدانیتو تماس بگیرید.

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *