راهنمای مطالعه
ترک سیگار
بیشتر افراد سیگاری میدانند که سیگار برای سلامتی خودشان و اطرافیانشان مضر است و باید ترک کنند اما این کار برایشان بسیار دشوار است. شاید حتی بارها برای ترک تلاش کرده و موفق نشده باشند. خوشبختانه برای ترک سیگار روشهای متعددی وجد دارد. اگر یک فرد سیگاری انگیزهای واقعی و قوی داشته باشد، میتواند از میان روشهای مختلف ترک، مسیر خودش را پیدا کند.
چرا ترک سیگار دشوار است؟
همهی افرادی که در ترک سیگار موفق شده یا شکست خوردهاند، میدانند که رهایی از وابستگی به سیگار چقدر دشوار است. اما دلیل این دشواری چیست؟ در اینجا به علل مشکل بودن ترک سیگار میپردازیم:
- سیگار حاوی نیکوتین است. نیکوتین مادهای است که به طور طبیعی در تنباکو وجود دارد و فوقالعاده اعتیادآور است. وقتی نیکوتین وارد بدن میشود با سرعت به مغز میرود و موجب ایجاد یک حس موقتی آرامش میشود و اضطراب را کاهش میدهد.
- سیگار میتواند حال فرد را بهبود ببخشد و به او حس خوبی بدهد. اما همهی این احساسات موقتی است. به محض به پایان رسیدن یک سیگار، فرد علائمی شبیه به علائم زمان ترک نشان میدهد و تمایل شدیدی به یک سیگار دیگر پیدا میکند. پیدا کردن روشی دیگر برای کنترل اضطراب چالش برانگیز است.
- خیلی از افراد وقتی مضطرب و نگران هستند به سراغ سیگار میروند و تصور غلبه بر استرسها در صورت عدم وجود سیگار برای خیلی از سیگاریها غیرممکن است. اما واقعیت این است که در طولانی مدت، ترک سیگار با ایجاد اختلال در سلامتی موجب افزایش اضطراب میشود. کسی که قصد ترک دارد، باید قبل از ترک سیگار به فکر روشهایی برای مدیریت اضطراب باشد.
قبل از ترک سیگار چه کنیم؟
شاید یکی از عواملی که باعث میشود بعضی از افراد در ترک سیگار موفق نشوند، این باشد که نمیدانند چرا دارند این کار را میکنند و قرار است با چه چیزی مواجه شوند. در اینجا ما مواردی را پیشنهاد میکنیم که میتوان با انجامشان قبل از فرآیند ترک، احتمال موفقیت در ترک سیگار را افزایش داد.
بدانید که چرا ترک میکنید
چرا میخواهید سیگار را ترک کنید؟ دانستن علت ترک سیگار یک قدم مهم در فرآیند ترک است و میتواند به با انگیزه ماندن شما کمک کند. مخصوصاً زمانی که ترک وارد مراحل سخت میشود، با انگیزه بودن بسیار اهمیت پیدا میکند.
با یک دکتر صحبت کنید
صحبت کردن با یک متخصص سلامتی قبل از ترک سیگار بسیار مفید است. او میتواند انواع روشهای ترک و داروهای مناسب را به شما معرفی کند.
بدانید که چه چیزی در انتظار شماست
ترک سیگار یک سفر طولانی است و نه یک اتفاق. در مورد روند ترک سیگار، چگونگی و عوارضش مطالعه کنید تا غافل گیر نشوید.
کمک بگیرید
فرآیند ترک سخت است اما اگردر این فرایند تنها نباشید، کارتان راحتتر پیش میرود. میتوانید با عضویت در گروههای حمایتی افراد در حال ترک یا ترک کرده و شرکت در مشاورههای گروهی احساس تنهایی نکنید و از پیشنهادها و راهکارهای دیگران استفاده کنید.
روشهای ترک سیگار
راهکارهای متنوعی در برابر کسی که تصمیم به ترک گرفته قرار دارند. در اینجا به معرفی این راهکارها میپردازیم:
بوقلمون سرد (ترک ناگهانی)
بیشتر افرادی که قصد ترک سیگار دارند از این روش استفاده میکنند. آنها بدون کمک گرفتن از افراد خانواده یا دوستان و مشورت کردن با یک روانشناس یا مددکار خودشان اقدام به ترک میکنند. سیگاریهای زیادی از این روش استقبال میکنند. اما واقعیت این است که فقط 4 تا 7 درصد با این روش موفق به ترک میشوند.
رفتار درمانی
در رفتار درمانی پس از برقراری رابطه میان مراجع و مشاور، مشاور به فردی که قصد ترک دارد، کمک میکند تا محرکهایی که باعث تمایل او به سیگار می شوند را بشناسد و روشهایی را برای مقابله با این محرکها بیاموزد.
جایگزین نیکوتین
آدامسها، قرصهای مکیدنی، برچسبها و اسپریهایی به عنوان جایگزین نیکوتین وجود دارند. آنها بدون اینکه حاوی تنباکو باشند به بدن نیکوتین می رسانند. پژوهشها نشان میدهند درمان جایگزینی نیکوتین در صورتی که فرد تحت رفتار درمانی هم قرار بگیرد، بهتر جواب میدهد.
دارو درمانی
داروهای ترک اعتیاد سیگار باید حتماً توسط پزشک متخصص تجویز شوند. از جمله داروهای ترک سیگار میتوان به بوپروپیون (bupropion)، با نام تجاری زیبا (Zyban) و وارنیکلین (varenicline) با نام تجاری چانتیکس (cahantix) اشاره کرد.
درمان ترکیبی
در این روش که بسیار موفقیتآمیز است، معمولاً رفتار درمانی یا دارو درمانی با یکی از جایگزینهای نیکوتین یا دو جایگزین نیکوتین با هم ترکیب میشوند. البته مصرف همزمان چند جایگزین نیکوتین بدون مشورت پزشک به هیچ عنوان توصیه نمیشود.
ترک دائمی سیگار فرآیندی زمانبر است و نیاز به پشتکار و انگیزه دارد. قبل از شروع ترک سیگار اطلاعات جامع و کاملی دربارهی سیگار و ویژگیهای محتویاتش، علل اعتیاد به سیگار و انواع روشهای ترک کسب کنید تا بتوانید روشی متناسب با خصوصیات خود انتخاب کنید و در صورت برخورداری از انگیزهی قوی در این راه ثابتقدم باشید.