آیدانیتو > چرا سیگار اعتیادآور است و چطور می توان از این اعتیاد نجات پیدا کرد؟
اعتیاد

چرا سیگار اعتیادآور است و چطور می توان از این اعتیاد نجات پیدا کرد؟






 

اعتیاد سیگار

مضر بودن سیگار بر کمتر کسی پوشیده است. همه ما می دانیم که سیگار بر دستگاه های اعصاب مرکزی، قلبی، عروقی، تنفسی و…. ما تأثیری شدیداً منفی می گذارد و امکان ابتلا به انواع سرطان ها مثل سرطان پوست، ریه، حنجره، لوزالمعده و… را بالا می برد.

سیگار کشید در طولانی مدت زردی دندان ها، سرفه مداوم، بوی بد دهان و بدن، کاهش میل جنسی یا ناتوانی جنسی، چروک شدن پوست، فشار خون بالا، مشکلاتی در بارداری و زایمان و… را به همراه دارد. با این حال تعداد افراد سیگاری و آن هایی که از کشیدن سیگار لذت می برند کم نیست.

سیگار چه لذتی دارد که آدم ها با وجود آگاهی از خطرات فراوانش به آن رو می آورند؟ علل اعتیاد سیگار چیست؟ و چطور ممکن است کسی خود خواسته با اعتیاد به سیگار ، در مسیر نابودی جسم و روانش قدم بردارد؟ در این مقاله تلاش کرده ایم که به این سؤال ها و روش های ترک اعتیاد سیگار بپردازیم.

چرا سیگار اعتیاد آور است؟

سیگار حاوی ماده ای به نام نیکوتین است و نیکوتین شدیداً اعتیاد آور است. به همین دلیل ترک اعتیاد سیگار بسیار سخت است و به اراده ای آهنین نیاز دارد. در واقع رهایی از آثار نیکوتین کار راحتی نیست.

نیکوتین تعادل دو ماده شیمیایی به نام های دوپامین و نورآدرنالین را در مغز تغییر می دهد. وقتی نیکوتین میزان این مواد شیمیایی را تغییر می دهد، خلق انسان تغییر می کند و بسیاری از سیگاری ها از این تغییر خلق لذت می برند.

این تغییرات با سرعت بالایی رخ می دهند. لحظه ای که نیکوتین را وارد بدنتان می کنید، فوراً به مغزتان راه پیدا می کند، احساس سرخوشی ایجاد می کند و استرس و اضطراب را کاهش می دهد. هر چه کسی بیشتر سیگار بکشد، مغزش بیشتر به نیکوتین وابسته می شود. به همین دلیل یک فرد سیگاری برای تجربه تأثیر سیگار باید در طول زمان تعداد سیگارهایی را که می کشد افزایش دهد.
 

آثار ترک اعتیاد سیگار

وقتی کشیدن سیگار را متوقف می کنیم، جای خالی نیکوتین میزان ترشح دوپامین و نورآدرنالین را کاهش می دهد. این تغییر موجب اضطراب، افسردگی و کج خلقی می شود.

طبیعی است که وقتی کسی در فرایند ترک اعتیاد سیگار قرار می گیرد، اشتیاق شدیدی به آن داشته باشد. به هر حال نیکوتین تا مدت ها احساس خوبی به فرد داده، در غم و خستگی به داد او رسیده و موجب ایجاد حس سرخوشی شده. به همین دلیل ترک آن نیازمند انگیزه ای قوی و سخت کوشی زیاد است.

 

روش های ترک اعتیاد به سیگار

سال ها سیگار کشیدن و مشکلاتی که برای سلامتی ایجاد می شود این باور را در بسیاری از افراد ایجاد می کند که ترک اعتیاد سیگار بی فایده است. چون بدن بیش از حد آسیب دیده است. اما این باور اشتباه است. به محض این که کشیدن سیگار متوقف شود، بدن شروع می کند به درمان خودش. همه آسیب های ناشی از سیگار قابل درمان نیستند اما بسیاری از آن ها بهبود پیدا می کنند. سیگار به روش های مختلفی ترک می شود.

روش هایی مثل:

ترک ناگهانی (بوقلمون سرد)

بعضی افراد ترجیح می دهند که به جای ترک تدریجی سیگار، کشیدن آن را ناگهان کنار بگذارند و بدون کمک گرفتن از یک متخصص، مشاور یا مددکار، در یک لحظه سیگار کشیدن را متوقف کنند.

اما نتایج این پژوهش ها نشان می دهند که احتمال موفقیت این روش پایین است.

جایگزین نیکوتین

بعضی سیگاری ها تصمیم می گیرند که برای کنار گذاشتن کامل نیکوتین، مدتی آن را با چیز دیگری جایگزین کنند. چیزی مثل قرص های مکیدنی، برچسب ها و اسپری هایی که تنباکو ندارند اما به بدن نیکوتین می رسانند.

جلسات روان درمانی

شرکت در جلسات روان درمانی در فرایند ترک اعتیاد سیگار بسیار مفید و کار آمد است. معمولاً یک مسئله روانی موجب تمایل افراد به سیگار کشیدن می شود. حل این مسئله کمک می کند که ترک تسهیل شود.

دارو درمانی

بعضی داروها مثل بو پروپیون برای ترک سیگار مفیدند اما این داروها حتماً باید توسط پزشک متخصص تجویز شوند.

درمان ترکیبی

موفقیت آمیزترین روش برای ترک سیگار، درمان ترکیبی است. در این روش روشی مثل دارو درمانی یا جایگزین نیکوتین در کنار شرکت در جلسات روان درمانی قرار می گیرد و ترک اعتیاد سیگار را تسهیل و تسریع می کند.

در آخر می توان گفت که اگر چه ترک اعتیاد سیگار کار زمان بر و دشواری است اما به هیچ عنوان نشدنی نیست. چنانچه از اعتیاد به سیگار رنج می برید، فقط به انگیزه نیاز دارید و ممارست.

در ادامه مطالعه مقاله ترک سیگار را به شما پیشنهاد می کنیم.

آیا از سیگار کشیدن خسته شده اید؟ آیا قصد دارید یک تغییر اساسی در سبک زندگی تان ایجاد کنید و به مسیر سلامتی بازگردید؟ برای اطلاعات بیشتر در مورد روش های ترک سیگار ، با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *