آیدانیتو > استرس سخنرانی
اضطراب و استرس

استرس سخنرانی






 

 

 

 


استرس سخنرانی

استرس سخنرانی نوعی استرس است که می تواند موجب افت عملکرد افراد در موقعیت های مختلف بشود. بعضی آدم ها شغل و فعالیت های اجتماعی شان وابسته به صحبت کردن در جمع است. مثلاً سیاست مدارها، اساتید دانشگاه، کسانی که در کنفرانس های مختلف علمی و فرهنگی شرکت می کنند، دانشجویانی که از پایان نامه شان دفاع می کنند و… باید بتوانند با اعتماد به نفس و خالی از استرس در میان یک جمع صحبت کنند و اگر نه دچار مشکل می شوند.

استرس سخنرانی به خودی خود تجربه منفی ای نیست و میزان کمی از آن می تواند حتی به فرد انگیزه بدهد که سخنرانی اش را به بهترین نحو انجام بدهد. اما اگر اضطراب و نگرانی بیش از حد باشد ممکن است سخنران نتواند از توانایی ها و قابلیت هایش استفاده کند و عملکردش پایین بیاید.

در این مقاله تلاش کرده ایم که به موضوع استرس سخنرانی و روش های غلبه بر این استرس بپردازیم:

علل استرس سخنرانی

عوامل زیر مهم ترین علل استرس سخنرانی هستند:

  • تجربه های منفی در گذشته
  • مقایسه خود با دیگران
  • آماده نبودن
  • تمرین نکردن
  • مشکلات جدی اضطرابی

نشانه های استرس سخنرانی

معمولاً کسانی که در میان جمع دچار استرس سخنرانی می شوند، این استرس را با نشانه های زیر بروز می دهند:

  • احساس ترس شدید
  • معده درد
  • بالا رفتن ضربان قلب
  • لرزیدن صدا
  • سرگیجه
  • لکنت زبان
  • تنگی نفس
  • عرق کردن کف دست ها
  • افکار شدیداً منفی

وقتی فرد در حال تجربه چنین نشانه هایی باشد، نمی تواند آن طور که باید عمل کند و سخنرانی اش دچار اختلال می شود. حتی گاهی اوقات او کاملاً آماده است و از مدت ها قبل برای چنین اتفاقی تمرین کرده است اما به دلیل ریشه های عمیق این استرس نمی تواند از قابلیت های خودش استفاده کند.

مقابله با استرس سخنرانی

مهم ترین سؤال کسانی که مبتلا به استرس سخنرانی هستند، این است که چطور می توانند با این استرس مقابله کنند و با استفاده از چه روش هایی می توانند از پس آن بربیایند. در این جا به راهکارهایی برای مقابله با استرس سخنرانی می پردازیم.

مثبت باشید

افکار منفی یکی از مهم ترین ریشه های استرس سخنرانی هستند. وقتی کسی مدام به خودش بگوید: «من نمی توانم این کار را انجام بدهم»، «من استرس دارم و خراب می کنم»، از این افکار تأثیر می گیرد و در نهایت عملکرد مناسبی ندارد.

بهترین کار در این شرایط این است که جملات مثبت ذهنی را با خودتان تکرار کنید و به خودتان قوت قلب بدهید. مثلاً بگویید: «من کاملاً آماده ام و از پسش بر می آیم.» یا «درسته تجربیات بدی داشتم اما این بار با همیشه فرق می کنه»

برای مقابله با استرس سخنرانی باید تلاش کنید که افکار منفی را با افکار مثبت جایگزین کنید.

از خوراکی ها و نوشیدنی های اضطراب زا دوری کنید

شکر و کافئین زیاد استرس زا هستند. قبل از سخنرانی از خوراکی و نوشیدنی های حاوی این مواد جداً خودداری کنید و به جایش نوشیدنی گرم مصرف کنید.

آماده باشید

اگر قبل از سخنرانی به اندازه کافی تمرین کنید و آماده باشید، استرس هایتان به میزان قابل توجهی کاهش پیدا می کند و عملکرد بهتری خواهید داشت. جلوی آینه بایستید، جمعیت را تصور و با صدای بلند سخنرانی کنید.

ورزش کنید

ورزش موجب کاهش اضطراب می شود. به طور منظم ورزش کنید تا ترشح هورمون های استرس کاهش پیدا کند و انرژی های عصبی تخلیه شوند.

خوب بخوابید

خواب کافی هم راهکار دیگری برای غلبه بر استرس است. هر شب حتماً بین شش تا هشت ساعت بخوابید و شب قبل از روزی که سخنرانی دارید حتماً خواب کافی داشته باشید.

بدانید که میزانی از استرس طبیعی است

هر چقدر هم که آماده باشید، در روز سخنرانی مقداری از اضطراب را به طور طبیعی تجربه می کنید. این اضطراب در واقع بدن شما را برای موقعیتی که قرار است در آن قرار بگیرید آماده می کند و اگر کنترل بشود مفید هم هست.

در این مقاله به موضوع استرس سخنرانی پرداختیم. در ادامه مطالعه مقاله «توانایی مدیریت استرس» را به شما پیشنهاد می کنیم.

برای اطلاعات بیشتر در زمینه راهکارهای مقابله با استرس سخنرانی، می توانید با مشاوران با تجربه و حرفه ای آیدانیتو تماس بگیرید.

 

 

 

 

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *