راهنمای مطالعه
ازدواج سنتی
ازدواج سنتی در کشور ما نوعی ازدواج است که به شیوه خواستگاری انجام می شود و در این ازدواج دختر و پسر قبل از آغاز زندگی مشترک با هم آشنا یا دوست نیستند. در واقع در ازدواج سنتی پسر از طریق خانواده اش خانواده دختر را مطلع می کند که قصد ازدواج با دختر آن ها را دارد و اگر خانواده دختر موافق باشند، به همراه والدینش برای خواستگاری به منزل آن ها می رود.
خواستگاری یک جلسه آشنایی خانوادگی و فرصتی است که به واسطه آن دو خانواده با هم آشنا می شوند و با گفت و گوهایی به این نتیجه می رسند که با هم تفاهم و سنخیت دارند یا نه. معمولاً در جلسه خواستگاری دختر و پسر هم با همدیگر صحبت می کنند و سؤال های مهمی را برای شناخت بیشتر می پرسند.
در گذشته، در صورت توافق طرفین در همان جلسه خواستگاری صیغه عقد جاری می شد. امروزه جز در بعضی نواحی کشور و بعضی خانواده های شدیداً سنتی این اتفاق نمی افتد و والدین بعد از جلسه خواستگاری به دختر و پسر فرصت می دهند که با هم بیشتر آشنا شوند و با حفظ مرزها و محدودیت ها رفت و آمد کنند.
اگر چه از دیر باز ازدواج در ایران به شکل سنتی بوده اما در حال حاضر به علت تغییرات فرهنگی و مدرن شدن جامعه، همان طور که بسیاری از ساز و کارهای جامعه تغییر کرده اند، ازدواج و آشنایی هم شکل جدیدی به خود گرفته و حالا ما با پدیده ای به نام ازدواج مدرن مواجه شده ایم.
ازدواج مدرن
بر خلاف ازدواج سنتی که در آن تأکید برخانواده است، در ازدواج مدرن این دختر و پسر هستند که نقش اصلی را ایفا می کنند. آن ها در محیطی در جامعه، مثلاً در دانشگاه یا محیط کار با هم آشنا می شوند، مدتی را صرف معاشرت های دوستانه می کنند و بعد در صورتی که قصد جدی ازدواج داشته باشند، خانواده هایشان را در جریان قرار می دهند.
بعضی خانواده ها به چنین تصمیمی واکنش مثبتی نشان می دهند و بعضی نسبت به این که فرزندان خودشان و بدون آگاهی خانواده برای ازدواج تصمیم بگیرند دید مثبتی ندارند.
ازدواج در ایران
بعضی روانشناس ها و جامعه شناس ها همچنان معتقدند که در جامعه ایران ازدواج های سنتی آینده بهتری دارند و با ثبات تر و امن تر هستند. نمی توان منکر این شد که ریشه های جامعه ما هنوز در سنت است و گذار به مدرنیته اگر چه در حال وقوع است اما هنوز به زمان نیاز دارد. به همین دلیل ازدواج سنتی می تواند در بسیاری از موارد روش امنی برای آغاز زندگی مشترک باشد.
از سویی دیگر امروزه شاهد این هستیم که بسیاری از جوانان، به ویژه در شهرهای بزرگ خودشان برای ازدواج تصمیم می گیرند و الزاماً با شکست مواجه نمی شوند.
همه جوامع در طول تاریخ تغییر می کنند. در گذشته خانواده، سبک زندگی، دید جامعه به فرد، موقعیت اقتصادی و… مهم ترین عوامل برای ازدواج بودند و بسیاری از زندگی های زناشویی بدون عشق و صمیمیت آغاز می شدند. اما امروزه جوانان در یک زندگی خالی از صمیمیت باقی نمی مانند.
علاقه دختر و پسر به همدیگر یک از مزایای ازدواج مدرن است. اما نباید فراموش کنیم که به هر حال وقتی دو نفر با هم ازدواج می کنند، میان خانواده هایشان هم پیوند ایجاد می شود و ازدواج های مدرن گاهی بدون توجه به مسائل خانوادگی اتفاق می افتند.
در نظر گرفتن تفاهم های خانوادگی، پیشینه فرد و خانواده اش از فواید ازدواج سنتی هستند. وقتی حمایت خانواده ها و جود داشته باشد، همسران با اطمینان و امنیت بیشتری به زندگی مشترک ادامه می دهند. به نظر می رسد که بهترین حالت ازدواج در ایران این است که دختران و پسران با توجه به فواید هر دو نوع ازدواج سنتی و ازدواج مدرن، زندگی مشترک را آغاز کنند. یعنی در عین این که علاقه، صمیمیت و تفاهم در زندگی زناشویی اهمیت بسیاری دارد، افراد نباید آشنایی خانواده ها و کسب رضایت آن ها را فراموش کنند.
در ادامه مطالعه مقاله «دوران عقد و نامزدی» را به شما پیشنهاد می دهیم.
برای اطلاعات بیشتر در مورد ویژگی های ازدواج سنتی و ازدواج مدرن، می توانید مشاوران حرفه ای و با تجربه آیدانیتو در زمینه ازدواج، تماس بگیرید.