راهنمای مطالعه
ازدواج اینترنتی
فرایند آشنایی قبل از ازدواج با گذشت زمان در سراسر جهان تغییر کرده است. در گذشته، در کشور ما، گاهی اوقات دختر و پسر جوان تا زمان خوانده شدن صیغه عقد همدیگر را نمی دیدند و در واقع والدین همسرشان را انتخاب می کردند.
اما در طول دهه های اخیر، ازدواج ها از حالت سنتی خارج شده اند. امروزه برای انتخاب همسر، نظر خانواده ملاک اصلی نیست و افراد علائق و سلایق خودشان را ارجح می دانند. البته ازدواج های سنتی همچنان در خانواده های مذهبی و سنتی شایع هستند. اما انواع دیگر ازدواج روز به روز فراگیرتر می شوند.
با ظهور و پیشرفت تکنولوژی، سبک زندگی آدم ها در ابعاد مختلفی تغییر کرده است. یکی از این تغییرات بزرگ در نوع ارتباطات اتفاق افتاده است. دنیای مجازی ارتباطات ما را به کل تغییر داده است.
آدم ها به راحتی و با ورود به انواع برنامه ها و پیام رسان ها می توانند با همدیگر ارتباط برقرار کنند و کمتر کسی را می توان دید که ارتباطات مجازی بخشی از ارتباطات روزمره اش نشده باشد.
با گسترش سریع و همه جانبه ی دنیای مجازی و تأثیر آن بر شکل رابطه ها، امروزه حتی شاهد نوع عجیب و جدیدی از ازدواج به نام ازدواج اینترنتی هستیم. این روزها دختران و پسران بسیاری در فضای مجازی با هم آشنا می شوند، در دنیای واقعی ملاقات می کنند و گاهی این ملاقات ها به ازدواج ختم می شوند.
شبکه های اجتماعی، پیام رسان ها و وب سایت های همسریابی در روزگار ما به واسطه ای برای ازدواج تبدیل شده اند. اما این پدید جدید چقدر می تواند کارآمد یا آسیب زا باشد؟ آیا ازدواج اینترنتی قابلیت موفقیت را دارد؟ آیا یک زندگی مشترکِ حاصل از آشنایی اینترنتی می تواند پایدار باشد؟
معایب ازدواج اینترنتی
عجیب نیست که وقتی آشنایی پیش از ازدواج در یک فضای غیر واقعی اتفاق بی افتد تبعاتی به همراه داشته باشد. در اینجا به معایب ازدواج اینترنتی اشاره می کنیم:
عدم صداقت
معمولاً در دنیای مجازی آدم ها تصویر ایده آلی از خودشان ارائه می دهند و خود واقعی شان نیستند. آن ها به خصوصیات منفی خودشان اشاره نمی کنند.
وقتی دختر یا پسر جوانی در دنیای مجازی با کسی آشنا می شود، هیچ شناخت قبلی ای از طرف مقابل ندارد و از آنجایی که فرد قابل اعتمادی واسطه این آشنایی نشده نمی توان با تحقیق و پرس و جو به صداقت یا عدم صداقت طرف مقابل پی برد.
عدم اعتماد
آمارها نشان می دهند که یکی از معضلات زندگی مشترک همسرانی که در اینترنت با هم آشنا شده اند، این است که نمی توانند به هم اعتماد کنند. آنها از طریق چت کردن همدیگر را پیدا کرده اند و بعد از ازدواج هم نگران این هستند که همسرشان همچنان به چت کردن با افراد غریبه ادامه بدهد.
سوء استفاده
از آنجایی که آدم ها در فضای مجازی با کسانی وارد گفت و گو می شوند که هیچ شناختی از آن ها ندارند، ممکن است به آسانی فریب بخورند.
این احتمال وجود دارد که افرادی در پوشش کسی که قصد ازدواج دارد وارد کانال ها و وب سایت های آشنایی و ازدواج بشوند و در ادامه از کسانی که به آن ها اعتماد می کنند سوء استفاده های عاطفی، جنسی و مالی بکنند.
آیا یک ازدواج اینترنتی می تواند موفق باشد؟
چه بخواهیم و چه نخواهیم در حال زندگی کردن در دهکده جهانی هستیم و تأثیر فضای مجازی بر ابعاد مختلف زندگی مان روز به روز بیشتر می شود. دوری کردن از فضای مجازی یا مسدود کردن آن امکان پذیر نیست. این فضا روز به روز گسترده تر می شود و امکانات جدید آن سبک بسیاری از مسائل از جمله سبک آشنایی ها را تغییر می دهد.
آنچه اهمیت دارد این است که با آموزش، آگاهی و نظارت از آسیب آشنایی های اینترنتی جلوگیری کنیم.
به عنوان مثال اگر وب سایت های ازدواج دولتی و قانونی باشند، نظارت بر این وبسایت ها می تواند احتمال دروغگویی و سوء استفاده را کاهش بدهد. همچنین با آموزش نوجوانان و جوانان می توانیم آن ها را از معایب ازدواج اینترنتی آگاه کنیم و پیشنهاد بدهیم که حتماً خانواده ها را در جریان آشنایی های مجازی قرار بدهند.
به هر حال نمونه های موفقی از ازدواج های اینترنتی وجود دارند و نمی توان منکر تبدیل شدن فضای مجازی به محلی برای تعامل شد. نهادهای دولتی،اجتماعی، خانواده ها و مشاورین ازدواج و خانواده باید تلاش کنند تا با همکاری و اطلاع رسانی از آسیب های این فضا بکاهند و آشنایی های مجازی را به مسیر صحیحی هدایت کنند.
در ادامه مطالعه مقاله «ویژگی های یک رابطه سالم» را به شما پیشنهاد می کنیم.
در صورتی که قصد ازدواج با کسی را دارید که در فضای مجازی با او آشنا شده اید، برای اطلاع از نکاتی که حتماً باید در این نوع ازدواج به آن ها توجه کنید، با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.
4.5