آیدانیتو > اختلال سلوک
اختلالات کودکان, انواع اختلال

اختلال سلوک

 

 

 

 

اختلال سلوک

اختلال سلوک یک اختلال رفتاری و هیجانی جدی است که در دوران کودکی و نوجوانی اتفاق می افتد. یک کودک مبتلا به این اختلال ممکن است الگوهای مخرب و خشونت آمیز رفتاری را از خودش نشان بدهد و در رعایت کردن قوانین مشکل داشته باشد.

اینکه کودکان و نوجوانان در طول دوران رشد، گه گاه مشکلات رفتاری داشته باشند عجیب نیست، اما این مشکلات زمانی اختلال سلوک تلقی می شوند که طولانی مدت باشند، موجب زیرپا گذاشتن حقوق دیگران بشوند، برعلیه هنجارهای رفتاری باشند و زندگی روزمره کودک یا خانواده اش را مختل کنند.

نشانه های اختلال سلوک

نشانه های اختلال سلوک با توجه به سن کودک وا ینکه اختلال خفیف، متوسط یا شدید باشد متنوع هستند. به طور کلی نشانه های این اختلال در چهار دسته قرار می گیرند:

رفتارهای پرخاشگرانه

این رفتارها معمولاً تهدید کننده اند و ممکن است موجب آسیب فیزیکی بشوند. رفتارهای پرخاشگرانه شامل دعوا، قلدری کردن، بی رحم بودن نسبت به انسان ها و حیوانات، استفاده از اسلحه، اجبار دیگران به برقراری رابطه جنسی و… هستند.

رفتارهای مخرب

چنین رفتارهایی شامل تخریب های عمدی مثل آتش سوزی و صدمه زدن به اموال دیگران هستند.

رفتارهای بزهکارانه

اختلال سلوک می تواند منجر به دروغ گفتن مکرر، دزدی از مغازه ها ،خانه ها یا ماشین بشود.

زیر پا گذاشتن قوانین

این نشانه شامل رفتارهایی برعلیه قوانین پذیرفته شده در جامعه یا رفتارهای نامناسبی است که با سن فرد تناسبی ندارند: رفتارهایی مثل فرارکردن از مدرسه، شوخی های خطرناک یا برقراری رابطه جنسی در سن خیلی کم.

به علاوه بسیاری از کودکان مبتلا به اختلال سکوت خیلی زود عصبانی می شوند، عزت نفس کمی دارند و بداخلاق هستند. بعضی از آن ها ممکن است مواد مخدر و الکل مصرف کنند.

این کودکان اغلب درک نمی کنند که رفتارشان چطور می تواند به دیگران صدمه بزند و به ندرت از آزار دادن دیگران احساس گناه یا پشیمانی می کنند.

دلایل اختلال سلوک

دلیل دقیق اختلال سلوک مشخص نیست اما این طور تصور می شود که  مجموعه ای از عوامل بیولوژیکی، ژنتیکی محیطی، روانشناختی و اجتماعی در ابتلا به آن نقش دارند.

عوامل بیولوژیکی

بعضی پژوهش ها نشان می دهند که نقص ها و آسیب دیدگی هایی در مناطقی از مغز می توانند منجر به اختلالات رفتاری شوند.

اختلال سلوک با مغز و مناطقی در مغز که کنترل رفتارها و احساسات را برعهده دارند، مرتبط است. بسیاری از کودکان و نوجوانان مبتلا به اختلال سلوک، از اختلالات دیگری مثل اختلال بیش فعالی و نقص توجه، اختلالات یادگیری، افسردگی، مصرف مواد مخدر یا یک اختلال اضطرابی هم رنج می کشند.

ژنتیک

در بسیاری از مواقع، یکی از اعضای خانواده بسیاری از کودکان و نوجوانانِ مبتلا به این اختلال، مبتلا به بیماری ایی مثل نوسانات خلقی، اختلالات اضطرابی، اعتیاد به مواد مخدر و اختلالات شخصیت است.

این موضوع ثابت می کند که آسیب پذیری نسبت به یک اختلال رفتاری ممکن است ارثی باشد.

محیط

عواملی مثل یک خانواده ناکار آمد، سو استفاده در دوران کودکی و قوانین متناقص خانوادگی می توانند دلایل اختلال سلوک باشند.

عوامل روانشناختی

بعضی از متخصصان معتقدند که اختلالات رفتاری می توانند انعکاس دهنده مشکلات اخلاقی و نقص هایی در فرآیند شناختی باشند.

اجتماع

وضعیت اجتماعی –اقتصادی نامناسب، پذیرفته نشدن از جانب هم سالان و …می توانند خطر ابتلا به اختلال سلوک را افزایش بدهند.

درمان اختلال سلوک

درمان اختلال سلوک بنا بر عوامل زیادی مثل سن کودک، شدت نشانه ها و همچنین توانایی کودک برای شرکت در فرایند روان درمانی، انجام می گیرد. درمان اغلب شامل جلسات روان درمانی و تجویز دارو است .

آیا اختلال سلوک قابل پیشگیری است؟

اگر چه احتمالاً پیشگیری از این اختلال امکان پذیرنیست، شناخت واقدام برعلیه نشانه های آن به محض آشکارشدن اختلال سلوک می تواند آشفتگی های کودک وخانواده اش را به حداقل برساند و از مشکلات مرتبط با آن جلوگیری کند.

تغذیه مناسب، حمایت کافی، یک محیط سالم خانوادگی و همراه با تعادلی در عشق و قاطعیت می تواند به کاهش نشانه ها و پیشگیری از رفتارهای مخرب کمک کند.

در ادامه مطالعه مقاله «انواع اختلالات کودکان» را به شما پیشنهاد می کنیم.

اگر شاهد نشانه های اختلال سلوک در فرزند کودک یا نوجوانتان هستید حتماً با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 

 

 

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *