آیدانیتو > روانشناسی شخصیت
خانواده

روانشناسی شخصیت





 

 

 

 

روانشناسی شخصیت

روانشناسی شخصیت حوزه بسیار وسیعی از مطالعات روانشناختی است که تحلیل و بررسی ویژگی های شخصیتی و تفاوت های آن ها در میان افراد مختلف را شامل می شود. در واقع در روانشناختی شخصیت به دنبال درک این موضوع هستیم که چه عواملی شخصیت ما را می سازند، در چه سنی شخصیت ما شکل می گیرد و احساسات، باورها، افکار و عوامل محیطی چه تأثیری بر شخصیت ما می گذارند.

شخصیت چیست؟

تئوری های روانشناختی ای که شخصیت را بررسی می کنند متنوع هستند. مثلاً تئوری خصیصه ها بر خصوصیات روانشناختی ای متمرکز است که در طول زمان ثابت می مانند. این خصوصیات در هر شخصی درک فرد از جهان اطرافش و نحوه ارتباط گیری او را با محیط اطرافش شکل می دهند.
به بیانی ساده تر خصوصیات ما باعث می شوند که جهان را جای امن، شاد و زیبایی ببینیم یا خطرناک، غیر قابل اعتماد و افسرده کننده. در واقع هر انسانی خصوصیات شخصیتی منحصر به فرد خودش را دارد و این خصوصیات جهان بینی او را می سازند.
یک نظریه مهم دیگر در روانشناسی شخصیت نظریه تیپ های شخصیتی است. این نظریه انسان ها را بر اساس شخصیت شان در دسته بندی های مختلفی قرار می دهد و بر اساس این نظریه آدم ها با توجه به طبقه ای که در آن قرار می گیرند برای شغل یا فعالیت خاصی مناسب هستند.
نظریه روانکاوی هم که بنیان گزارش زیگموند فروید است یکی از تأثیرگزارترین نظریه های روانشناسی شخصیت است و بر روابط فرد در دوران کودکی و اولین سال های زندگی تمرکز دارد. فروید معتقد بود که شخصیت ما تا پنج سالگی و تحت تأثیر روابطمان با والدین یا هر شخص دیگری که مراقبت از ما را برعهده دارد شکل می گیرد.
 
نظریه های روانشناسی شخصیت زیادند و در این مقاله فرصتی برای پرداختن به همه آن ها وجود ندارد. آن چه اهمیت دارد این است که بدانیم در پاسخ به سؤال شخصیت چیست؟ پاسخ واحدی وجود ندارد و علم روانشناسی از منظرهای مختلفی به آن می پردازد.
شاید فقط بتوان گفت شخصیت مجموعه ای از عوامل مختلف است که بر رفتار ما، تصمیم هایی که در زندگی می گیریم و مسیری است که انتخاب می کنیم تأثیر می گذارد.

رشته روانشناسی شخصیت

رشته روانشناسی شخصیت یکی از گرایش های رشته روانشناسی و زیر گروه علوم انسانی است. این رشته در کشور ما ایران، در مقطع کارشناسی ارشد و در دانشگاه های دولتی و روزانه ارائه می شود.
دانشجویانی که در رشته روانشناسی شخصیت تحصیل می کنند، تمرکزشان در حین تحصیل بر عوامل تأثیر گزار بر شکل گیری شخصیت و همه چیزهایی است که شخصیت انسان ها را از همدیگر متمایز می کند.

 

 

 

 

تست روانشناسی شخصیت

تست روانشناسی شخصیت ابزاری برای شناخت و ارزیابی ویژگی های شخصیتی است و کاربردهای زیادی دارد. این تست ها در فرایند روان درمانی مورد استفاده قرار می گیرند. چون به روانشناس یا مشاور کمک می کنند تا مراجع را بهتر بشناسند و در مورد مشکل یا اختلال او اطلاعات کسب کنند.
البته استفاده از تست روانشناسی شخصیت به تنهایی کافی نیست و باید حتماً در کنار فعالیت های دیگری مثل مصاحبه، مشاهده و… قرار بگیرد.
در موقعیت هایی مثل استخدام و مصاحبه شغلی، نتایج تست های روانشناسی شخصیت به ما کمک می کنند تا با استفاده از علائق و خصوصیات شخصیتی شغلی را انتخاب کنیم یا برای یک موقعیت شغلی انتخاب شویم.
استفاده از نتایج تست روانشناسی شخصیت در جلسات مشاوره قبل از ازدواج هم بسیار شایع است. چون به زوجین کمک می کند تا همدیگر را بیشتر بشناسند و درک کنند که برای زندگی مشترک در کنار همدیگر مناسب هستند یا نه.
البته نباید این نکته را فراموش کرد که اکتفای صرف به تست های روانشناختی به هیچ عنوان کار عاقلانه ای نیست و هر تستی، هر چند معتبر، درصدی خطا دارد.
در ادامه مطالعه مقاله روانشناسی تربیتی را به شما پیشنهاد می کنیم.
برای اطلاعات بیشتر در زمینه انواع رشته های روانشناسی، موضوعات آن ها، شرایط تحصیل در این رشته ها، بازار کار و چگونگی استفاده از آن ها در زندگی فردی و اجتماعی، می توانید با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 

 

 

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *