بارداری

علل ناباروری

علل ناباروری

ناباروری شرایطی است که باعث می‌شود یک زن زیر 35 سال با وجود یک سال تلاش برای بارداری و یک زن بالای 35 سال با وجود شش ماه تلاش باردار نشود. ناباروری در اکثر مواقع قابل درمان است و بهتر است همسرانی که قصد بچه دار شدن دارند از شرایط بارداری، علل و عواملی که موجب ناباروری می‌شوند و درمان ناباروری آگاه باشند.

علل ناباروری می‌تواند مربوط به زن، مرد یا هر دو باشد. حدود 40% از مشکلات ناباروری مربوط به زنان، 30% مربوط به مردان و حدود 10% مربوط به هر دو است. علل ناباروری حدود 10% از زوجین هم مشخص نیست.

احتمال ناباروری با افزایش سن افزایش می‌یابد. بنابر پژوهش‌های علمی، در زنان زیر 25 سال 96%، زنان 25 تا 34 ساله 87% و زنان 35 تا 44 ساله، 78% درصد احتمال بارداری وجود دارد.

ناباروری می‌تواند بر زندگی زناشویی تأثیر بگذارد و باعث ورود ناامیدی، اضطراب، خشم و تعارضات بین فردی به زندگی یک زوج بشود.

خوشبختانه در سال‌های اخیر پیشرفت قابل ملاحظه‌ای در درمان ناباروری دیده شده است و حدود 65% از زوج‌های نابارور بالاخره صاحب فرزند شده‌اند.

اما چه عواملی موجب ناباروری می‌شوند؟

در اینجا به تعدادی از علل شایع ناباروری می‌پردازیم:

علل ناباروری زنان

اختلال در تخمک گذاری

اختلال در تخمک گذاری علت اصلی ناباروری زنان است. بدون تخمک گذاری، باردار شدن ممکن نیست. اما بعضی اززنان تخمک گذاری نمی‌کنند، کم تخمک گذاری می‌کنند یا تخمک گذاری شان نامنظم است و موجب عادت‌های ماهانه‌ی نامنظم می شود.

البته زن‌های ناباروری هم هستند که دارای عادت ماهیانه‌ی منظم‌اند.

اختلال در لوله‌های رحمی

گاهی در لوله‌های رحمی، اختلال ایجاد می‌شود. این اختلالات لوله‌های رحم را می‌بندند و مانع رسیدن اسپرم به تخمک می‌شوند.

عواملی مثل مشکلات مادرزادی، چسبندگی ناشی از عمل جراحی، چسبندگی ناشی از بیماری اندومتریوز و … می‌توانند موجب این اختلالات بشوند.

آندومتریوز

اگر مخاط رحم خارج از آن رشد کند به آن آندومتریوز می‌گویند. در این حالت لوله‌های رحمی پوشانده می‌شوند و در تخمک گذاری اختلال ایجاد می‌شود.

اختلال در ذخیره‌ی تخمدانی

گاهی اوقات یک زن به نوعی دچار یائسگی زودرس می‌شود و به دلیل مشکلات ژنتیکی یا مصرف بعضی از داروها، دیگر تخمک گذاری نمی‌کند.

اختلال در گردن رحم

مشکلات گردن رحم می‌توانند موجب ناباروری شوند. این مشکلات معمولاً به شکل ترشحات نامناسب و عفونت‌های گردن رحم خودشان را نشان می‌دهند.

سیگار کشیدن و مصرف الکل

ممکن است سیگار کشیدن باعث اختلال در هورمون‌ها شود و به قدرت باروری زنان آسیب برساند.

علت 13% از موارد ناباروری کشیدن سیگار است. مصرف الکل هم علاوه بر اینکه در زمان بارداری می‌تواند به جنین در حال رشد صدمه بزند، قبل از بارداری هم ممکن است احتمال بارداری را کاهش دهد.

مشکلات دستگاه ایمنی بدن

مشکلات مربوط به دستگاه ایمنی بدن می‌تواند تأثیر زیادی بر ناباروری زنان داشته باشد.

در بدن بعضی خانم‌ها ماده‌ای به نام آنتی بادی علیه اسپرم ترشح می‌شود و اسپرم‌ها را از بین می‌برد یا حتی گاهی موجب سقط می‌شود.

سندرم تخمدان پلی کیستیک

سندرم تخمدان پلی کیستیک یک اختلال هورمونی است که باعث چاقی، آکنه و رشد موهای زائد می‌شود.

این اختلال یکی از شایع‌ترین علل ناباروری است که معمولاً موجب تخمک گذاری و کاهش کیفیت تخمک‌ها می‌شود. البته در موارد بسیاری این مشکل با درمان دارویی برطرف می‌شود.

مشکلات تیروئیدی

پرکاری یا کم کاری تیروئیدی می‌تواند در چرخه‌ی قاعدگی اختلال ایجاد کند و منجر به ناباروری شود.

علل ناباروری مردان

اختلالات هورمونی

تولید نامناسب هورمون‌های FSH و LH بر تولید هورمون مردانه (تستوسترون) و در نتیجه تولید اسپرم تأثیر می‌گذارد و موجب ناباروری در مردان می‌شود.

اختلالات مربوط به اسپرم‌ها

مشکل غیر طبیعی بودن اسپرم، تعداد کم اسپرم، عدم بلوغ اسپرم و عدم توانایی حرکت اسپرم‌ها می تواند دلیل ناباروری مردان باشد.

مشکلات دستگاه ایمنی بدن

در بدن بعضی مردان، ماده‌ای به نام آنتی بادی ترشح می‌شود که حرکت اسپرم‌ها را کند می‌کند یا آن‌ها را به هم می‌چسباند.

مشکلات جنسی

مشکلاتی مثل ناتوانی جنسی و انزال زودرس می‌تواند موجب ناباروری مردان شود.

بیماری‌های عفونی

بیماری‌هایی مثل اوریون باعث عفونت مجاری تناسلی و یا از بین رفتن بیضه‌ها و ناتوانی مرد در بارداری می‌شوند.

نباید به راحتی نگران ناباروری شد. مگر اینکه زن و مرد به مدت حداقل یک سال آمیزش داشته باشند و باروری رخ ندهد. خوشبختانه امروزه درمان‌های بسیار مؤثری برای درمان ناباروری وجود دارند و احتمال درمان را بالا می برند.

در ادامه مطالعه‌ی مقاله‌ی «لزوم سلامت جنسی» را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *