آیدانیتو > تنهایی
رشد و توسعه ی فردی

تنهایی





 

تنهایی

تنهایی یک احساس انسانی جهانی و مشترک است که در هر  فردی به شکلی خاص و منحصر به فرد تجربه می شود. از آنجایی که این احساس یک دلیل مشخص ندارد، جلوگیری از چنین وضعیت ذهنی‌ای و درمان آن می تواند دشوار باشد.

   به عنوان مثال، نیازهای کودکی که برای برقراری روابط دوستانه در مدرسه مشکل دارد، با نیازهای یک مرد پیر و تنها که همسرش اخیراً فوت کرده است، متفاوت هستند. برای درک این احساس خیلی مهم است که نگاه دقیق تری به معنی واژه «تنهایی» داشته باشیم و دلایل متعدد احتمالی، نتایج، نشانه ها و روش‌های کاهش این احساس را بررسی کنیم.

تنهایی یک تجربه ذهنی است

تنهایی باعث می شود انسان ها احساس پوچی کنند و این طور تصور کنند که کسی خواهان آن ها نیست. آدم های تنها می خواهند که با دیگران ارتباط برقرار کنند اما وضعیت ذهنی شان ارتباط با دیگران را برای آن ها سخت می کند.

 احساس تنهایی بنابر نظر بسیاری از متخصص ها، الزاماً ارتباطی با تنها بودن ندارد. به عنوان مثال ممکن است کسی که به تازگی وارد دانشگاه شده است، بر خلاف اینکه اطرافش همکلاسی های زیادی وجود دارند، احساس تنهایی کند. ممکن است کسی به کشور دیگری مهاجرت کند و با وجود توانایی ارتباط با همکاران در محل کار یا آدم های مختلف در محل زندگی، به علت دوری از خانواده احساس کند شدیداً تنهاست.

دلایل تنهایی

بنابر پژوهش های بسیاری که توسط روانشناس ها و جامعه شناس ها انجام شده اند، احساس تنهایی ارتباط عمیقی با ژنتیک دارد. از جمله عوامل دیگری که در تجربه احساس تنهایی نقش دارند، می توان به عوامل محیطی مثل انزوای جسمانی، نقل مکان به جایی جدید، طلاق، مرگ یکی از نزدیکان، شکست عاطفی و … اشاره کرد.

همچنین ممکن است احساس تنهایی نشانه‌ی ابتلا به یک اختلال روانی مثل افسردگی باشد. اعتماد به نفس پایین، احساس بی ارزشی و کمبود عزت نفس هم می توانند باعث تنهایی شوند.

 

خطرهای تنهایی

تنهایی تأثیرات منفی بسیاری بر سلامت روانی و جسمی افراد می گذارد. این تأثیرات شامل موارد زیر هستند:

  • افسردگی و خودکشی
  • بیماری های قلبی-عروقی و سکته
  • افزایش سطح استرس
  • کاهش حافظه و یادگیری
  • رفتارهای ضد اجتماعی
  • تصمیم گیری ضعیف
  • مصرف الکل و مواد مخدر
  • پیشرفت بیماری آلزایمر
  • تغییر عملکرد مغز

آدم های تنها نسبت به دیگرانی که تنها نیستند، بیشتر الکل مصرف می کنند و کمتر ورزش می کنند. رژیم غذایی این افراد شامل چربی بیشتری است، کیفیت خوابشان پایین است و در طول روز احساس خستگی و رخوت بیشتری دارند.

پژوهشگران به این نتیجه رسیده اند که سطح پایین احساس احساس تنهایی با عواملی مثل ازدواج، درآمد بالا و تحصیلات بالا همبستگی دارد. تنهایی زیاد با کاهش سلامتی، شبکه های اجتماعی کوچک و روابط اجتماعی بی کیفیت مرتبط است.

دوست های صمیمی و مبارزه با تنهایی

تحقیقات ثابت کرده اند که تنهایی روزبه‌روز در جهان شایع تر می شود. از سال 1985 تا به امروز، تعداد آمریکایی هایی که هیچ دوست صمیمی ای ندارند، سه برابر شده است.

پیشرفت اینترنت و به ویژه شبکه های اجتماعی نقش مهمی در تنهایی دارند. متخصصان معتقدند که میزان تعاملات اجتماعی برای غلبه بر تنهایی مهم نیست. آنچه که اهمیت دارد، کیفیت رابطه ها است. داشتن سه یا چهار دوست نزدیک برای تنها نماندن و افزایش سلامت روانی کافی است.

تنهایی می تواند مسری باشد

در یک پژوهش ده ساله، محققان این فرضیه را که «تنهایی می تواند قابل سرایت باشد یا نه؟» مورد آزمایش قرار دادند.

نتایج این پژوهش ثابت کرد که احتمال ابتلا به تنهایی در آدم هایی که با یک شخص تنها در ارتباط نزدیک قرار دارند، 52% بیشتر از دیگران است.

راهکارهایی برای پیشگیری از تنهایی

می توان بر تنهایی غلبه کرد. غلبه بر این احساس احتیاج به ایجاد تغییراتی در زندگی دارد. این تغییرات در دراز مدت فرد را شادتر و سلامت تر می کنند و توانایی فرد را در تأثیرگذاری مثبت بر اطرافیانش افزایش می دهند. در اینجا به راهکارهایی برای غلبه بر این احساس آزار دهنده اشاره می کنیم:

  • بدانید که تنهایی به این معنی است که چیزی باید تغییر کند.
  • درک کنید که تنهایی بر جسم و روان شما تأثیر می گذارد.
  • برای انجام فعالیت های مورد علاقه تان وارد جمع های مختلف بشوید. چنین موقعیت هایی فرصت های زیادی را برای ملاقات آدم ها، دوستی های جدید و تعاملات اجتماعی فراهم می کنند.
  • سعی کنید کیفیت رابطه با کسانی که نگرش ها، علائق و ارزش هایی را با آن ها در اشتراک دارید، افزایش دهید.
  • بهترین واکنش ها را انتظار داشته باشید. معمولاً آدم های تنها انتظار دارند که طرد بشوند. پس در روابط اجتماعی تان بر افکار و نگرش های مثبت تمرکز کنید.

در ادامه مطالعه‌ی مقاله‌ی اهمیت مهارت های ارتباطی فردی را به شما پیشنهاد می کنیم.

اگر از تنهایی رنج می کشید و شاهد نشانه های جسمی و روانی تنهایی هستید، برای غلبه بر این احساس آسیب زا، با مشاوران آیدانیتو تماس بگیرید.

 


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *