کودک بی قرار را بشناسیم
همهی کسانی که با کودکان در ارتباط هستند، چه پدر و مادرها و چه معلمها، کودک بیقرار را میشناسند. این کودک تنش و نگرانی را همراه با خود به زندگی بزرگسالان میآورد و آنها را وامیدارد تا بهفکر چاره باشند.
کودکان بیقرار مدام درحال حرکت و جنبوجوش هستند و انگار هرگز قصد آرامگرفتن ندارند. طیف وسیعی از مشکلات میتوانند علل ابتلای کودکان به بیقراری باشند. از خواب نامناسب گرفته تا انواع بیماریها و اختلالات جسمی و روانی. آنچه اهمیت دارد این است که در مواجهه با این کودکان باید آنها را دوست داشت و موقعیتشان را درک کرد.
رفتار کودک بیقرار با دیگر کودکان متفاوت و بهراحتی قابل تشخیص است. در این مقاله میکوشیم تا به نشانهها و علل بیقراری این کودکان اشاره کنیم و راههایی را برای درمان آنها پیشنهاد دهیم:
رفتار کودک بی قرار
کودکان بیقرار بیشازحد جنبوجوش میکنند. همهچیز از جمله وسایل و اسباببازیها را بههم میریزند. سروصدای زیادی بهراه میاندازند و ممکن است به دیگران آسیب برسانند. آنها خواب کافی ندارند و بهنظر میرسد که هرگز خسته نمیشوند.
کودک بیقرار بیتوجه و بینظم و مضطرب است و آرامنشستن برای مدت زمان زیاد برای او دشوار است. تمرکز کردن برایش کار راحتی نیست و انگار هرلحظه محرکی او را وادار به واکنش میکند و برمیانگیزد.
بداخلاقی و ستیزهجویی هم از ویژگیهای کودکان بیقرار است. کودکان دیگر و حتی بعضی از بزرگسالان از کودک بیقرار فرار میکنند.
علل بی قراری یک کودک بی قرار
- گاهی کودک بیقرار به دنبال جلبتوجه و محبت والدین یا معلمان است و بهاینشیوه تلاش میکند تا خود را نشان دهد.
- کودک بیقرار ممکن است مبتلا به یک بیماری عصبی مادرزادی و از بد تولد دچار مشکل بیقراری باشد.
- بیقراری کودک ممکن است ناشی از هوش بالای او باشد. یک کودک باهوش حوصلهاش زود سر میرود و شروع میکند به سروصدا و شیطنت و بههم ریختن محیط.
- محیط خانواده و سبک فرزندپروری میتواند موجب بیقراری شود. کودکانی که در خانههای متشنج زندگی میکنند، در مواجهه با درگیریها و مشاجرات زیادی قرار دارند و آرامش روانی ندارند. گاهی پدرومادر مدام کودک را تهدید به تنبیههای سخت میکنند و موجب اضطراب و بیقراری او میشوند.
- رژیم غذایی در بیقراری کودکان نقش دارد. مثلاً غذاهایی که مواد افزودنی دارند و حاوی رنگها هستند در ایجاد این اختلال مؤثرند.
- کودکان طبقههای پایین اجتماع و کودکانی که در خانوادههایی با مشکلات معیشتی زندگی میکنند بیشتر به بیقراری مبتلا میشوند.
- اختلالات خواب در کودکان ممکن است موجب بیقراری آنها شود.
به کودک بیقرار مثل سایر کودکان عشق بورزیم
درمان کودک بی قرار
در ابتدا باید علت اصلی رفتار کودک بیقرار را با مشاهدهی دقیق و منظم درک کرد و سپس به درمان پرداخت. اگر عامل خاصی موجب اضطراب کودک شده باشد با برطرفکردن آن میتوان کودک را آرام کرد. مهمترین کار در برخورد با کودک بیقرار پذیرش او و برقراری یک رابطهی عاطفی با او است.
دارودرمانی میتواند به کودک بیقرار کمک کند. داروهای آرامبخش در این فرایند مفید هستند اما کفایت نمیکنند. فعالیتهای آرامشبخشی مثل ارتباط با طبیعت و بازی در محیطهای پردارودرخت و نزدیکی به گلها و استشمام بوی آنها به آرامش این کودکان کمک میکند.
نقاشی و بازی با رنگ، خمیربازی و فعایتهای هنری خلاقانه برای کودک بیقرار مفید است و موجب سرگرمی و افزایش توجه او میشود.
در آخر میتوان گفت کودک بی قرار کودکی است مثل سایر کودکان با همان نیازها و ویژگیهای کودکانه. باید او را دوست داشت و به او توجه کرد. آنچه اهمیت دارد این است که چنین کودکی درک و علل بی قراری او کشف شود تا بتوان برای بهبودی او قدم برداشت.